Prokletí českých linkovacích služeb

Po masivním úspěchu Directo přišlo DirectoGlobal, které dokázalo otřást českým internetem natolik, že se na něj museli cíleně zaměřit programátoři jak seznamu tak i google. Obrovská penalizace, která měla jasně ukázat kdo je tu pánem však nedokázala úplně directoglobal zničit. To se podařilo až původnímu programátorovi, který systém naprogramoval tak inteligentně, že nepočítal s rokem 2010. Masivní přepočet pak totálně zlikvidoval databázi a majitel systému se rozhodl od projektu, který byl prý na tom už finančně špatně, nechat být. No co dodat rest in peace directoglobal. Pojďme se teď ale tak trochu nad tím vším zamyslet.

V době největšího rozmachu directoglobal se objevil i systém mLink, který jeho majitel dost neobratně prezentoval. Tak či onak systém mlink už od začátku působil hlavně originálně. Na rozdíl od prodeje za stanovenou cenu nabídl na české poměry neobvyklou formu tabulkového prodeje. Zahlédl jsem dokonce i inzerci na adsense. Mě osobně moc mlink nesednul. Chtěl jsem prodávat návštěvníky nikoliv ranky. Tato možnost se nakonec i do mlinku přidala, ale ani zdaleka nedosahovala efektivity jako u upadajícího directoglobal. V současné době tam mám dvě zombie sites, které produkují celkem stabilní příjmy. U jednoho došlo k penalizaci (srank z 50 na 10), ale všichni víme jak je to se zombie sites. Stačí přidat pár odkazů a hned je to problém. Nové myšlení u reklamního systému mlink se podle mě majiteli vyplatilo. Co ale rozhodně odflakl je rozhraní v kterém nikdy nenajdu to co hledám a chyba curl, která pravidelně vyskakuje místo odkazů. Podle mě si vzal moc velké sousto jak marketingově tak programátorsky. Na druhou stranu mlink je poměrně funkční systém a právě teď se draží na webtrhu a cena je na 265K. Máte v aukci i možnost nahlédnout pod pokličku účetnictví tak koukněte.

Dalším pokusem o nahrazení directoglobal byl aioads.cz. Původní programátor, který je teď prý na útěku někde v Německu, prodal  zdrojové kódy dál. Já jsem se o něm ani nijak extra nerozepisoval, protože bylo na první pohled jasné, že se jedná o kopii, která nepřináší nic převratného. Dneska když jsem se chtěl kouknout jak pokročil tak jsem zjistil, že doména je už jen parkovaná na forpsi.

A současnost? Spousta lidí slibovalo pro directoglobal konkurenci, později systém, který jej nahradí ale nakonec z toho všeho vyšel jen jeden tím je ads.ranky.cz. Dlouho jsem přemýšlel jaké má šance. Intuitivní ovládání, celkem slušné zabezpečení, maximální míra automatičnosti a hlavně kompatibility mě donutili jej zde zmínit. Dobře partnerský program byl také důvod :) Současná verze je podle mě hodně dobře provedená. Je z něj znát vize directoglobal a moderní prvky, které projektu může vnuknout, jen člověk, který se pohybuje v oblasti developování. Například možnost implementace kódu od klasické implementace ala directoglobal přes XML, JSON či YAML až po ruční vkládání je více než luxus. Jestli má někdo možnost zlomit prokletí českých linkovacích služeb tak právě největší šance v současnosti dávám právě tomuto systému.

Od ledna navíc těmto systémům přeje i EU, když na malé uživatele adsense uvalila DPH. Už to není taková sranda, jako vkládat na stránku reklamy od google bez živnostenského listu. Teď budou místní finanční instituce pěkně jednou za čas dostávat hlášení z Bruselu o všech uživatelích google adsense. FÚ si to jen spáruje s plátci DPH a hned půjde rozdávat pokuty a penále. A české PPC systémy se mi zdá, že poslední měsíce spíše jdou ke dnu. Což je velká škoda. Sklik jako obvykle v nedohlednu takže ta monetizace teď slušně pokulhává. Stejně tak jak byla velká poptávka po automatické prodeji odkazů teď bude poptávka po alespoň nějaké formě prodeje reklamy. Jj pěkná díra na trhu tu je. Kdopak jí využije? Kdo zlomí už to prokletí?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Prokletí českých linkovacích služeb”

  1. ja si porad myslim, ze ten prechod na rok 2010 byl u directoblobal fake. nechapu proc by se v tom systemu melo pracovat s datumem, tak ze to pak odkurvi celou db.

    1. co: fake to nebyl. Tu databázi jsem viděl, fakt děs. Celé DG bylo navrženo naprosto amatérsky za účelem prodat poloprodukt, který pak bude moct původní programátor donekonečna opravovat za velké peníze a v podstatě tak vydírat majitele. Celý kód byl navíc sestaven velice nepřehledně, mohl se v něm orientovat tak maximálně původní programátor. Ostatně na programátora bylo také prý podáno několik žalob. Nezkusil to poprvé.

  2. Tiez si myslim ze to fake urcite nebol. Mohol zavriet uplne inym sposobom a druha vec: preco by potom isiel do straty a platil cca 300k z vlastneho?
    Osobne som nebol v DG ani nakupcom ani predajcom, cela ta vec ma ale zacala zaujimat az padom DG a vcelku som o tom dost vela precital.

    BTW: kedze je to po mesacnom citani moj prvy comment, rad by som autora pochvalil. Vdaka za pekne citanie.

  3. Myslel jsem si, že “linkovací služby” jsou něco jiného, než o čem je článek…

  4. Jak to je bylo nebo bude s DG už je jaksi jedno, podstatné je že majitel nezaplatil dodnes všechny pohledávky a každoměsíční sliby jsou v nedohlednu! Takže ani do directo.sk se nehodlám tlačit a raději půjdu do ads.ranky.cz jak uvádíš v článku, to vypadá zajímavě, ale stále tam má několik much!

  5. Mrecekp: V březnu bylo lidem vyplaceno 10 tisíc korun z dluhu tak jak bylo slíbeno. Byly vráceny peníze zbytku lidí, kteří si reklamu koupili a už nestihli vyčerpat, protože to kleklo. V polovině dubna proběhnou další výplaty, tentokrát už lidem, kteří o výplatu požádali a nedostali ji. Jediné co zatím nebylo splněno oproti mé proklamaci je dopřevod těch pod pětistovkových zůstatků do directo.sk a pr články píšeme pomaleji než jsem slíbil, protože je toho moc.

    Na tom se už ale také pracuje. Věř mi, že bych rád zaplatil všem a všechno hned, ale nejde to tak jednoduše. Ale to že všechno lidem vyplatím dodržíme. Bude to ale ještě nějakou dobu trvat. Nechci nic zakřiknout, ale možná se mi povede dát dohromady větší část výplat během dubna. Nic neslibuji, jako minimum pošlu slibovaných 10 tisíc, ale doufám, že se mi podaří poslat více.

  6. Já trouba si až do dneška myslel, že linkovací služby jsou Digg, Linkuj nebo Vybrali.sme :)

Comments are closed.