Občas nezáleží jen na tom co máte v hlavě

Včerejší den byl vyvrcholením jednoho dalo by se říct zábavného příběhu, kterým žila webtržnická mládež tělem ať už tělem či duší. Všechno to vlastně začalo člověk s přezdívkou PetrHejl. Když se objevil na webtrhu říkal jsem si, že nezačíná zrovna nejlépe. Už od začátku prosazoval tvrdé vykaní a co pět slov to enter. Původně jsem si myslel, že se jedná o nějakou novou variantu člověka, který využije webtrh aby se v negativním světle zviditelnil a posléze rozjel svou velkou bulvární karieru.

Jenomže on to myslel vážně. Jeho vystupování hned od začátku prostě působilo jako pěst na oko. Celkem progresivně si tvrdil svoje a nebyl ochoten ustoupit ani o krok ve svých argumentech. Ze začátku jsem si opravdu nebyl jistý jak se mám k němu zachovat. Jestli se opravdu jedná o nějakého nového seologa anebo právě o ten typ co chce vzbudit pozornost. Lidi totiž nesmíte podceňovat. Co když měl přístup k nějakým informacím, které by se mohli hodit. Definitivně jsem pochopil, že tento člověk je prostě mimo když se pustil do křížku s klukama, kteří už dávno vědí že SEO není jen o vyhledávačích. Mají za sebou skutečně hmatatelné výsledky a někteří z nich se je dokonce nebojí publikovat. Například Martin (domecekzkaret.cz) nebo Tom@s (bývalý vlastník svetdomen.sk), ale bylo to daleko více lidé jejichž názory jsou doslova zlatou žílou vědomostí na webtrhu (kdyby jsem sem naházel odkazy na zaběhnuté projekty všech s kterými PetrHejl nesouhlasil a přitom za sebou mají úspěšné internetové projekty seznam by mi to tu zavřel jako linkfarmu). Pak už jsem jej jen sledoval a dával pozor, aby to někdo hlavně z mladších web(vý)tržníků nepřehnal.

Mno a najednou to přišlo. Geniální projekt nový hledač, který měl být zaručeně účinnější než google. V čem? Prostě v algoritmu. Když občas přirovnávám založení vlákna na propagaci projektu ke vstupu do areny tak se moc nemýlím. Webtržníci rozjeli brutální zápas na jehož konci bylo vlákno zavřeno. Těžko říct jestli tím, že bylo naprosto o ničem (přestalo mě bavit, žádné argumenty jen politická mluva bez obsahu) anebo tím, že se svým projektem člověk pro přezdívkou PetrHejl nepochodil v televizní show Den D. To přece není žádná ostuda. V Den D nepochodí hodně lidí, kteří si pak investora najdou nebo se jim dokonce nějaký ozve. Možná si jen uvědomil, že to co má v hlavně je vlastně absolutní nic. Nápady má každý z nás, ale nerealizujeme je z vlastního úsilí jen proto, že prostě jim úplně nevěříme, anebo nám to vyhovuje tak jak to je. Ale tohle nechám na něm. Jen on ví, co vlastně ví. Nám ostatním může tvrdit cokoliv, ale budou to pro nás jen vzdušné zámky dokud nám neukáže jak to vlastně chce udělat, anebo funkční prototyp.

Měl vůbec šanci uspět? Já si myslím, že ano. Lokální vyhledávač bude mít díky místním poměrům určitě náskok na rozdíl od globálního vyhledávání. Lokální vyhledávač bude po zadání určitých položek nabízet doplňující položky na zpřesnění vyhledávání. Navíc jeho data se mohou vázat na aktuální polohu tazatele. Prostě se rozhodnu že se nudím a do vyhledávače sTabor.cz (s jako search) zadám kde to dneska žije? Vyhledávač vyhodí pár výsledků podle mého osobního nastavení, ale nahoru přidá Kde to žije – zábava, Kde to žije – hospody, Kde to žije – kulturní akce, Kde to žije – diskotéka. Já kliknu na diskotéka a vyjede mi seznam Táborských diskoték včetně kdo zrovna hraje, kolik je vstupné a místní akce. Prostě lokální hledač napojený na RSS podniků a FB stránky nebo skupiny. Když chci hledat informace použiju google, když si chci koupit nejlevnější ponožky na dobýrku tak třeba seznam, ale Kde to právě teď žije se nedozvím. Musím obvolat kámoše, kteří skouknou své přátelé na facebooku, skupiny či stránky místních klubů. Ok co tímto dlouhým odstavcem vlastně chci říct. Jeho nápad udělat lokální vyhledávač není špatný. Je dokonce dobrý, ale on chce jen další google mini, který bude o trochu lépe řadit výsledky. Jestli chcete revoluci musíte začít myslet revolučně. Vědět co lidi chtějí a využít netradiční informační kanály, které kvůli relevanci výsledků tradiční vyhledávače znevýhodňují. Použít geografická data, protože nemáme přístup k datům přes google analytics jako velký bratr atd. Prostě přijít s něčím novým.

