Studie o IDN doménách

EURID společně s UNESCO se rozhodli prozkoumat globální trh a užívání IDN domén. IDN domény jsou prý silně propojené s multijazyčností, takže je nutné je podporovat. Vznikla tak studie s celkem velkým množství dat, které se běžně získat jen tak nedají, protože si je registrátoři chrání.

 

Úvod

V úvodu se dozvíme, že existuje zhruba 6000 jazyků a pouze 12 z nich zabíralo 98% všech internetových stránek v roce 2008. Dominantní je angličtina, která pokrývá 72% internetu. Právě IDN domény toto mohou změnit. Jejich úkolem je zpřístupnit stránky dalším jazykům, potažmo národům. Zvláště IDN domény prvního řádu, které se podařilo sprovoznit teprve v roce 2010. V současné době je 17 IDN domén prvního řádu a 9 dalších je v konečné fázi (situace k dubnu 2010).

Do průzkumu bylo celkem zahrnuto 163,7M domén v prosinci 2010. Z toho 2,8M IDN domén, což by nasvědčovalo, že celkový podíl IDN domén je 1,7%.

IDN domény prvního řádu ve světě

Podle studie byly přijaty nové IDN ccTLD příznivě. Dokonce s velkým pozitivním ohlasem. Asi nejlepším příkladem je ruská IDN .рф (xn--p1ai), která měla v březnu 2011 celkem 800K registrací. Její současný trend růstu vychází na 32K nových domén za měsíc. Naproti tomu národní doména Ruska má 40K nových domén za měsíc. 71% ruských zákazníků dokonce považuje domény na IDN verzi za lépe zapamatovatelné a srozumitelnější v porovnání s latinkou.

Z dalších zemí se nejvíce s pozitivním ohlasem setkali v Izraeli (.il), Ukrajině (.ua s Cyrilicí), dále pak země, které investovali nemalé prostředky do propagace IDN domén jako například Portugalsko. Registry zapojené do průzkumu také uvádí, že největším problémem současnosti jsou emailové služby, které mají s IDN doménami problémy. Dalším problémem jsou prohlížeče.

UNSECO bude dále tlačit na nové IDN.IDN domény, které by měli pomocí s vícejazyčností na internetu.

.eu a IDN

IDN .eu domény je možné registrovat od prosince 2009. Rok poté bylo registrováno takřka 69K domén. Každý jazyk Evropské Unie by měl být v IDN .eu doménách podporován. 90% ze všech registrovaných IDN domén jsou kombinací latinky a diakritiky. 10% se dělí mezi Cyrilici a Řečtinu. Nejvíce IDN domén obsahuje ü (13,3K) dále ä (12,6K), obě se hojně používají v němčině. Ostatně 31729 domén je registrováno právě z Německa.

Německo tedy v počtu registrovaných IDN .eu vede. Je tak celkem překvapením, že na druhém místě jsou právě Češi. Ve studii nejsou čísla, jen graf, ale odhadl by jsem to na 10K. Za námi je pak hodně daleko Polsko (cca 3,5K?) a pak už to klesá postupně.Je to celkem divné být na druhém místě v .eu v počtu registrovaných IDN domén a přitom IDN .cz doména nikdy nebude. Leda by to nařídila vláda, či EU.

Registrátoři

Celkem zajímavý je průzkum jak je možné IDN doménu si u registrátora objednat. Pro mě osobně bylo celkem překvapení, že 21% registrátorů vyžaduje doménu zadat pouze ve formátu daného jazyka (háčkyčárky.tld), 58% pouze v ASCII formátu (xn--) a jen 21% podporuje obě varianty. Působí to dojmem, že registrátoři spíše berou IDN domény jako nutné zlo, které jim přidělává jen starosti.

Vyhledávače

Lidé stále častěji vyhledávají obsah pomocí vyhledávačů, anebo navigačních lišt v prohlížeči. Klesá zájem o zadávání domén přímo do prohlížeče. Sice to není problém IDN domén, ale je nutné na to poukázat, protože tvůrci prohlížečů s tím už dnes pracují. Stejně tak i vyhledávače. Takže fenomén, kdy do vyhledávání na seznam.cz zadávají lidé URL, či doménu, zřejmě nebude čistě jen u nás.

Závěr

Organizace UNSECO je očividně spokojena s vývojem IDN a bude jej i nadále podporovat, protože se na internet dostává stále více jazykové rozmanitosti. Což je údajně velice dobře, protože si zde každý bude moct ve svém jazyce najít informace. Internet tak bude všem dostupný. Také poukazuje na to, že evropské země, které zavedli IDN domény druhého řádu zaznamenali zvýšený zájem o tyto IDN domény. Prostě klasický IDN boom.

Celou zprávu si můžete v angličtině přečíst zde (.pdf).

Moje shrnutí

Že po zavedení IDN.TLD vzrostl zájem je asi přirozené. Jednak je tu ochrana své zaběhnuté domény (tyto domény nikdo pouštět nebude a radši si zaplatí renew, než přijít o těch pár zákazníků) a také se otevře možnost registrovat další domény z oboru, kde už prakticky nebylo co registrovat. Přisuzovat tomu ale nějakou magičnost mi přijde spíše “ujeté”. Chce to čas. Navíc na to trh musí být připravený. Například český je naprosto pokažený. Je tu až moc reklam, kde je doména s diakritikou jen proto, aby si to případný zákazník lépe zapamatoval. To že do .cz domén diakritika nepatří musí přece vědět. Sem se už IDN domény budou zavádět jen těžko. Přeškolovat všechny uživatele internetu zblbnuté reklamním masírováním je podle mě běh na dlouhou trať. Být CZ NIC možná by jsem pouvažoval investovat část svých nevyčerpatelných financí, s kterými stejně neví co dělat, do .čr (.xn--r-cia) a na ní pak povolil diakritiku. Není to sice klasická cesta, ale podle mě to projde u veřejnosti snáze než IDN.cz.

 

 

 

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Studie o IDN doménách”

  1. No aby primo nas narodni registrator investoval do .čr, to snad ne. Tím by přímo vytvářel chaos.

    K těm IDN doménán, nikde jsem se nedočetl kolik projektů beží primárně na IDN variantě a ještě kolik takto běžících projektů vlastní neIDN variantu k té své IDN (v latinkovém jazyku). Myslím, že ti co tato čísla znají je raději nezveřejňují.

  2. Vždycky když slyším propagovat IDN domény domény, vybaví se mi přísloví “Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě”

  3. IDN se v latince nepouziva a tak brzo pouzivat nebude.

    Zadny seriozni cesky projekt takovou domenu nema.

  4. V Rusku IDN vysloveně uspěly, ale mám pochybnosti o té Ukrajině, tam jsou podle mých zdrojů IDN domény přijímany hodně chladně.

Comments are closed.