Seznam bude upgradovat

17.8.2010 oznámili vývojáři seznamu na svém blogu příchod nového fulltextu. Upgrade byl cílený jen na změnu technologie, ale jak to vypadá, zřejmě se dotkne celkem podstatně i výsledků ve vyhledávání. Na stránce searchtest.seznam.cz si můžete odzkoušet jak moc vás nová verze zasáhne. Databáze je prý z konce června, takže pokud tam nenajdete svůj nejnovější SEO odtuněný web tak se nelekejte.

Ok co se tedy bude měnit. Největší problém současné verze prý bylo, že se zadaný dotaz vracel stejné výsledky pro různá slova, pokud se různé tvary vlivem češtiny skloňovali, anebo prošli dediakritikovacím procesem (registrace me vrací jak registrace … .me domén tak výsledky kde je registrace … mě). Hlavně se jedná o málo konkurenční long tail, který se vyskytuje pouze v textu, tedy seznam se nemůže opřít o title a trochu se ztrácí. Právě nový přístup má přinést trochu relevantnější výsledky. Na velmi konkurenčních slovních spojeních se ale nic měnit podle mě nebude. Ostatně ani není důvod.

Na co je ale nutné se připravit je nová reindexace všech stránek. Což na nějakou tu dobu zřejmě zpomalí přidávání nových stránek a aktualizace. Vzhledem k nasazení nové verze ke konci prázdnin, by však do už mohla dobra indexace předvánočních PR článků být v normálu, pokud se ovšem nasazení neprotáhne.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Seznam bude upgradovat”

  1. Ako som cital, ludom (teda webmasterom) sa zmeny nepacia ale podla mna to postupne pozliepaju a bude to ovela relevantnejsie, aspon to v poslednom obdobi sledujem. Nemozu byt v popredi iba eshopy.

  2. Já se teď jenom modlim ať se podaří všechno regulerně přeindexovat a Seznam mi vrátí ty desítky ztracenejch webů (problém jen u rok starej – nový jsou ok). Momentální stav je pro mě celkem smutný – Seznam mi u webů cílených na longtail vůbec nereaguje na onpage i offpage změny (kompletní překopání všeho) a Google si mě drží na prvních stránkách. Asi největší rozdíl výsledků mám u starý verze “S” jednoho sms webu – Google 6. místo ale Seznam mě nezařadí mezi prvních 1000 výsledků (zaindexováno je, ale prý špatně optimalizuju) ostatní tak G5 vs. S450 :)

    Doufám, že ten trik změny url adres případně nahození na novou doménu a registrace do 5 katalogů potvrzují problém byl opravdu s databází a po reindexaci bude vše ok…

  3. Proč to dělají opět až v září a ne v červnu!!!

  4. No me se web na vysoce konkurencnim slove presunuje z 1. mista na 4. misto v searchtestu, doufam ze to opravej.

  5. Řešit umístění na seznamu není pro moje nervy. Některé výsledky jsou doopravdy terno…

    Například na dost konkurenční výrazy týkající se notebooků to vyhledá například stránky kuku.cz. Často navíc hned na první pozici.

    Radši sleduju konzervativnější google. Tam když nastane propad hledám chybu u sebe. Propad u seznamu často znamená chybu u seznamu…

  6. Můj web http://www.djwich.info se s novou verzí propadne ještě hlouběji. Seznam s ním má tak nějak problémy. Co jsem tak zjišťoval, tak seznamu vadí, že se často opakují keywordy (tedy DJ Wich). Bohužel nevím, jak to mám jinak nahradit. Na Google jsem na první – třetí pozici.

  7. uprime me ten Seznam vazne sere s upgrejdem kazde zari ci rijna, tesne pred Vanocema. To maji delat pres prazdniny a ne tedka omg.

  8. Kluci se zase vytáhli :o/ Na jeden můj web jsem až na druhé straně, předemnou jsou stránky typu mfa (můj je taky, ale alespoň je k věci a s docela dost textem), ale co nejhůř, jsou předemnou stránky s malwarem!!

  9. Co se týče mých webů, tak mě to už nějakou dobu nezajímá, obejdu se bez Seznamu. Co se týče relevantnosti u té nové verze, tak už je u mnoha kw za hranicí mého chápání. Jestli tam mají nějaké “vývojáře” tak ven a nasadit něco jako generátor náhodných slov a dojem bude podobný.

  10. Moje weby se v novém fulltextu propadají. Po změně v květnu si na konci prázdnin asi zavřu krám :(

  11. U sebe pozoruji propad cca 15 webů, ale jsem naprosto v klidu za a) je to testovací DB b) obsahuje bugy c) seomágové ještě nezačali optimalizovat pro nový engine d) nyní ještě nelze určit konverzi e) BFU není blbec a svůj oblíbený site si vždy najde f) změny u robota nejsou markantní ani tajné – stačí drobné změny v textech a odkazech. (první dojem)

    Myslíte si, že za měsíc nebo dva budou výsledky v SERP na první straně stejné jako doposud?

  12. Po velkém propadu minulý rok v listopadu následovalo u mého nejdůležitějšího webu pomalé stoupání, které se velmi, velmi razantně projevilo na návštěvnosti (cca +75%) a i počtech zákazníků. Bohužel, v searchtestu jsem s tím webem někde na 3. straně a ještě k tomu s podstránkou (nyní 3. místo, odkaz na HP), takže jsem opravdu zvědavej.

  13. kdo breci, ze zkrachuje, tak jeho marketing stoji za prd. Nelze se se svym podnikanim upnout pouze na jeden zdroj zakazniku.

  14. výsledky vypadají vcelku zdařile, uvidíme po reindexaci jak se trh pohne

  15. uj, Drago, to jsi mne uklidnil. Všechny weby ze Seznamu vypadly a ejhle, já si nevšiml, že je to databáze z června. Začal jsem se opravdu moc bát, že jsem nakupoval zpětné odkazy za tisíce zbytečně :-)

Comments are closed.