.nl domén je už více jak 4 miliony

18. srpna 2010 se počet zaregistrovaných domén Nizozemska přehoupl přes 4 miliony kousků. Pokud budeme počítat jen národní domény zemí , tak se umístila na 4tém místě. Před ní jsou pouze .de, .uk a .cn. Čtyř miliontou doménou se stala tomgoesusa.nl, kterou si zaregistroval Tom ter Heerdt from Didam. Správce národní domény SIDN mu na oslavu věnoval iPad a uhrazení všech renew poplatků dokud jí bude vlastnit.

Zajímavé je, že doména .nl za poslední rok zaznamenala nárůst o 13%. Ostatně není se čemu divit, když 38% lidí v této zemí vlastní vysokorychlostní připojení k internetu, což je mimochodem nejvíce na celém světe. V Nizozemsku žije 16,6 milionu lidí.

A teď trochu historie

O národní doménu se od roku 1996 stará organizace SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) se sídlem v Arnhemu. Dodnes poskytuje služby 2100 registrátorům. Většina z nich jsou poskytovatelé internetového připojení, společnosti podnikající v oblasti IT, mediální agentury a co je zajímavé i některé velké společnosti. SIDN dokonce velkým firmám volá, jestli se nechtějí stát registrátorem.

Od roku 2000 bylo možné registrovat si domény třetího řádu i pro osobní užití. Takže když jste chtěli například doménu pujcky.nl museli jste se spokojit s neco.pujcky.nl. To se ale moc nechytlo a od roku 2003 bylo možné registrovat i domény druhého řádu. V roce 2006 se princip registrace domén 3tího řádu zastavil. Poměr domén třetího řádu k druhému byl v roce 2007 500:2M. SIDN se dohodl s těmi 500ty lidmi, že za malý poplatek přejdou na domény druhého řádu a od roku 2008 byl experiment s prodejem domén třetího řádu naprosto zrušen.

Ceny domén u registrátorů se dost liší. Většinou se pohybují kolem 7 – 15 EURo. 70% domén se používá v rámci obchodních aktivit. 68% má vlastní webovou stránku (žádné přesměrování).

Zkratka .nl se používá například jako National/Network Library, No Limit, National League také je to geo zkratka pro North Lanarkshire (Skotsko), Nuevo León (Mexiko), Newfoundland and Labrador (Kanada).

Zdroje:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “.nl domén je už více jak 4 miliony”

Comments are closed.