Pár zákulisních informací o sworp

Projekt na monetizaci domén sworp.com byl s velkou slávou představen na domain day číslo 2. Tehdy byl označen jako projekt pro parkování domén, ale upřimně podle mě se spíše jedná o daleko víc. Na rozdíl od parkovacích projektů jako namedrive nebo sedo však umožňuje vytvářet na doméně stránky podobné MFA, což umožňuje monetizaci i domén, které nemají trafik. Další významný rozdíl je možnost propagace. U parkovacích společností je doménu zakázáno jakkoliv propagovat nebo na ní vytvářet nové aktivní odkazy. U sworpu je to naopak doporučeno, takž označení jako parkovací služba mi přijde hodně zcestné. Proto budu i já nadále používat označení projekt na monetizaci domén. Původně jsem o sworpu chtěl začít psát teprve až rozjedou affilte projekt, ale za poslední dobu se mi podařilo nahromadit celkem velké množství zákulisních informací a prostě mi to už nedá. Takže se pohodlně usaďte, jdeme na to…

Takže podle nezávazného průzkumu (plus trochu crawlování a info od zdroje u sworpu) u nás snad není větší domainer, který by sworp ještě nevyzkoušel a mnoho z nich sworp aktivně využívá. Šablony sworpu jsou stále častější a mnoho odchycených českých keywordů na gTLD končí právě u sworpu. Co jsem koukal tak to budou opravdu desítky procent.

  • V současné době směřuje na nameservery sworpu takřka 20 tisíc domén. Podle statistik vypočítaných z menšího náhodného vzorku se jedná o 95% českých keywordů nebo .cz domén. Může se to zdát jako hodně, ale jsou tam domaineři co mají tisíce domén, takže to vypadá, že sworp využívají hlavně ti zkušenější, což by mělo vzbudit zájem všech.
  • Nejlepší domainer na sworpu vydělává měsíčně přes 80K CZK. Schválně jestli se trefíte kdo to je ;)

A teď pár kousků ze zákulisí. Chystá se řešení pro parkování celých eshopů. Prostě produkty se budou v reálném čase zobrazovat návštěvníkovi a ten si bude moct prostě vybírat jako v klasickém eshopu. Služba je určená hlavně pro monetizaci produktových domén. Bude tam jak PPC tak affiliatce možnost. Cílem je prý dosáhnout vytvoření virtuálního eshopu, kde se bude dát monetizovat přes PPC, affiliate od různých výrobců a samozřejmě i prodej zpětných odkazů. Produktové domény mají obrovský potenciál a zpětný odkaz z produktové domény co má type in trafik je k nezaplacení. Btw. podle neověřených zpráv má sworp připraven kompletní data (nazev, popis, obrázky) k více jak 4 milionům produktů. Spuštění se odhaduje březen/duben.

Tímto vývoj rozhodně nekončí. Chystají se prý další projekty napojené na sworp, které jej využijí (velký inzertní potenciál = lepší podmínky při vyjednávání s dodavateli reklam). Všechno je ale obestřeno velkým tajemnem. Nikdo o tom moc nechce mluvit, ale prý se chystá nějaká velká sworp akce v několika následujících měsících, takže možná se právě tam dozvíme víc.

Sworp je rozhodně projekt, který může v budoucnu kompletně změnit monetizaci projektů v ČR. Bouhžel je to s ním jako s adsense, pokud jej chcete používat a máte živnostenské oprávnění tak musíte být plátci DPH. Doufám, že s tím lidé ve Sworp ltd. něco udělají. Založit pobočku v ČR by rozhodně pomohlo.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

23 Replies to “Pár zákulisních informací o sworp”

  1. Diky za clanek Drago, jen mala oprava informace pro ceske i slovenske neplatce. Ani mensi poskytovatele reklamnich ploch se nemusi kvuli sworpu stat platcem DPH – na zaklade obchodnich smluv s partnery systemu SWORP. Vice info bude k dispozici v platebnim modulu v systemu administrace. V ostre verzi by mel byt konecne spusten v prubehu brezna.

