Zrušte seznam a cena domén poroste

Jestli něco nový algoritmus na seznamu opravdu udělal tak to, že degradoval hodnotu domény, tedy její vliv na pozici ve vyhledávání. V současné době je podle slov vývojářů (tedy toho co padlo na diskuzi blogu fulltextového týmu) prakticky nulová. Aby mohli mít všichni stejné šance, tak se poměr síly domény přiblížil nule. Nakolik je tahle myšlenka šlechetná a na naše poměry celkem přijatelná (trh s doménami tady nemáme moc rozvinutý), tak ve své podstatě prostě špatná. Můžete mě za to klidně ukamenovat, ale kdo si dokáže koupit kvalitní a drahou doménu, tak by podle mě měl mít výhodu nad ostatními. On jí tedy už má a to díky type in trafiku, což mu šetří slušné peníze, ale ignorovat fakt, že někdo zainvestoval velké peníze do své propagace formou domény je podle mě nesmysl. Kde si myslíte že najdete lepší eshop na sperky.cz nebo iSperky007.cz? Pokud Vivantis koupil doménu sperky.cz za 2M CZK, tak je to určitá záruka, že tam neudělá jen další minisite. Pokud by u nás byl funkční trh s doménami, tak by bylo celkem zajímavé sledovat jak by fungovalo vyhledávání, které by dávalo velkou váhu na doménu. Protože nahoře by byli ti co mají kvalitní a drahé domény, mohlo by to být zajímavé (žádné MFA). Ovšem to by jsme museli mít obyvatel jako celá EU a trh trochu dál. Jo a samozřejmě by jsme museli zrušit seznam ;)

[poll id=”24″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Zrušte seznam a cena domén poroste”

  1. Tohle by bylo dost těžké rozeznat. Co když někdo zvolí brand doménu.

  2. Nesouhlasím. :-) Doména = adresa a adresa nerozhoduje sama o sobě o tom, jak web dokáže uspokojit ať už BFU, nebo webtržníka. Adresa má být srozumitelná a zapamatovatelná především. Podle mě je u nás zbytečně velká vazba kw vs. doména. Příklad: Měla by snad být zvýhodněna nějaká top doména, na které běží podvodné, nebo neseriózní kšefty/nabídky? Resp. mělo by být nějak znevýhodněno 404m.com?

  3. Zalezi na obsahu. Pokud na adidas-obleceni.cz bude MFA a na http://neco.neco.tld/index.php?clanek=545464 bude kvalitni obsah o Adidas hadrech, tak je spravne, aby se na domenu prakticky nehledelo a hledelo se hlavne na obsah…

    .. a kdo ma zase kontrolovat, zda je doma MFA nebo ne?

    .. ano, je to nefer vuci vlastnikum domen, je to ale fer vuci zakaznikum seznamu – vuci uzivatelum. A to ty, s prominutim, jako velice dobry obchodnik s domenama, nemuzes pochopit.

    .. drive (ale porad i ted) je to stale jen o tom, kdo ma lespi SEO a vice zaplacenych (domluvenych) zpetnych odkazu – takze nekdo, kdo pise kvalitni obsah, ale nemuze si kvalitni SEO dovolit (napr. na to nema cas, nezajima ho SEO, chce jen kvalitne psat), tak nema sanci. Takhle se jeho sance alespon castecne zvetsuje…

    A proc nam to muze pripadat divne? Mozna ze zvyku, strasne dlouho a vzdy jsme byli zvykli, ze nazev domeny = vetsi sance na vyhledani. Ale to je preci z logickeho hlediska blbost. Uzivateli vubec nezalezi na nazvu domeny.. On vyhledava OBSAH.

    Asi mne ted, jakozto obchodnici s domenama ukamenujete, ale takhle to vidim ja.

