TOP 50 internetových stránek roku 2009 a jejich domény

Dneska jsem při procházení doménových novinek našel zajímavý článek, kde je vypsaných TOP 50 domén podle time.com. Zajímavé na tom všem ovšem je, že to nejsou žádné top jednoslovné keywordy za které by jste před tím než se staly slavné nedali ani reg fee. Většina z nich je prostě jen dobře zapamatovatelná anebo dvouslovná.

Sice je to jen strohý seznam, ale pojďme si trochu zapolemizovat. Nějaká ta pondělní úvaha určitě neuškodí.

Vytvořit dobře zapamatovatelné jméno není problém. Prostě vezmete souhlásku, samohlásku, souhlásku, samohlásku a ještě jednou souhlásku. Vyhnete se písmenům, které špatně zní do telefonů a dvě poslední písmena by měla odrážet nějaký slogan. Tohle je jedná z možností. Samozřejmě existuje hodně jiných návodů, kdy někdy je příjemnější, aby název byl citlivější nebo naopak obsahoval kus několika slov. Podle výše zmíněného návodu vytvoříte doménu třeba jako dapit (můžeme vám půjčit) , remit (nepřežije žádný termit), hulat (s námi se můžete ožrat) atd. Prostě když už máte doménu co dobře zní, ladí hezky k sloganu firmy a logo je prostě úžasné nastane první problém, na doméně jste třeba ušetřili 250K, ale samotná doména vám prostě peníze nevydělá. I doména hubenitermitu.cz bude mít větší type in trafik než remit.cz. Type in trafik je jeden z nejlepších a nejcennějších trafiků. Jeho efektivita je neuvěřitelná a není se čemu divit, že jsou za něj ochotní inzerenti platit nemalé peníze. Prostě člověk, který už si dal tu námahu a vypsal do URL hubenitermitu.cz je určitě ochotný strávit nemalí čas procházením nabídek inzerce či informací právě o hubení termitů. Může si kdo chce z vás říkat co chce, ale tohle je právě důvod proč u parkovaných jednoslovných domén s cíleným trafikem (žádný typo trafik) je tak vysoká míra prokliku. Prostě kvalitní doména má nějaký ten type in trafik, který se dá velice dobře konvertovat. Návratnost se pak dá velice snadno spočítat. Někdy může být v řádech let nebo i desítek let, ale jednou se to prostě vrátí.

Naproti tomu dobře zapamatovatelná doména nic takového nemá. Značka se tak musí stát pojmem. Musí se investovat do jejího prosazení, což jsou často velké peníze. Dalším problémem je důvěryhodnost. Pokud budete pod sebou mít dva odkazy. Jeden bude remit.cz/jak-na-to druhý hubenitermitu.cz/jak-na-to, který z nich bude asi víc o hubení termitů? Na první pohled je druhá varianta prostě lepší, pokud ale bude firma remit už známá a všichni budeme vědět z televize, billboardů a reklamních letáčků jak vypadá jejich maskot, že jsou jedničky a nikdo lepší v hubení termitů není tak pro nás bude první odkaz lákavější. Kdo by si také nenechal poradit od profíku že?

U velkých projektů asi nemá cenu mluvit o nějaké optimalizaci pro vyhledávače. Velké firmy si prostě to první místo koupí. Což jim umožňuje už základní princip vyhledávačů (autorita stránek). Jednak na ní budou všichni odkazovat, protože jsou masírování reklamou, a také bude na všech velkých tématických portálech dostatek PR článků, které stáli desítky tisíc. V podstatě se o žádnou SEO optimalizaci (myšleno optimalizaci pro vyhledávače) nebudou muset snažit. Bude stačit povolit indexaci v souboru robots.txt.

Jedna výhoda mě teď napadá. Vzpomínáte si na kauzu 1000her? Jakmile si slovo 1000her firma nechala zapsat jako TM nemohla už konkurence na tento zaběhnutý pojem optimalizovat. Tohle je výhoda vytvořené domény. Zatímco remit.cz může optimalizovat své kampaně na hubení termitů a remit (pokud toto slovo bude něco v oboru opravdu znamenat), tak konkurence na hubenitermitu.cz na remit optimalizovat nemůže.

Hmm to jsem se zase rozepsal. Prostě mi přišlo zajímavé že v TOP 50 je to samá uměle vytvořená doména. Zbytek jsou jen moje úvahy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “TOP 50 internetových stránek roku 2009 a jejich domény”

  1. Tou kauzou 1000her spíš myslíš “superhry”, ne? :]

    1. dsm: nebo to byly superhry už nevím :)
      Petr: u soudu se to zatím neřešilo, ale výhrůžek v rámci zmíněné kauzu bylo rozesláno opravdu hodně
      Marek Stejskal: ano to jsem zapomněl přidat na konec. Když si firma vydělá dostatek peněz určitě se vyplatí pak přebrat důležité keywordy, aby bylo hned na první pohled vidět kdo je na trhu pánem.

  2. Nějak nechápu to že se nemůžeš optimalizovat na slovo chráněné TM. To je přece blbost. Optimalizovat si můžeš na co chceš. Nesmíš na známce akorát parazitovat, ale (budu se držet příkladů z článku) hubenitermitu.cz může uplně v klidu mít v keywords slovo remit a nebo na sebe odkazovat pod slovem remit. To ti nikdo nemůže zakázat. Pokud by sis založil obchod na doméně iremit.cz to už by bylo něco jinýho. Ale pokud to nebudeš tvářit jako remit.cz, ale pouze budeš optimalizova na daný KW, tak ti nikdo nic nemůže říct.

  3. Já bych volil obě varianty domén, na jedné bych ze začátku tvořil zisk který bych postupně vkládal do tvoření značky.

  4. Celkove hodne obecny clanek plny pravd, ale ten konec “Zatímco remit.cz může optimalizovat své kampaně na hubení termitů a remit (pokud toto slovo bude něco v oboru opravdu znamenat), tak konkurence na hubenitermitu.cz na remit optimalizovat nemůže.” velmi dobre receno!

  5. Chci se zeptat kde se da registrovat to TM ?:)

  6. Petr: “Nějak nechápu to že se nemůžeš optimalizovat na slovo chráněné TM. To je přece blbost.” – Nechapes, ale tvrdis, ze je to blbost.

    Dargo: Ale ano, resilo se to napr. u nemeckych soudu vickrat, a v USA urcite taky.

    1. Domenada: měl jsem na mysli tu českou kauzu superhry.

  7. Drago, uz vidim, jak jsi to myslel (v tom komentari), ale Petr s tebou nesouhlasil obecne.

  8. re: Domenada Neuč se chápat psanej text. Víš smysl věty nedělá titěrný zkoumání významů jednotlivejch slov, ale kontext.

  9. Fakt ak si zaregistrujem remit ako TM tak mám ochranu aj proti špekulantom s iremit.cz? – to sa mi nezdá…

Comments are closed.