Počet .cz domén dosáhne 1 milionu ještě před koncem světa

Při současném tempu růstu počtu .cz domén by měl jejich počet dosáhnout jednoho milionu někdy mezi září/říjen 2012. Tzn. před udávaným koncem světa. Bude to platit pokud průměrný měsíční nárůst bude alespoň 11333 domén, což je průměr z posledních 11 měsíců.

Pravdou však je, že na počtu českých domén se může podepsat například její další plánované zlevňování. Dále je tu šance zavedení IDN domén, které by se mohlo do roku 2012 možná i stihnout (pokud by byl všeobecný zájem). To by počet registrovaných domén nepochybně zvedlo. Jenomže stejně tak se může situace i obrátit. Existují stále registrátoři (téma na webtrhu), kteří by nejraději vrátili do procesu změny vlastníka notáře. Což by přineslo další komplikace a jak dobře víme s každou komplikací klesá i zájem o danou doménu. Přeci jen .cz doménu může vlastnit naprosto kdokoliv, což její atraktivitu v celosvětovém měřítku zvedá. V zahraničí se navíc na papírování moc nehraje. Jak myslíte že by se asi dostal daleko domaining, kdyby pro každou změnu (třeba i DNS) bylo potřeba písemného souhlasu vlastníka. Příklad je to sice extrémní ale všichni moc dobře víme kam je schopná byrokracie až zajít.

Další negativní faktor může být snaha o regulaci internetu. Je to teď takový nehezký evropský trend. Právě ccTLD se mohou stát snadným rukojmím státního aparátu. Například politicky nekorektní stránky by mohl stát chtít po NIC.cz blokovat. Přeci jen po volbách to může vypadat všelijak. Postupem času by se do toho mohl pustit ještě Brusel a pak bude muset být 20% doménového jména z ekologicky obnovitelných zdrojů. Pak by najednou mohli být zajímavější gTLD domény kde jde prostě jen o peníze :)

Já samozřejmě přeju .cz doméně jen to dobré. Takže žádnou #FF0000 – #FF7F00 budoucnost, která by zavedla tak možná free doménu pro důchodce jako náhradu za 15tý důchod.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Počet .cz domén dosáhne 1 milionu ještě před koncem světa”

  1. Až ČSSD vyhraje volby a převezme odpovědnost za státní kasu, může rozdávat, bude-li mít z čeho. Nyní je to drancování státní kasy a korupce voličů.

    Modrý spekulanti jako ty půjdou sedět a ČR bude prosperovat!

  2. No je prirodzene, ze paraziti budu trucovat, ked ich budu chciet obmedzit…

    Clanok plny vymyslov tvariacich sa akoze argumenty to len potvrdzuje.

  3. Ota byl asi dneska dlouho na sluníčku, protože peníze v největší míře vždy rozhazovala ČSSD a to se svým vedením. (Sobotka ekonom teoretik. Tvrdík mistr na co šáhnu to poseru, dále pak DR Ráth a v neposlední řade paroprase.

  4. Tak já zrovna dnes na jedné přednášce pana Paroubka byl (VŠ přednáška). Chtěl jsem se jen na vlastní oči přesvědčit, že to myslí vážně. ANO, myslí! Je mi z toho zle ještě teď…:-/

  5. Na přednáškách je obvykle prostor k dotazům. Neměl by být problém ho otázkama uargumentovat, i když se bude jako většina politiků kroutit.

Comments are closed.