  2. “Nejlepší domainer na sworpu vydělává měsíčně přes 80K CZK. Schválně jestli se trefíte kdo to je ;)”

    No predsa Switch, kto iný… :)

  3. Dík za info, zní to zajímavě.. já je objevil teprve nedávno, tak se těším na ta překvapení :)

  4. Ja nevim, me se moc sworp nelibi. IMHO nedokaze vubec tezit z type-in trafficu. Jak muze na financni domene nabizet nabizet auto-moto? na sportovni zas dovolene…
    A ke vsemu ten system. Vecne je to, ze domena nejde vlozit, protoze uz v systemu je (nikdy sem ji tam nevlozil). Nejde smazat, protoze v systemu neni, (presto ji vidim). to aby si vzal clovek tyden dovolenou a karton cigar aby se byl schopen orientovat…

    Nejlepší domainer na sworpu vydělává měsíčně přes 80K CZK. Schválně jestli se trefíte kdo to je ;)
    Pan z HonKongu? ;D

  5. Jinak, resili jste nekdo, co je zdrojem textu pro nektere parkovane stranky? Jedna se o sproste kopirovani textu z wikipedie, bez uvedeni zdroje. Coz je v rozporu s licenci a predpokladam i autorskym pravem.
    To, ze se prehazi poradi vet, mozna par slovicek prozene nejakym slovnikem? na tom moc nemeni…
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Frenčízing vs http://www.franchising.cz/

  6. syntaxsugar> prosim te, jak se ti tam dostaly ty texty? ja mam v nastaveni sworpu moznost akorat psat vlastni texty a kdyz je nenapisu, na strankach jsou jen odkazy a reklamy..

  7. Duplicitní obsah, SEO spam, odevzdání informací o trafficu a nabídkách třetí straně, podnikající ve stejném oboru…
    Nikdy jsem SWORP nevyzkoušel a divím se domainerům, kteří tam mají domény.

  8. Drago: článek je skvělé PR, ale mně se to zatím jeví jako že se hodně soustřeďujou na rozvoj nadstavby, ale základy nejsou v pořádku. Jestli jsou v administraci dost základní chyby, tak jak se mohu spolehnout, že backoffice funguje spolehlivě a skutečně dostanu to, co jsem tam vydělal?
    tm: souhlasím, pokud český neplátce bude SWORP používat prostřednictvím českého zprostředkovatele plátce DPH (obvykle za provizi), tak se vyhne povinnosti registrace.

  9. syntaxsugar: jaky si to udelas, takovy to mas. Vypada to, ze kritizujes neco co jsi ani nevyzkousel a o cem nevis naprosto nic. SWORP je nastroj, ktery se dava uzivatelum k dispozici a s jehoz pomoci si mohou vytvorit libovolne stranky, ktere chteji.

    To je stejne, jako kdybys kritizoval youtube, ze tam neni videoklip skupiny, ktera te zajima misto tech co si nasel…

  10. Retal: na to se da odpovedet jen to vyse uvedene. Nebylo by lepsi si system nejdrive vyzkouset, nez ho zacit kritizovat?

    Co se tyka paranoi ohledne predavani informaci. Odhledneme-li od faktu, ze k temto informacim, zadny z beznych administratoru systemu nema pristup a samozrejme na urovni uzsiho vedeni projektu je maximalni uroven duvernosti samozrejma. Odhledneme i od faktu, ze zakaznika jako vlastnika domeny, tyto informace nemohou nijak poskodit, protoze strategickou hodnotu (domenu) vlastni on.

    Ale spise se podivejme na absurdnost teto paranoi v dnesnim svete obecne: v oboru bych tedy nemohl pouzivat ani treba sedo, namedrive ani kohokoli jineho, ba dokonce ani jakykoli reklamni system, protoze tim davam k dispozici data treti strane. Nemohl bych vlastne ani pouzivat ani mail, ani si otevrit bankovni ucet.. defacto vubec nic.

  11. Jarda: vis-li o nejakych chybach v administraci, napis je prosim na info@sworp.com. Nejsme si vedomi zadnych chyb funkcnosti, natoz pak zakladnich.

    Co se tyka spolehlivosti vyplat penez, tak zde je na miste otazka: Investovali by vlastnici do projektu miliony, pokud by nechteli fungovat dlouhodobe? A pro dlouhodobe fungovani musis mit duveru zakazniku. Skutecne si myslis, ze by si kdokoli soudny za techto okolnosti dovolil nezaplatit byt jednomu svemu zakaznikovi?