  4. Problém je v tom, že seznam momentálně nehledí ani na obsah.
    A malá otázka: Co je “čistší” kupování a developování domén s kw s jakoukoliv koncovkou, nebo hromadné nakupování odkazů, protože to má seznam zrovna rád?…

  5. No ještě mi to nedalo: Ann: hezké argumenty dokud se člověk nekoukne na web v tvém podpise (o tom je tuším jedno přísloví o vodě a víně)

  6. Já těm řečem o snižování významu domény nevěřím ani zbla. Stejně tak o rozpoznávání patičkových odkazů a jejich ignorování. IMHO oboje Seznam pořád žere a to významně.

    Soudím podle zkušenosti: web dlouhodobě (dva roky) na první stránce fulltextu po odstranění patičkového prolinkování propad na druhou stranu. A cokoliv hledám, v popředí jsou weby s klíčovým slovem v doméně.

  7. Súhlasím s Dragom, je to zlé riešenie. Určite by mal doménam zostať aspon nejaký význam pre SEO.

    A najviac ma zaujali iSperky007.cz (vid môj nick :D) …

  8. Podle mého soudu udělal Seznam dobře. Já hledám na webu informaci a ne nějakou prdlou doménu, tu si klidně vyklepu rovnou a nepotřebuji k tomu vyhledávač. Na kolika lukraticvních doménách není kromě reklam a podvodných nabídek lautr nic. Jediní tady mohou plakat doménovi spekulanti – a dobře jim tak!

  9. P.S.: Nyní jsem jen tak pro orientaci koukl na Seznam a informace z článku se pravděpodobně nezakládá na pravdě. Seznam na název domény přihlíží, určitě by podle klíčových slov domény ve výsledcích vyhledávaní nezvýrazňoval části doménových jmen. Pokud jim ale přikládá omezenou váhu, pak je to jen dobře – viz důvody výše.

  10. Seznam podle me degraduje hlavne cesky internet… proste novou dobu nezvladl a NEUMI vyhledavat informace

  11. Myslím, že doména by něměla mít ve vyhledávání vůbec žádnou váhu.

    Zvláště v dnešní době, kdy koupit doménu s příhodným názvem je fakticky nemožné. Tudíž svázanost domény s obsahem je dnes už velmi malá a čím dál menší.

    Pokud má někdo na drahou doménu, tak to nic neříká o kvalitním obsahu.

    Osobně bych byl rád, kdyby vyhledávače prakticky vypustily název domény úplně, protože je to nejrozumnější cesta ke kvalitnímu hledání.

  12. “Zvláště v dnešní době, kdy koupit doménu s příhodným názvem je fakticky nemožné.” -absolutní nesmysl

  13. Berlin: M. Ponkrác měl jistě na mysli koupi domény za normální cenu a ne zlodějskou vyhnanou vyčůranými spekulanty.

  14. to -OB- no tak si Ponkrac může koupit doménu s kw na jakékoliv jiné .tld než cz. V čem je problém? Volných hezkých domén jsou jsou ještě hromady.

  15. Jestli vyhledavac nezvyhodnuje web na kvalitni domene je v nasich podminkach vicemene jedno. Stejne tak je celkem k nicemu type-in traffic, protoze maloktera napr. produktova domena u nas prida webu hodnotu vyjadrenou navstevniky za vic nez par tisic korun mesicne. Ted mam na mysli domenu na ktere jeste nebezel zadny obsah. Dulezite je, ze web na kvalitni domene zvyhodnuji sami uzivatele.

  16. Ann: “kvalita se neurcuje tim, kdo je dele webu” – blbost, stáří webu je jedním z kritérii vyhledávačů.

    Že existují záložky a další vymoženosti je pravda, ale spousta lidí to nepoužívá a ani o takové možnosti neví.

    Taky by mě zajímalo jak si přešel na 10 domén. Vycucal sis to z prstu? Nebo to máš něčím podložené? Nebo tě to prostě jen napadlo a je to pěkné kulaťoučké číslo?

Comments are closed.