PlaCla už brzo plátcem DPH

Pay Per Post systém PlaCla.cz byl spuštěn někdy koncem října 2009 a osobně jej považuji za celkem úspěšný projekt, protože na rozdíl od ostatních reklamních systémů, které více či méně nápadně prodávají zpětné odkazy nebyl doposud jakkoliv penalizován. Možná to bude i tím, že zpětné odkazy jsou obalené smysluplným textem, anebo prostě tím, že vyhledávačům nevadí. Přeci jen placená recenze je starší než vyhledávače či internet. Když se nad tím zamyslíme tak i největší portály vlastně prodávají obchodní sdělení (placené články). Ale o tom jsem psát dneska nechtěl.

20.8.2010 mi přišel newsletter ze systému placla, kde bylo oznámení, že od 1.10.2010 se stává provozovatel systému plátcem DPH. Respektive z OSVČ se přejde na S.R.O. (tohle neplatí viz. komentář pod článkem). Důvodem je zřejmě snaha expandovat do Německa, Španělska a Anglie.Co to znamená?

Čeští blogeři

Pro české blogery v podstatě žádná změna. Uvidíme jak se s tím majitel popere. Jestli zvolí kreditní systém podobně jako má například subreg, anebo bude vše přepočítávat tam a zpět (provozovatel pojede na kreditní systém, viz. komentář pod článkem).

  • OSVČ neplátci mohou i nadále využívat PlaCla. Možná se jim výplata trochu “prodraží” uvidíme jaký zvolí systém provozovatel.
  • OSVČ plátci. Klasika vystavit fakturu provozovateli, na jejíž základě dostanete zaplaceno.
  • Lidé bez ŽL. Na rozdíl od PPC se vedou občas diskuze jestli je psaní PR článků podnikání, anebo jen nahodilí příjem. Osobně si myslím, že je to spíše nahodilí příjem. Jednou za čas kouknout do systému a napsat článek zrovna jestli se hodí na blog mi nepřijde jako soustavná činnost. Samozřejmě pokud točíte 10K CZK za měsíc je to už o něčem jiném ;) V každém případě pro vás se nic nemění.

Slovenští blogeři

Tak tady nastává podobná situace jako u adsense. Vypadá to, že kdo bude chtít používat placla bude muset být plátcem DPH. Na Slovensku je ale trochu jiný systém než u nás (jak to řešit viz. komentář pod článkem), takže jestli to půjde nacpat do nějaké výjimky nevím. Samozřejmě pokud jste OSVČ možná najdete nějakého slovenského plátce DPH, který by vám to mohl přefakturovat (nevím jak to funguje, ale v případě adsense jsem na webtrhu našel pár nabídek).

Pár slov na konec

Pokud jste OSVČ ze Slovenska doporučuji si vybrat peníze do konce září. Popřípadě se informovat u provozovatele, jestli je zde nějaká možnost fakturace přes nějakou osobu na Slovensku. Nevím jaký je podíl slovenských a českých blogerů. Já mám pod sebou přes affil 19 blogerů a ani jeden aktivní není ze Slovenska, takže nedokážu říci.

Rozhodně ale kvůli tomuto kroku nedoporučuji zavrhnout placlu. Co jsem koukal na lidi pode mnou, tak průměrná cena za článek, během posledních měsíců celkem slušně vzrostla. Stále častěji se objevují články za 500CZK+. Škoda, že některé blogery budu mít pod sebou jen rok, celkem se mi ten pasivní příjem zalíbil :)

Globus – Orchard of Mines

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “PlaCla už brzo plátcem DPH”

  1. Trochu doplním článek. Budu (Placla.cz) plátcem dph od 1.10.2010. Zůstává systém předplaceného kreditu a k cenám se akorát přičte Dph. Projekt dál pojede na OSVČ, tudíž S.R.O. nebude, bylo by to zbytečné papírování a stouply by náklady na provoz.

  2. SVK zivnostnici. pokial poskytuju sluzbu do zahranicia/EÚ sa stat platcom dph nemusia. Musia sa len registrovat na danovom urade (dostanu IČ DHP – ale len voci zahranicu) a raz za 3 mesiace podavaju suhrnny vykaz na danovy urad. Voci slovensku sa IČ DHP ani neuvadza.

    Zakon, ktory nuti stat sa platcom dph plati len v cechach :)

  3. docela by me zajimalo, jak by mohly prechodem na sro stoupnout naklady a papirovani, kdyz se ted stanes platcem DPH? ;)

    je to takova pekna frazicka, to jo, ale opak je pravdou

    pokud si jako jednatel nebudes vyplacet mzdu (neni k tomu duvod), tak odpada placeni socialniho pojisteni a s nim spojene “papirovani”, na VZP posles tisicovku mesicne, ctvrtletne odvedes DPH (coz budes muset tak jako tak) a jednou za rok zaplatis dan pouze za sro (coz musis jako OSVC taky)

    usetris na socialnim, zdravotnim i dani z prijmu a jeste se ti nebude horda urednic pri kontrole prohanet po dome/bytu, kde mas ted jiste jako OSVC sidlo ;))

    takze jo, dal si to PlaCej pres OSVC, ale neohlupuj ;)

  4. Placla.cz, ak ti schvalili ten uver z mBank tak kludne mozes tu domenu kupit a neparazitovat na blogeroch…

  5. Teď jenom drago přemýšlím jestli mě máš pod sebou, jestli ano tak v poslední době ti to asi hazí slušné korunky.

Comments are closed.