SSL certifikáty – stejná fajfka, nové jméno

Když se řekne SSL certifikát, každého pravděpodobně hned napadne společnost VeriSign. Málokdo ale asi ví, že v roce 2010 došlo ke kompletnímu prodeji celé divize bezpečnosti (PKI, SSL) společnosti Symantec. Hodnota akvizice je uváděná na 1,3 miliardy USD.

Domaineři znají společnost VeriSign hlavně jako správce domén COM a NET.Společnost byla založena v roce 1995 a v roce 1998 vstoupila na bur3zu. V její historii nalezneme různé nákupy a prodeje dalších společností. Hodně dravě se VeriSign prosazovala v oblasti SSL, kde skupovala rostoucí konkurenci. Dnes tak do skupiny firem, které patřili společnosti VeriSign a vydávají SSL certifikáty, patří firmy THAWTE, Geotrust a RapidSSL. Pojďme si dvě z nich lehce představit.

THAWTE

Založena 1995Markem Shuttleworthem (*1973). THAWTE se stalo opravdovým průkopníkem se specializací na digitální certifikáty a internetovou bez3pečnost. Z počátku garážová firma to dotáhla až ke svému prodeji v roce 1999 za 600 miliónů dolarů společnosti VeriSign.
Za utržené peníze se Mark stal v roce 2002 2. vesmírným turistou. Ve vesmíru pobyl 9 dnů a stálo ho to kolem 20 miliónů USD. V roce 2005 založil UbuntuFoundation.

Geotrust

Společnost patří mezi největší poskytovatele SSL certifikátů. Sami uvádí, že je dnes více než 500tisíc funkčních SSL certifikátů pod zn8ačkou Geotrust. Pod společnost patří i další značka levných SSL certifikátů – CA RapidSSL, kterou Geotrust koupil.
Tak jako THAWTE, i zde došlo k akvizici VeriSignem v roce 2006 za 125 miliónů dolarů.

Od roku 2010 patří tedy všechny výše uvedené společnosti pod firmu Symantec, která tak díky akvizici rapidně rozšiřuje své portfolio bezpečnostních služeb.

Symbol důvěry

Součástí akvizice SSL je i převzetí “symbolu důvěry”, tzv. fajfky, kterou je možné vidět na mnoha www stránkách a která je spojována s SSL certifikáty VeriSign. Oficiální informace říká, že “Značka zaškrtnutí VeriSign je nejuznávanější symbol důvěry online. Každý den je zobrazena více než 175 milionkrát na více než 90 000 webových serverech ve 160 zemích.”
Z tohoto důvodu Symantec začlenil značku zaškrtnutí do nového loga a od dubna 2012 začneme nacházet nový “brand” na všech zabezpečených stránkách pomocí SSL Symantec.

SSL certifikáty pod jednou střechou

Pokud chcete zabezpečit své www stránky po5mocí SSL certifikátu, nejjednodušší cesta vede přes nejširší nabídku na http://ssl.czechia.com.
Aktuálně stále běží akce iPad nebo X-box k SSL ZDARMA!

Soutěžní otázky:

  1. Jaký je 4místný PIN článku?
  2. Jakým EV SSL certifikátem jsou zabezpečeny stránky www.sslmarket.cz?
  3. Která značka SSL je vám bližší – VeriSign, THAWTE, Geotrust, RapidSSL?

Správné odpovědi, včetně validního emailu, na který vám zašlu případnou výhru pište do komentářů. Pravidla soutěže najdete zde. Vyhrává 10 nejrychlejší.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “SSL certifikáty – stejná fajfka, nové jméno”

  1. 1. 3385
    2. SSL Web Server Certificates with EV
    3. RapidSSL

  2. Takže pro dnešek konec. Jdu to vyhodnotit a rozeslal výhry. Díky za účast :)

Comments are closed.