Konkurence adsense je tady!

Dnešní den se zapíše rudým S do historie českého internetu. Po mnoha letech slibu a nespočtu měsících slibování vývojový tým Skliku na svém blogu oficiálně oznámil spuštění svého partnerského programu pro širokou veřejnost. Ano pod touhle dlouhou větou plnou pompéznosti se neskrývá nic jiného, než spuštění dlouho očekávané konkurence v PPC pro neporazitelný adsense.

Několik lidí s webtrhu už se zapojilo do betatestovní, dokonce se na toto téma otevřelo i zvláštní vlákno. Co jsem se optal tak zatím jsou pocity spíše smíšené a čeká se na oficiální rozjezd. Podle neoficiální oficiálních zpráv se zatím z rozjezdem ještě čeká. Otázkou která mi trochu vrtá v hlavě je proč právě teď v dobách prázdnin? Možná ještě sklik team potřebuje otestovat kromě samotného software i hardwarové zázemí, ale tady se dá čekat, že nebude problém, kdyžtak si nějaké železo půjčí od fulltext teamu a nazvou výchylku seznam dance. Přeci jen už teď používají prý sklik takové servery jako je Novinky.cz, Super.cz, Sport.cz, Stream.cz anebo rodina nováckých online projektů tj. Nova.cz, TN.cz či Doma.cz. Všechny tyto značky rozhodně přitáhnout pozornost inzerentů. Jak malých tak i těch větších. Na rozdíl od adwords nejsou inzerenti omezování demokratickými zákony EU a nemusí se tak stát výběrčími DPH, což může omezovat některé menší inzerenty. Prostě co si budeme říkat sklik má pořádný potenciál na získání inzerentů. Přeci jen seznam zaměstnává armádu obchodních zástupců, kteří aby prodali tak vám slíbí i modré z nebe (ve slangu SEOlogie první místo na seznamu).

A co na to mi? Vlastníci drobných projektů na jejichž provoz nám stačí levnější VPSko? Pokud používáte adsense, možná se část peněz z kampaní přelije do skliku, takže by zisky z adsense mohli klesnout. Dokonce i díky většímu zázemí velkých serverů se zvládne protočit v systému více impresí/kliků/lidí a tak bude větší nabídka reklamních ploch než poptávka. Takže uživatelé adsense asi nejsou nadšeni. A ti ostatní? Ano to je ta malá skupinka lidí, co dostali ban ani neví za co, potom ta větší která už několik měsíců čeká na schválení webů a nakonec ten obrovský dav, který se popři práci nebo studiu nechce stát plátcem DPH. No ti všichni by teď asi měli začít pořádně jásat. Na nic nečekat a jít se registrovat. Výplata je prý už od 1000 CZK (adsense vyplácí od 1750 CZK tj 70 EUR), takže i studenti se svým blogem o mobilech mohou dosáhnout na každoměsíční výplatu. To víte spotřební daň roste a tak se studentský život prodražuje.

Ne teď vážně. Sice nedám na adsense dopustit, ale sklik je tady a já jej vítám, protože možná zase naučí dělat studenty pořádné weby, na které nestačí jen dobrá nálada. Prostě to chce i nějakou tu peněžní motivaci. Zítra se na sklik podívám pořádně. Zkusím poprosit pár lidí co zažili beta testování o nějaké komentáře (třeba za odkaz v článku ;)). Také projdu podmínky programu a zkusím vyvodit nějaké šokující závěry.

[poll id=”55″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Konkurence adsense je tady!”

  1. Tak uvidíme, jak to bude vypadat. Ačkoliv reklamu nemám rád a na svém blogu ji netoleruji, pravděpodobně Sklik otestuji a uvidím, co se bude dít dál.

  2. Zajímavé, adsense jsem zrušil právě kvůli DPH, zbytečné papírování a zisky netvořili ani 5%.

    Určitě mě bude zajímat srovnání adsense vs sklik.

    Jo ještě jedna věc, budu mít jeden soukromý dotaz tak se během týdne ozvu buď na mail nebo na WT.

  3. Dalsi hrac bez podpory ADULT priemyslu.

    Nema to vyznam v tychto katolickych vodach ;)

  4. No já za sebe musim říct, že sem to trochu otestoval(už v beta verzi, kdy jsem dostal tu možnost zkusit si reklamy Skliku) a musim říct, že jsem trochu zklamanej z relevance reklam… Nevim, jak moc se od té doby(cca měsíc) změnilo a jak moc se to ještě bude měnit, ale podle mně je Adsense zatim stále o mnoho lepší…

  5. Zajímat mě bude samozřejmě to, jaké to bude v porovnání s AdSense. No počkám si až na reakce ostatních. Když jsem se už stal plátcem DPH kvůli AdSense, tak u něj zůstanu :-). Můj osobní tip je stejně takový, že bude mít AdSense oproti Skliku dost navrch, a to jak v cílení reklam, tak i ve výdělcích.

    Ale třeba se pletu. Každopádně je dobře, že je tu nová konkurence :-)

  6. Mé zkušenosti z betatestu jsou takové, že sklik na většinu frází nebude lepší jako adsense, ale je rozhodně lepší jako etarget+adfox. Etarget je dobrý systém který se snaží, ale bohužel pro nás nemají dostatek kvalitních inzerentů. Relevance reklam je velice dobrá, ale je potřeba tomu dát několik dní(pro podstránky atd.).

  7. Paráda… Konečně něco, co zastoupí adSense a prinese zisk z provozování webu

  8. Relevance reklam je u Skliku zatím bohužel na špatné úrovni (tedy v testovacím režimu). Uvidíme, jestli se to do budoucna alespoň přiblíží k AdSense, ale už teď je víceméně jasné, že některé věci prostě nebudou. Třeba případ, kdy si stáhnete demoverzi programu, a na libovolném webu se Vám chvilku přes AdSense nabízejí nejlevnější licence pro něj, je prostě úžasná a nevím o tom, že by Sklik tohle řešil – nechám se mile překvapit.

  9. dufam ze sa preberie aj Zoznam.sk, naco inak by mi bola domena zklik.sk

  10. Mě už Sklik partner vydělal v roce 2008, kdy jsem pomáhal s balancováním systému tím, že jsem to zapojil na svých webech a udělal jim pořádný traffic pro testování. Tehdy samozřejmě nebylo tolik reklam a cílení se testovalo a upravovalo. Díky velice příjemnému zvýhodnění ceny pro Publishera se odměny za klik dostaly na rozumnou hladinu, ale stejně jsem na tom prodělal v porovnání s AdSense protože cílení nebylo ideální. Nicméně až nebudu mít reklamní plochy plné přímých inzerentů, tak možná zkusím Sklik nasadit a porovnat s AdSense.

Comments are closed.