PPP broker?

Tahle myšlenka mě napadla dneska v podvečer. Co kdyby existoval někdo kdo by zajišťoval přísun článků na můj blog a já za nějaký peníz publikoval, pokud by tedy byly zajímavé. Prostě takový Pay Per Post Broker. Měl by určitý seznam klientů, několik pisálků a další seznam, tentokrát blogerů ochotných za úplatu publikovat. Díky tomu, že vše bude provozovat ve velkém by mohl obstát i u větších zakázek a navíc lenivým blogerům by ulehčil práci. Mohl by tak vyplnit díru na trhu, která se objevila díky placla.

Stále se debatuje o tom, jak by rádi blogeři publikovali na kvalitnějších stránkách, ale cena je příliš nízká. Jenomže když dojde na věc a někdo nakonec nabídne třeba 500 CZK, tak se ukáže že se do toho vlastně blogerovi ani nějak moc nechce. Přeci jen návštěvnost 1000 lidí za den, to by chtělo asi víc jak 500 CZK, navíc se s tím článkem ještě babrat. Za 500 CZK to nemůže být nějakých 150 slov + 3 odkazy. Už to bude chtít alespoň normo stránku uhlazeného a debugovaného (zbaveného chyb) textu. Stojí to vlastně blogerovi za to? 500 CZK je dobrý argument, ale nebude lehčí napsat třeba článek na nějaký affil podle sebe? Anebo investovat čas do budování blogu? Prostě blogerovi se toho honí hlavou hodně a najednou i 500 CZK přijde málo. Navíc si z toho placla strhne 100 CZK, takže za 400 už na to bloger kašle, ale stihne se ještě při debatě zmínit jak jsou ceny nízké a že za víc by do toho určitě šel.

Ok placla je systém postavený na ber nebo nechej tak. To je fajn, ale někde ve vzduchu jsou větší peníze, které by určitě stálo za to získat. Takový PPP broker by se o to mohl postarat o celkem slušnou monetizaci blogů lenivých blogerů. Já by jsem u nějakých 1000 CZK uvažoval o napsání článku na 404m.com, kdyby ale za mnou přišel nějaký broker se zajímavým unikátním článkem, který by navíc byl přínosem pro čtenáře tak i za 400 CZK jej prostě zveřejním. Proč? Protože mě to bude stát 5 minut na jeho přečtení a posouzení, 5 minut na dohodnutí detailů a vystavení faktury nebo jen zaevidování příjmu. Zbytek částky si může PPP broker nechat. Je mi jedno, jestli vydělal 200 nebo 600 CZK. Já jsem spokojený.

Tak co najde se nějaký PPP broker? Prezentovat své služby může třeba na webtrhu, pokud bude na rozdíl ode mě umět i bezchybně psát a bude mít dostatek zkušeností s PR články vlastně udělá daleko lepší práci než by jsem udělal já.

Mě to přijde jako dobrý nápad, který po troše úprav a domyšlení detailů by mohl i fungovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “PPP broker?”

  1. Já myslím že to je super nápad, sám uvažuju stejně jako ty. Článek se mi prostě psát nechce, ale kdybych ho měl jen zveřejnit, není to problém.

  2. Myslím, že tohle už funguje i bez prostředníka, prostě si napíšu článek sám a kontaktuju blogera se zajímavou nabídkou – efekt bude nejspíš daleko lepší než prostřednictvím placla.cz. PPP broker rozhodně není špatný nápad, nejtěžší by na tom bylo sehnat klienty..

  3. Nill: to skutečně děláš nebo si to jenom myslíš? UvCh má pravdu v tom, že je to mrtě práce, drobné kancelářské práce.

    Drago: Placla je v podstatě virtuální broker, který průměrně za jeden den sežene 1 poptávku a obstarává cca 270 blogů. Je ti líto přijít o 100 kč(20%) z 500Kč, ale na druhou stranu píšeš, že ti nevadí dát 600kč(37,5%), když ti zbude 1000 Kč. Placla je broker s jasnou provizí, jako bloger se můžeš inzerentovi nabídnout s vyšší cenou i těch 1000 Kč! Například minulý týden dostal jeden bloger za článek 600 Kč.

