Jsou opravdu nové vyhledávače beznadějné?

Už je to nějaký ten pátek co u nás vychází časopis sedmička. Jedná se o regionální časopis patřící pod Mladou frontu, který je zdarma k dostání ve všech supermarketech. Musím uznat, že jsem původně projektu moc nevěřil, že by se dokázal uživit pouze z reklamy v něm. Teď už to ale je poměrně dlouhá doba a stále vychází.

Hlavním lákadlem pro všechny byl program TV zdarma. Ostatně proto jej také většina lidí dokázala rozebrat do pár dnů. Když už se to ale válelo na stole tak to člověku prostě nedá a musí si to přečíst. Postupem času už ten program nebyl až tak důležitý. Daleko zajímavější jsou lokální zprávy. V časopise jsou různé veřejné ankety na které odpovídají lidé, které běžně potkávám na ulici anebo je i znám. Časopis přináší i zajímavosti, které se týkají blízkého okolí. Občas i články s trochou bulvárním nádechem. Přesto ale stojí za to si je přečíst. “Celostátní noviny” nekupuji, protože všechny důležité informace jsou na internetu anebo ve večerních zprávách. Ale zprávy lokálního charakteru jsou daleko zajímavější. Platí to i o inzerci.

Teď se nabízí otázka jestli by nestálo za to udělat i lokální vyhledávač. Pojmout data celého českého internetu je řekněme drahé a i pro menší vývojový tým dost nesnadný úkol. Ovšem lokální divize zaměřená výhradně třeba na kraje nebo ještě lépe na okresní města by mohla být už zajímavá. Vyhledávač, který bude dávat výsledky jen z webů, které píší o Táboře (město kde bydlím) by mohli být zajímavé. To samé platí i o inzerci. Lokální akce ať už kulturního či jiného charakteru by mohli být dobrým lákadlem. Propojení přes sociální sítě jako facebook by mohlo tomuto vyhledávači, či spíše portálu jen dodat na síle.

A reklamní potenciál? S dostatečnou návštěvností sakra dobře cílená reklama, která se sama zaplatí velice brzo.

Všichni přemýšlí jak porazit seznam nebo google, ale to jsou vyhledávače, které musí hledat ve všem všechno. Navíc základní jejich problém jsou sami uživatelé, kteří jsou lenivý specifikovat své hledání, pak se není čemu divit že nemůžou najít co hledají. Seznam i Google jsou dobré vyhledávače, na jejichž používání není potřeba číst manuál. A kdo umí hledat tak na nich najde to co potřebuje. Otázkou ale je jestli by nebylo lepší místo vytváření konkurence pro ně, lepší se zaměřit na menší uskupení. Monetizace projektů už pokročila. Firmy vědí že za reklamu na internetu se musí pořádně zaplatit. Možnost vzniku projektů se zaměřením na i na tak malé cílové skupiny jaké jsou okresní města by se mohla v budoucnu vyplatit. Jen se to musí udělat chytře a nepodceňovat reklamu. Nic slavného totiž bez dobrého marketingového vedení nikdy nevznikne.

[poll id=”38″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Jsou opravdu nové vyhledávače beznadějné?”

  1. Google už přece lokálně vyhledává snad rok, a to na základě GeoIP.

    Co by mělo cenu, tak to je mapování lokálních firem. To jsou ohromně cenný data a na tom už můžeš postavit relevantní vyhledávání a hlavně něco navíc, co G ani S nemají.

    1. Jo: pokud vím tak on má dokonalý algoritmus, který chce prodat google. Tohle byl spíše nápad na rozjetí lokálního vyhledávače.
      Tomáš: ano přiznávám že by to asi živily lokální firmy :)

  2. Takové “něco” již sem tam existuje a pokud vím, také slušně prospetuje. Třeba http://www.olomouc.cz, super doména (státní úředník opět zaspal) a snad jediné místo, kde se dá dozvědět o akcích třeba na víkend.

  3. Ještě jsem zapoměl, super je služba polední menu, mrknu co kde mají a podle toho vyrazím na oběd.

  4. Na niecom podobnom pracujem, dufam ze tento rok spustim aspon SK verziu a neskor CZ.

  5. Ja si myslim, ze na trhu priestor je, pretoze ked potrebujem nieco lokalne, nemusim sa prebijat 100 inymi odkazmi z inych miest.
    ALE v meste by to muselo svietit na kazdom kroku aby tam ludia zacali chodit. Inak to nema zmysel.

  6. Mrkni na muj lokalni rucni agregator http://novodvorska.info/ ,neco takoveho jsi myslel? Jeste tam chci pridat mapu, tak musim pohledat nejaky vhodny plugin do wordpressu.

    Take mne hned napadl Pert Hejl se svym lokalnim vyhledavacem :-)

    U techto mensich projektu, je problem jak schanet reklamu. Zrejme nejlepsi obchazet lokalni firmy, ktere se objevi v clancich, ale je to dost pracne.

  7. Nejde o lokalni vyhledavani, ale spise o vyhledavani v odbornych vecech nebo v necem, co by musel tridit clovek… je znamou veci, ze google neni dobry na odborne vyhledavani (matematika, technika apod.)…

Comments are closed.