Google opuští bojiště smartphonů

Společnosti Google se toho daří tolik, až má člověk strach, že nás za několik let čeká vznik první skutečné megakorporace. Ale není to úplně tak. Možná si vzpomenete na projekt z názvem Nexus One,jedná se o smartphone, který má duši Androida. Mnoho lidí doufalo v brutální souboj iPhone vs Nexus One. Jenomže zatím co ten první prodal za první týden 1,7M kousků tak smartphone od Google jen 20K. Co mu bylo platné, že není ničím omezený, prostě iPhone nedokázal porazit.

Podle Google však dosáhl svého. Prosadil operační systém Android.  Dokonce CEO Eric Schmidt prohlásil: “Nexus One byl pro nás takovým úspěchem, že už jeho další generaci nepotřebujeme”. Hold těch obhájců svobody a open source  asi nebude tolik, anebo prostě šli s davem a pořídili si iPhone.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Google opuští bojiště smartphonů”

  1. Mám pocit, že většina vývojářů ať už google nebo jiných má představu my uděláme produkt, my mu uděláme nejlepší ovládání co známe a lidi se to prostě ovládat naučí.

    Tím čím podle mě vyhrává iPhone, to není mediální masáž Applu jak spousta lidí v diskuzích tvrdí, to je prostě přirozenost ovládání. Dejte někomu normální smartphone, musí pořád dělat něco jak chce telefon, posouvat na určíté ploše, zvětšovat kliknutím tuhle a támhle. A pak mu dejte iPhone. Najednou jde všechno logicky a přirozeně, tak jak by si to člověk představoval, způsob jakým lidí používají ruce, gesta, gestikulaci … to je tam prostě ideálně zakomponováno.

    A když vidím jak jiné telefony přidávají extra funkce navíc, místo aby udělaly ovládání tak přirozené chování člověka jak jen to jde, tak mě nepřekvapuje, že má iPhone stále větší úspěch.

  2. Já to vidím trochu jinak. Nejde o souboj iPhone vs. Nexus One, ale o iPhone vs. Android. A ten se daří velice dobře…

  3. Ono, podla mna mal ist Google hlavne viac do ulic. Poznam vela ludi, ktori ani nevedia, ze nejaky Android je. Nie to, ze je napriklad od Googlu. (Mam par znamych, co “miluju” Google). Keby Google robil taku “masaz” mozgov, mozno by uspel. Skoda – preskoda, ze Nexus nie je moc uspesny.. Planoval som, ze by som sa stal vyvojarom hier pre Android.
    (mimochodom, preco je email povinny? to je vec ktora ma vzdy odradi)

    1. Kuromaru: nevím to bude asi adonem proti spamu. Klidně tam piš třeba a@b.cd. Jak to napíšeš jednou prohlížeč si to zapamatuje a pak už jen posíláš komenty. Podle mě je to lepší než nějaká captcha.

  4. Iphonehry: Iphone má úspěch hlavně proto, že většina lidí jsou ovce, kteří si koupí to co je IN. To je prostě fakt :)

    Jinak nic proti němu, je to fajn telefon se super ovládáním ale pár dnů mám htc desire s androidem a Iphone je ve srovnání s nim fakt jako hračka.

    Jinak nevim jaký měly ovládání starší modely HTC, ale desire se ovládá stejně dobře a jednoduše jako Iphone.

  5. S tím iphone je to asi nějak takhle :)
    http://tinyurl.com/yjbmauy

    Lidi co si ho kupujou vůbec neřeší to že tam mají napoužitelnej bluetooth, nebo že tam nemají FM rádio. Jim stačí, že maj “kvalitní” dotykový ovládání – funguje to to blbá hračka (prostě na hraní) – na práci je to napoužitelný a kdyby někdo chtěl telefon kvuli telefonování, tak si koupí něco menšího.
    Prostě si to lidi kupujou aby si s tím mohli hrát. K tomu se musí samozřejmě přičíst marketing Apple, kterej z lidí dělá ovce :)

  6. Google mobilny space vobec neopusta, to je taka ista kravina, ako keby si povedal, ze Mikrosoft opusta mobilny space, lebo sa rozhodli nepokracivat s Kin telefonom.

  7. @Kuromaru: To je prostě ve WordPressu nutností. Ale nikde se nezobrazuje, takže bych se nebál.

  8. Podle nadpisu jsem si myslel ze cilem clanku je bulvar. Ne neni, dovodem nesmyslneho clanku je neznalost situace. Velice rad si tady prectu nejake clanky, ale prosim nepis nic stylem novinaru, neco precist a prepapouskovat.

    Nexus One je jen prewiew jak si google predstavuje telefon na kterem bezi Android. Google neni vyrobce hardware(ostatne nexus je jenom prebrandovane htc), ale pouze softwaru, ktery je podle nekterych pruzkumu uspesnejsi nes iphone. Iphone je sice jeden telefon, Android pouziva spousty vyrobcu na desitkach zarizeni, ale pro google je podstatne celkove cislo pouziti androida, ne kolik telefonu proda jednotlivy vyrobce hardware.

  9. Petr: Nepoužitelné BT může být pro někoho problém, já osobně používám BT na telefonu jen jako dálkový ovladač k PC pokud si pouštím filmy. Na iPhonu podle mě spíš použiješ Wifi. Pro BT mě napadá využití ještě tak v autě pro propojení s autorádiem, ale i tam to řeší asi většina lidí jinak.

    FM rádio? To považuju spíš za vtip, možná že se FM rádia někam pohnuli za ty 3 roky co mám telefon s FM rádiem, ale pokud nesedíš u stolu, tak je to FM rádio k ničemu, zkus se projít po ulicích Prahy se zapnutým FM rádiem v mobilu, po chvíli tě to přeskakování a ztrácení signálu + šum přestane bavit a pustíš si prostě Mp3. Neznám osobně nikoho kdo FM rádio na mobilu používá.

    Tím se nijak extra nezastávám iPhonu, jak jsem psal líbí se mi intuitivat ovládní, kterou jsem zatím jinde neviděl (nové HTC od Androida jsem v ruce neměl, předešlé HTC jsem měl na chvíli v ruce a ovládání tragédie + nutnost pořád upgradovat firmware, zamrzalo to atd.)

    Lidi to potřebují používat, ne si s tím pořád hrát aby to nějak fungovalo a orzčilovat se nad tím. Proto mají apply s ostatníma věcma úspěch ve srovnání s Windows, Unixem nebo třbea s normálními mobily. Jasně reklamní masáž je tam velká, ale ani ta není samospásná.

Comments are closed.