IDN TLD šance pro typosquatting?

Dneska prolítám informační kanály, aby bylo z čeho udělat článek a zaujalo mě téma, že ruský registrátor se bude snažit získat novou TLD “.ДЕТИ” tedy .děti (zdroj). Rusové jsou vůbec průkopníci v IDN doménách prvního řádu. Právě IDN varianta jejich národní domény .РФ (xn--p1ai) se těší nevídanému úspěchu.

Konkrétně, počet registrovaných domén .ru (oficiální ccTLD Ruska) je 3542 tisíc a .РФ je registrováno 935 tisíc. Což je nepochybně slušný úspěch na to že funguje teprve od roku 2010. Pokud se chcete podívat na detailnější analýzu ruských TLD doporučuji stránku statdom.ru.

Úplně na konci článku je ale zmínka o tom, že VeriSign (.com, .net) a Afilias (.info) oznámily snahu získat, právě pro v závorkách zmíněné gTLD, jejich IDN variantu. Nevím jak budou chtít ochránit majitele domén druhého řádu, ale tohle vypadá doslova jako typosquatting fest. V podstatě by se daly vzít desítky argumentů, které používá CZ NIC jako výmluvu pro zavedení IDN pro naši národní doménu.

Pokud nebudete chtít být zlí bohatí domaineři parazitující na úspěchu těch druhých. Máte šanci právě v type in traffiku. Tedy v doménách, které zadají lidé s úmyslem zjistit co na nich je. No uvidíme kam se to až dotáhne. Budoucnost rozhodně IDN doménám patří. Jakmile se to zavede, tak nové generace už nebudou chápat proč by měli zadávat domény bez znaků, které používají v běžném životě. Výhra to bude zvláště pro jazyky, které nepoužívají latinku. A kdo je proti bude prohlášen za rasistu, xenofoba anebo kulturního barbara aneb s humanisty na věčné časy a nikdy jinak ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “IDN TLD šance pro typosquatting?”

  1. Já jsem proti a hrdě se k tomu hlásím. Přináší to jenom zmatek a jak jsme si mohli nedávno ověřit i technické problémy. Sice “jen” s diakritikou v Gmailu, ale kdoví, co se může stát s nameservery, zaplevelenými všemožnýmy druhy zápisu domén…

Comments are closed.