Další důležitou věcí je nechovat se jako slon v porcelánu, když jdu někam předvést svůj nápad. Komunita na webtrhu je křehká a dokáže nepřizpůsobivé jedince vypudit velice rychle, pokud se nebudou chovat podle kmenových zaběhnutých zvyků, tak nemám šanci. Urážet lidi, kteří už něco dokázali je chyba. Vynucovat si autoritu nutností vykáním je také chyba. Vím že jste asi čekali peprnější a bulvárněji naladěný článek, ale ty si můžete přečíst i jinde. Tady je třeba se spíše poučit s chyb druhých.

Scénu z pořadu den D najdete zde.

Spíše bulvární čtení:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Občas nezáleží jen na tom co máte v hlavě”

  1. Oprav si chyby:
    jako slov v porcelánu
    které by se mohli hodit

    Jinak sleduju, že se tvuj styl psaní parádně zlepšuje. Prostě, chce to neustálou praxi a ono to přijde na každého. Keep up :)

  2. ten lokalni “hledac”, tak jak ho popisujes ty, by se dal nahradit spis nejakym portalem pro danou oblast. seznam hospod, diskotek, hotely, kulturni pamatky, akce. A misto indexace stranek by postacil katalog webu v jeho puvodnim smyslu. A ne jako linkfarma.

    lokalni vyhledavac je podle me seznam.cz a vyhledavat v krajich, nebo dokonce okresech je uz zbytecny. tam bych to videl misto spis pro ty portaly

  3. Pěkný článek, díky za připomenutí na video jsem se chtěl kouknout v televizi, ale úplně jsem na to zapomněl a byla by škoda si nechat to ujít.

  4. Drago diky za link, ale svoje aktivity som presunul na seocentrum.sk/blog, tak ak budes nabuduce nahodou linkovat poprosim tam :)

  5. Zajímavé, ani jsem nevěděl, že tenhle člověk na webtrhu působí.

    Když v dni D zaznělo, že chce někdo překonat Google byl jsem zprvu celkem potěšený, jenže v okamžiku kdy ten dotyčný otevřel pusu šly mé naděje rychle k bodu mrazu.

    Jak mi jindy arogantní chování investorů vadí, tak tentokráte jsem ho panu Hejlovi 100% přál. Nejenom, že vůbec netušil která bije (bylo vidět, že o seo a podobných problémech vyhledávačů nemá páru) a nedokázal argumentovat, ale ještě vystupoval jako úplný suverén, který to vše má na háku.

    Ehmm v 50, nebo kolika letech když má v hlavě nápad za miliardy dolarů (a minimálně on sám tomu údajně věří), jak je možné, že si potřebný 1 milion nějak nesehnal? A nebo je to tak, že veskutečnosti ví, že jeho nápad je nerealizovatelný šit a bojí se do něj dát i vlastních třeba 100K?

    Mimochodem, sám jsem stále celkem omezenej co se know-how týče, ale z vlastní zkušenosti vím, že realizace webového projektu jde zezačátku i s minimálními náklady – pokud máte znalosti. Miliony vám nepomohou.

    Dobré bylo jak dotyčného hned někdo osolil, že dělá do porna :-)

  6. Tak teď sem se díval na stránky dotyčného a jak sem byl nejprve pobaven tak teď jsem doslova zhnusen. Co si proboha ten člověk myslí?

    Tuší vůbec kolik stovek a tisíc hodin stráví průměrný jedinec co to s webem myslí vážně tomu, aby se někam posunul? A je jedno jestli jde o design, seo, domaining.

    Asi nemá ani představu, ty jeho stránky vypadaj jako blitky z 80 let minulého století. Že se s takovým trotlem vůbec někdo baví, akorát zabírá čas lidem co to myslí vážně a jejich snaha je nějak, jakkoli vidět.

    No hlavně že je zase slavnej takovej impotent a ne někdo kdo opravdu něco zajímavého vytvoři… .

  7. Pan Hejl nepochopil, že mu nikdo nebude platit luxusní plat za nic.

    Jen tak na okraj, tvrdil, že již na hledači dělá 4 roky (zadarmo). Za tu dobu pochopitelně neudělal nic, kromě toho, že si to “srovnal” v hlavě. Pak nechápu, proč to nevydržel ještě ten půl rok, za který sliboval úspěch.

  8. jo mohl by jsi napsat par clanku o lidech na webtrhu. Chodim tam jen obcas, tak hned nepoznam odpoved od guru.

  9. Jediná věc, co mě děsí je, že bych jednou v životě mohl narazit v tváří v tvář na takové prosté stvoření.

  10. Proti panu Hejlovi nic nemam, ale jeho vize jsou mimo realitu. Snad kazdy webtrznik co umi programovat zkousel si udelat vlastni vyhledavaci algoritmus. A snad kazdy skoncil na svych limitech. Je vseobecne zname, ze google pouziva pres 200 hodnoceni ke kazde strance, dovede si tento clovek predstavit, kolik je to dat i kdyz pouzije jen 15? A jake vahy nastavit? Klicove slova, odkazy, pocet slov na strance, leminator, relevance, URL, domena, hidden tagy u CSS, aktualizace…?

Comments are closed.