Cznic domain report

CZNIC (organizace co má na starosti nic než .cz domény) občas vypustí do světa zajímavé statistické údaje. Tentokrát se jedná o report za rok 2009. Kompletně si jej můžete prostudovat zde.

A co zajímavého se můžeme z reportu dozvědět? 52% všech .cz domén vlastní organizace a 48% jednotlivci. 13% ženy a 87% muži. Teď když nad tím přemýšlím, tak žádnou domainerku v ČR neznám. Přitom ženy mají takový ten zvláštní cit na domény. Uvidíme třeba se to zlepší.

Nejvíce domén registrovaných na jedenoho člověka je 2498. Jen pět subjektů má více jak 1K .cz domén. Tento údaj ale byl zpochybněn už minulý rok. Spousta domainerů má své doménové portfolio pro jistou, řekněme rozregistrováno na více subjektů, takže není přesně možné určit kdo a kolik domén má. Nutno dodat, že spousta domainerů k tomuto kroku dovedlo různé zveřejňování tabulek. Spekulant je v ČR stále chápán jako agresivnější varianta podnikatele, ten je zvláště u levicově smýšlejících lidí ekvivalentem škodné a měl by platit velké peníze, protože okrádá pracující lid. Většina podnikatelů dokonce své “okrádací” praktiky provozuje v průměru více jak deset hodin denně včetně weekendů. Ale vraťme se zpět k zprávě cznic.

Nejvíce domén v ČR je registrováno na subjekty v Praze (197 456 což je 31,37%).

Zajímavější je ale pohled do zahraničí. Kdo si myslíte mimo ČR vlastní nejvíce .cz domén? Já by jsem vsadil na Slováky, ale pravda je trochu víc na sever od Prahy. 8128 domén drží Němci, konkrétně 4782 Němců. Slováci jsou až na druhém místě s 6013 doménami (3549 držitelů). Pak je tu USA 4910 domén (1614 držitelů).

Počet domén oproti roku 2008 vzrostl o 127905 kousků (minulý vzrůst byl o 130942), což je opravdu hezké. V průměru to vychází na jednu novou .cz doménu za 3 minuty. Jestli i nadále takhle poroste tak do konce roku 2013 máme milion .cz domén :)

Za zmínku určitě stojí i tabulka počtu zaregistrovaných domén podle délky. Nejvíce domén má 8 znaků, což je zároveň vrchol grafu. V současné době jsou vyprodané jedno a dvouznakové domény. Trojznakových zbývá 32 994, což je 69%. V současné době jsou registrované pouze 2 63-znakové domény (maximum) a 8 61-znakových.

Jen pro zajímavost 70% všech .cz domén je nasměřováno na servery s Apache.

Součástí je i statistka obsahu .cz domén, která vychází z náhodného vzorku 1200 domén. Ovšem nejen mě se zdá trochu zavádějící (adult jen na 0,17% se mi zdá málo :))


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Cznic domain report”

  1. Ta statistika obsahu je zavádějící, to snad dělala nějaká sekretářka.. člověk by řekl, že když to je z NICu tak by to mělo mít nějakou úroveň. Pak z toho udělá někdo kdo o tom ví ještě věčí prd výtah do nějakého článku a je z toho úplná hovadina (dnes v E15 – “Zhruba 9% WEBŮ je nefunkčních a 2,5% na prodej… jsem se divil, kde to vzali).
    Ted k té tabulce, jaký je pro boha rozdíl mezi “Chyba” a nefunkční? ( v reálu tam prostě není nic ani parking) “Na prodej” to je taky skvělá skupina, to jako byly ty domény na kterých to bylo napsané? jiné nejsou na prodej a co ty parkovačky u kterých je “this domain is for sale” ty se dostali do skupiny na prodej, nebo mezi “Parking”? “osobní stránka” a “blogy” tam bych chtěl taky vědět hranici… Zajímalo by mě v čem jsou různé minisites a MFA? Leckdo vytváří dojem, že je to palčivý problém internetu a hleď ony v podstatě neexistují (respektive běžná sekretářka vyhodnocující tuhle anketku je nerozliší od běžných webů….
    firemní stránka 43,5 % o tom bych taky dost pochyboval.. Prostě tohle jsou výsledky k ničemu.

  2. Neznáš žádnou domainerku? Ani Vladanu Malou? Vždyť je to skoro legenda! (Např. domy.cz, stavby.cz, laska.cz, seznameni.cz, zlato.cz., ekonomika.cz a jiné hezké klenoty(.cz) :))

    Jinak na pouhém spekulování s doménama imho není nic ke chlubení a já osobně si to klidně přiznám – dělám to trochu taky. :) Jinak je to samozřejmě věc každého domainera, ať si o sobě klidně myslí, že je pro společnost užitečný jako Ježíš Kristus.

Comments are closed.