  12. SWORP zakonite MUSI na ceskem Internetu skoncit zabanovanim vsech domen Seznamem, jinak neni neco v poradku.

    Otazky pro provozovatele SWORPU:
    1) proc ma cesky provozovatel SWORPU potrebu se skryvat? Proc se nepodepise svym jmenem? Proc nikde neni ani jedno ceske jmeno? Vzdyt je to prece projekt, za ktery by se nemeli stydet a nemelo by vadit, ze jsou s nim spojovani. Odkaz na anglickou firmu neberu.
    2) to uzsi vedeni SWORPU, ktere ma pristup k nabidkam na odkup domen a trafficu, to nepodnika ve stejnem oboru? Ani jeden z nich, pokud je jich vic?
    3) jinak samozrejme, ze informace o nabizenych cenach a trafficu JE cenna i pro nemajitele domen.
    4) blabol o otevreni a pouzivani bankovniho uctu ignoruju
    5) na spouste mist si uzivatele stezuji, jak na jim podpora neodpovida, az je to vtipne. Jak je to s podporou?

  13. Fred: Rozveď to zabanování domén. Moje domény na Sworpu seznam i google hezky indexuje. A jedna má dokonce PR 3 a SR 60, už to bude 3 měsíce. Prošla i přepočtem PR.

  14. sworp.com: jj, napíšu, ale zatím jsou moje zkušenosti s dobou odezvy podpory velmi tristní. Pokud jde o nedůvěru, není to nedůvěra v poctivost provozovatele, ale obava, jestli systém vůbec funguje tak jak má.

    Obchodně i programátorsky funkční model tenhle trh opravdu potřebuje, šanci máte, jste první a máte náskok … Jestli máte pocit, že můžu pomoci i jinak, než jen neustálým posíláním upozornění na podporu, stačí se ozvat.

  15. Fred: sworp nema ceskeho provozovatele, zrejme mas mylne informace. Mas-li potrebu vice informaci, muzes zkusit napsat na uk@sworp.com, nejlepe anglicky. Jelikoz ma ale sworp co do cineni i s ceskym trafficem, jsou v cr spolupracujici firmy zajistujici lokalni podporu a marketing, dalsi pak se i podili na vyvoji.

  16. Fred: podporu nejlepe vyzkouset, nemame k dispozici informace, ze by nefungovala. Mozna kolegove neresi prilis aktivne dotazy dohledatelne v navodu.

  17. Fred: OK, každopádně si můžeš zvolit neindexaci domén vyhledávači v administraci. Pokud se bojíš.
    Ale je pravdou, že jedna domény pravděpodobně na Sworpu byla na vyšší pozici než můj web. :)

  18. fred> mas pravdu, vsechno je to spiknuti. Je v tom napojena CIA, FBI a dokonce i KGB.

    hlavnim zamerenim sworpu rozhodne neni cz trh. a v neposledni rade je sworp stale beta ve vyvoji. casem urcite pribudou i veskere lokalni kontakty a plna podpora zakaznikum v jednotlivych regionech. v soucasne chvili je vsak hlavni zamereni na technicky vyvoj nez marketing.

  19. skvělé díky za pěkný článek

    konečně mě to nakoplo, abych svoje domény nechal zaparkovat – přeci jenom nechat je ladem a jenom playit renew ke škoda, dlouho sem se k tomu nemohl odhodlat, ale začal jsem

    SWORP mají vcelku hezký a intujitivní rozhraní pro správu domén (nemám teda moc zkušeností jediné co sem zkoušel byl Godaddy), je to dobře odvedená práce a když si dá člověk práci, udělá minisite coby dup

    ještě mi chybí pár funkcí jako sitemap(pro google, atd.), rss, počítání hledaných keys a tag cloud

    našlo by se i více možností jak systém rozšířit, nicméně chválím za dobru práci celý SWORP team

  20. Stejne by me zajimalo, jak jste prisli na to s tou wikipedii..

  21. No tak podle článku a i webu Sworp se ztotožňuji spíš s Retalovým názorem, taky si myslím, že je to předávání citlivých informací do cizích rukou “zdarma” a riziko BANu není malé.

  22. SWORP NEVYPLÁCÍ a téměř je nelze kontaktovat.

    Už více než 3 měsíce se snažím dostat od nich výplatu. Jednou mi slíbili, že peníze pošlou, ale jedině na paypal, tak jsem poslal svůj účet a od té doby už mi nikdo ani neodpověděl.

    Takže hledám náhradu za sworp

Comments are closed.