Slovensko bude mít čtvrtou nejdražší doménu v Evropě

V rámci plánovaných úprav SK-NIC, které mají vytáhnout slovenskou národní doménu z temného středověku, zřejmě .sk pěkně podraží. Podle vtipně podaného článku Doménoví špekulanti majú skončiť na pocitace.sme.sk, bude nutné k registraci slovenské domény virtuální účet se 150 EURy. Pokud si tedy budete chtít zaregistrovat svou první .sk doménu připravte si v přepočtu zhruba 3800 CZK.

Další změna je otevření registrace i pro osoby a firmy mimo SR. Dále zavedení arbitráže pro případné doménové spory. Doteď se vše řešilo přes klasický soud. Zmizne i nepochopitelná “trial verze” .sk domény, kdy jste si jí mohli zaregistrovat, ale nemuseli jste po tuším 14 dní za ní nic platit.

A co na to .sk doména? Pokud se uvolní i administrativní část (podpis notáře), mohl by se otevřít zajímavý trh. Popravdě slovenský trh s doménami jsem nikdy moc nesledoval. Nepřišel mi dostatečně atraktivní. Ostatně i podle výše zmíněného článku je vidět, že na Slovensku chybí dostatečná “doménová gramotnost”. Jak jinak si vyložit “Nechal jsem přes 4 upozornění doménu expirovat (70 dní?), někdo jí registroval, je to zloděj”. Vážně si ten článek přečtěte, tohle jen tak neuvidíte.

 

PS: nejdražší v Evropě je .md (Moldávie 5K+), .hr (Chorvatsko 4,3K+), .com.cy (Kypr 4K+) no a čtvrté bude Slovensko :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Slovensko bude mít čtvrtou nejdražší doménu v Evropě”

  1. Jedinou pozitivní věc vidím v tom, že přestane existovat přechodné období, kdy člověk mohl blokovat doménu a neplatit.

  2. Clovece hovoris mi uplne z duse. Nemam co k tomu dodat, vsetko si vystihol na 100% a ten clanok na SME, to je fun… alebo akysi pocitacovy bulvar…

  3. Lenze tych 150 eur bude kredit, nie vysledna cena domeny ;)

  4. Cena domény sa predpokladám nezmení. Virtuálny účet s čiastkou 150€ budú musieť mať zriadení Registrátori domén, nie ich majitelia. Ak som pochopil správne. Teda uviesť cenu domény 150€ je zavádzajúce.

    1. Menyhart: já to pochopil, že to je pro lidi a z toho se budou strhávat poplatky
      Mato: jasně, že to je kredit, ale bez něj si doménu nezaregistruješ. V článku je napsané že za svou první .sk doménu zaplatíš 150 EUR.

  5. To si snad robia rit, nie?

    Ak toto vstupi do platnosti, tak sa mozem zvysoka vykaslat na nasu narodnu domenu, su oni vobec normalni? Obycajni zlodeji! nic viac.

    A Drago mas absolutnu pravdu – slovensky domenovy trh je mrtvy! a vlastne ani nikdy ziaden neexistoval.

    Som zvedavy, co na to ,,spekulanti,,

  6. Upřímnou soustrast Slovenské republice jejím občanům, dále pak domainerům vlastnící sk domény.

    Zároveň mám “škodolibou” radost, že v roce 2007 kdy jsem si zaregistroval jednu luxusní (české zároveň i slovenské slovo) cz doménu, jsem přemýšlel i o koncovce sk a com, nakonec jsem se rozhodl, že si je nezaregistruji kvůli v té době vyšším nákladům, o rok později byli zabrané, můžu Vám říci že mě to doteďka mrzelo, a dnes již vím, že jsem udělal správné rozhodnutí. A jsem rád, že jsem nikdy neměl čest s touto národní doménou Slovenska.

    Je velice smutné, že takovýto monopol komerční společnosti je tolerován, a že do toho nezasáhne stát. Jistě tady každý z nás vidí opožděný vývoj a rozvoj internetu na slovensku, a jeho znalosti u občanů oproti ČR. Krásná ukázka ČR ve světě zachvíli se cz doména přiblíží k hranici 1 miliónu, Troufám si řící, že ČR má v evropě největší hustotu domainerů/webmasterů na počet obyvatel. Český jazyk patří mezi top jazyky, které mají největší poměr stránek v daném jazyce na jednoho člověka mluvícího daným jazykem.

