Je ještě rozdíl mezi follow a nofollow odkazem?

Dneska nemůžu najít nikde žádnou zajímavost o které by se dalo napsat něco užitečného a tak procházím google webmaster tools a analytics, aby jsem si alespoň udělal nějaký přehled, toho co musím udělat na příští měsíc. Dostal jsem se i k mému webu wowarmory.cz, kam vede velké množství nofollow odkazů a odkazů, které jsou umístěné na fórech různých guild stránek, kam mohou jen jejich členové. Zatímco google po dotazu link:wowarmory.cz nabídne jen sadu odkazů z podpisu co mám na webtrhu a nic jiného, tak GA a GWT už jsou daleko vstřícnější. Je mi jasné, že zrovna World of Warcraft není nic těžko, o co by se muselo ve vyhledávačích bojovat, alespoň co se týká long tailu. I tak mě ale fascinuje o kolik posunují nofollow odkazy jednotlivé výsledky kupředu. Jak už jsem psal dříve, wowarmory.cz se stalo takovou mou pokusnou zahrádkou, kde sem testoval rozlévání link juice přes jednotlivá klíčová slova. Jen pro připomenutí, ať to nemusíte hledat. Chtěl jsem se dostat v seznamu a google co nejvýše pokud budou hráči hledat jednotlivé bosse a taktiky k nim. Pokud zadáte třeba Sapphiron, mělo by google i seznam hodit na první stránce odkaz přímo na taktiku nebo tag (štítek). Postupem času jsem zjistil, že seznam se k tomuto druhu linkování chová naprosto jinak než google. Zatímco na google je daleko efektivnější psát pravidelné obsáhlé články, které stačí aby byly součástí nějaké větší hierarchie (projektu s historií) tak na seznam prostě platí linkovat a linkovat. Seznamu právě vyhovuje více zmiňovaná struktura.

Ok ale zpět k zamyšlení. Projekt jako takový se mi nepodařilo dokončit (encyklopedie českých taktik k World of Warcaft) a příspěvky tam teď přidávám spíše, když jdu s kamarádem, který je top hráč na pivo a vezmu notebook. Právě to, že je top hráč celkem pozitivně ovlivnilo návštěvnost. Začínají se objevovat odkazy z diskuzních fór a různých nofollow diskuzí. Projekt se tak pomaloučku vyhoupává na různé neoptimalizované fráze v statistikách. A teď trochu toho konspiračního zamyšlení:

  • Jak jistě víte tak google se dokáže dostat i na zabezpečené stránky a často je i indexovat. (možná si pamatujete kauzu kdy googlebot “hacknul” nějaké lokální fórum ČSSD). Googlebot má nastudovány snad všechny rozšířené projekty pod GPL, takže pro něj není problém zjistit odkud získat další informace. Možná má nacrawlováno daleko více než je na první pohled vidět, ale používá tyto data jen pouze k statistickým účelům. Pak by mohl teoreticky brát v potaz i odkazy na takovýchto stránkách.
  • Když zadáte link:wowarmory.cz tak tam kromě odkazů z webtrhu snad nic nenajdete, ale v google webmster tools jsou odkazy z nofollow zdrojů pěkně u sebe a musím říct, že jich není zrovna málo. Navíc jsem experimentoval u jednoho MFA jen s odkazy z nofollow zdrojů a kromě klasicky rychlé indexace si vede i celkem dobře na seznamu. K tomuto bodu by jsem ještě chtěl dodat, že v rámci testování projektu sem využil pro wowarmory i službu linkuj.cz, kde jsem chtěl primárně získat stále čtenáře, kteří by rady šířili dál. Zjistil jsem, ale že nofollow odkaz z linkuj.cz na jeden článek po dobu zhruba měsíce výrazně posunul stránku (na kterou se odkazovalo) ve výsledcích. Experiment jsem pak ještě zopakoval 2x a stejný efekt. Myslím že to není žádné tajné know how, že seznam bere v potaz nofollow linky a konkrétně z linkuj.cz mají celkem slušnou sílu, pokud tam chvilku vydrží.
  • Dneska se už nofollow cpe naprosto všude. Když si spočtete kolik odkazů třeba z wordpressu odkazuje pomocí nofollow a kolik normálně tak budete překvapeni (například všechny diskuze jsou pouze nofollow).  Hodně webmástrů je navíc paranoidních a automaticky hážou nofollow na všechno co není jejich. Pověstný link juice by takhle rozhodně nemohl téct. Navíc jsem viděl i projekty, které i v rámci vnitřního linkování procházel link juice jen skrz klíčová slova. Podle mého už to tak trochu zavání černým kloboukem. Ani by jsem se nedivil kdyby za takovou manipulaci byla nějaká penalizace. Ale zpět k myšlence. Pokud začneme ignorovat nofollow odkazy tak najednou nastane slušný zmatek. Upřimně podle mě přestane fungovat část google i seznamu. Google na tom bude asi o trochu lépe, protože už dávno nevyužívá k hodnocení stránky jen odkazů a onpage faktorů. Přeci jen má přístup i k monitorování uživatele (GA, GWT, Chrome, nějaký ten toolbar atd.). Prostě to s prevencí trochu vyhledávače přehnali a aby mohli poskytnout “zakázaný” (nofollow) obsah tak prostě musí odkaz následovat ;)

Upřimně myslím si, že stále mají na vrch klasické odkazy. Alespoň co se týká přenosů ranků. Na druhou stranu jestli by jsem si měl zvolit nofollow odkaz v úvodu stránky s nulovou návštěvností nebo klasický follow v patičce tak by jsem bral spíše ten nofollow. Vím, že všechny učebnice SEO říkají něco jiného, ale podle mě vyhledávače přiřadí důležitost tomu nofollow odkazu. Zakázané ovoce přece chutná nejlépe ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Je ještě rozdíl mezi follow a nofollow odkazem?”

  1. Nedávno jsem psal na FB do skupiny: “Google je již nepřehlíží, ale i indexuje. Nicméně hodnota převedeného GTPR je tak zanedbatelná, že o ní nemusí být ani řeč. Ze stránky s PR 4 jde na nofollow stránku sotva PR 0-1. Tudíž doporučuji i nadále používat a zároveň neodkazovat na škodlivé stránky.”

  2. nofollow je podle mě v současnosti absolutně zbytečné (viz Linkuj). Pokud nechci předávat ranky na externí stránku, použiji nějakou vlastí stránku která bude na externí stránky přesměrovávat parametrem v url.

  3. Podle mé malé zkušenosti, nofollow linky napomáhají indexaci (google) pokud např. vaše stránka byla v doplňkovém seznamu kuli tomu, že byla třeba přehuštěná klíč slovy.

    A umístění ve vyhledávání také pomůže (dyž se člověk zamyslí tak wikipedie, wordpress a vůbec snad všechno je nofollow, takže ignorovat ho zcela i pro stanovení pořadí již nelze pokud chcete být opravdu relevantní).

    Avšak a tohle už je jen doměnka, připadá mi, že taková stránka na kterou se odkazuje nepřelejvá na ostatní stránky na které odkazuje zase ona nejen málo ranku, ale minimálně i méně reálné šťávy pro zlepšení umístění ve vyhledávání. Ale tohle už nemám tak odzkoušené.

  4. Co se týče Googlu, mohu s klidem na srdci říci, že odkazům s parametrem nofollow PR nepředává. Ohledně jediné důležité změny chování PR a nofollow jsem se vyjádřil v diskuzi (http://tomaserlich.cz/jsme-jen-chamtiva-prasata/#comment-1812).

    Jinak z trošku jiného pohledu: Jestli je odkaz (kampaň řekněme) pro lidi, je fuk jestli je nofollow nebo ne. Tak či tak se na něj dá kliknout…

Comments are closed.