    Asi si konečně budu muset založit blog, takový dlouhý komenty určitě nikoho nebaví číst :)

  7. Co ty lidi v diskuzi pod tim clankem na sme.sk blbnou ? Samozrejme, ze se bude jednat o minimalni kredit registratora ( neco jako je u nas v CR minimalni kredit 190.000 Kc ). Tak co blbnou, ze kazdej bude muset zaplatit 150 EUR za prvni domenu ? Achich ach, kluci slovensky, Vam to euro uz leze na mozek ne …

  8. K tomu originál článku a komentářům ze Sme: jen žasnu, kdo všechno má na Slovensku volební právo (neříkám že to je v ČR lepší, ale něco tak koncentrovaného jsem dlouho neviděl).
    To s tím kreditem jsem pobral tak (a myslím srávně), že každý slovák nebo slovenská firma co si bude chtít zaregistrovat doménu složí na sk nic 150 eur a z těch se jí bude každý rok odečítat prodloužení. Pochopil jsem to tak že těch 150 je na člověka (snad) at má kolik domén chce (i když to pak nedává smysl protože to popírá ten udávaný důvod, tu ochranu, páč třeba na 30 domén ten kredit stačit nebude).
    Čechů se to do doby než slováci otevřou registraci i pro neslovenské subjekty netýká, oficiálně nic nevlastní. (btw v článku píšou o jen o otevření registrací pro zahraniční firmy, o jednotlivcích tam není zmínka, no snad je to jen chybka.

  9. Taky by mě zajímalo, jak se bude řešit toto: Jsem Arpád z Dunajskej Stredy, zaregistroval jsem si jednu jedinou sk domenu, zaplatil jsem doménu na rok a složil jsem 150 eur, zatím ok, po roce se mi automaticky odečte z kreditu pár euro na prodloužení na další rok, dobrá (to bude posílat sk.nic mému registrátorovi za mě?) ALE co když po roce zjistím, že tu doménu nechci, HA! To jí budu někde “odhlašovat” aby se mi nestrhlo zbytečně z kreditu? (to v podstatě platí i když mám víc domén) Je někde jak tohle bude fungovat?

  10. Trošku nerozumiem tomu, prečo obsah článku tak pobúril. 14 denný domain tasting je zneužiteľný,avšak predpokladám,že nebude odstránený úplne.
    Ďalšie pripravované zmeny nie sú ničím neštandardným. Pobúriť mohol a osobne ma znechutil spôsob akým bol článok napísaný, označenie domainerov,či ľudí,ktorí využijú nezodpovednosť,či ľahostajnosť majiteľov domén za podvodníkov.

  11. Tech 150 eur je kredit pro registratory …. Nouma s jednou domenou nebude registratorem, ale vyuzije sluzeb jineho a samozrejme zadnych 150 eur platit nebude …. Lidi premyslejte trochu :)

  12. Podla mna je to kaucia pre registratora aby si jeden clovek neurobil 4 registratorske ucty (firmy). Co aj tak samozrejme moze, len to nebude take jednoduche a zadarmo, ako je to teraz.

  13. mne pride vtipne podany nielen clanok na sme.sk ale aj ten tvoj drago :)nieje z neho vobec jasne to co krasne a vystizne napisal gransy v poslednom poste.A “trial verzia” nezmizne, ale prakticky asi bude vyuzivana minimalne(tri dni a 1€)

    1. gnk: já to přepsal tak jak je to v originálním článku. Moc práce s hledáním oficiální tiskové zprávy jsem si tentokrát nedal, vlastně žádnou :)

  14. Drago,rád čítam Tvoj blog, ale nemôžem si pomôcť. Koľko blogerov sa k tejto téme vyjadrilo, toľko tomu nerozumelo a nevidelo do správy SK domén.

    1. Menyhart: já to ani komentovat nechtěl. Popravdě mě “vyprovokoval” ten článek. Původně jsem měl v úmyslu psát spíše o nevzdělanosti lidí když přijde na slovo spekulant, než o změnách pravidel.

  15. Z môjho pohľadu je jediný problém ten, že v SME zamestnávajú človeka, ktorý píše o doménach a pritom im vôbec nerozumie. Z profesionálneho hľadiska je ten článok katastrofou a chápem prečo naň Drago zareagoval, aj keď informácia, že Slovensko bude mať štvrtú najdrahšiu doménu je zavádzajúca a nesprávna :-)

  16. na 90% ide o nespravny vyklad, kazdopadne na tom asi velmi nezalezi. ak budu restrikcie a budu ucinne, .sk trh sa trhom nikdy ani nestane, ak nie, tak ktovie kedy, nikdy mi to ako atraktivne prostredie z hladiska obchodu s domenami nepripadalo, a slovensky domenovy priestor je asi ten posledny kde by som nechal peniaze (jedine snad hacky, ak bude mozne vlastnit .sk domeny nerezidentmi).

  17. Tak jste blbi?

    Zaregistrujete si domenu u Subregu nebo Elbie za stejnou cenu jako ted. Zadnych 150 eur.

    To vas nemusi zajimat, to je pro registratory, v Cesku je mnohem vyssi.

Comments are closed.