  4. JersyWoo: u Placla je problém v tom, že musím sám článek napsat (to asi Drago myslel). Neuvažuješ o něčem jako “pouze” zveřejnění již hotového článku?

  5. Chystám se takhle umístit článek, vidíš v tom nějaký problém? Prostě sepíšu pár řádků a doplním odkazem. Nemám sice žádnou pořádnou copywriterskou průpravu (kromě pár načtených zásad), ale nedělal bych si iluze, že blogeři z Placla na tom budou líp.

  6. kubaCZ: o tom neuvažuji. Jenom kopírování jednotného textu na několik webů nemá z pohledu duplicity pro inzerenta smysl, vyhledávače to ignorují (jsou chytré!). Když jsem rozjížděl Placlu, tak jsem využil asi 20 PR webů pro zveřejnění tiskové zprávy(1 způsob) a nechal jsem si přez Placlu napsat 20 unikátních článků(2 způsob). Když si teďka po čase zadáš do vyhledávače “pay per post” nebo “placené články” tak se tam v drtivé většině zobrazují ve výsledkách vyhledávání placené články Přez Placlu a minimum tiskové zprávy z PR webů.

  7. Tvuj problem tady je, ze pises moc clanku. Jeden na den by mel byt maximum. Jinak to nebude dobre fungovat.

  8. Hlavní problém Placla.cz (i když je to jinak dobrý systém) a podobných systémů je v tom, že na trhu není dostatek kvalitních a relevantních blogů. Podle mě má do budoucna smysl pro inzerenty nechat si články publikovat na oborově relevantních blozích – třeba v poměru 7:3 (3 články na pr článkových agregátorech a 7 na oborově relevantních blozích). Jenomže problém je, že těch oborově relevantních blogů je nedostatek. Velké blogy na to kašlou (jsou napojeny na agentury) a ty malé nemají návštěvnost, takže inzerentovi pak zůstává jenom ta SEO výhoda, která je největší na oborově relevantních webech (tedy když dám článek o bydlení na web o bydlení a ne na web o online marketingu).

  9. Jinak ještě se vrátím k Dragovu článku. Tenhle systém v Čechách zkouším už přes rok a výsledek je nula nula nic. Důvodů je několik:

    1) Nejsou blogeři, respektive lidi, kteří by psali články a dokázali to dělat dlouhodobě. Oslovil jsem více než 100 lidí s nabídkou na psaní článků za zajímavé ceny, ale nikdo u toho nevydržel déle jak dva měsíce.

    2) Nejsou inzerenti – česká firma uvažuje takto:

    Přijde jí nabídka na promo článek za 1000 Kč – na internetu si najdou, že to lze napsat v placla.cz za cenu kolem 200 Kč anebo si najdou na webtrhu studenta, který jim článek vymrskne za 8 pětek. A nechají článek napsat tomu nejlevnějšímu. Oslovili jsme přesně 700 firem a získali přesně 10 klientů na články (ale to bylo s cenou 230 Kč za kus při objednávce 10 článků, respektive 250 Kč při objednávce 5 článků). A ten poměr je jednoznačný – ze 350 oslovených klientů s články za 1000 Kč byla nulová reakce a těch 10 klientů bylo získáno z těch druhých 350 oslovených, kdy ale cena článku byla kolem těch dvou stovek. I tak mi to ale přijde jako poměrně slabý výsledek.

    Celá ta věc se má tak, že promo články jsou buď zveřejněny na webu s minimální návštěvností a z hlediska reklamy tedy nemají žádný přínos anebo jsou ukrutně drahé a vyplatí se pouze firmám typu Microsoft, apod., které mají reklamní agenturu do jejíhož portfolia není snadné se dostat.

    Proto je podle mě jediná šance v té relevanci – klient uvidí, že mu články pomáhají v SEO a bude objednávat znovu. Jinak nemají smysl.

  10. Vembl: když už se konečně podařilo vyladit proces úspěšného oslovování budoucích inzerentů do Placly (vyladit procesní mechanismus), tak zjišťuji, že český trh je malý a nedají se tomu mechanismu pořádně roztočit kolečka. Je to křeč hrát si na malém českém písečku :-D

  11. Vembl: právě že v nabídce promo článků dominují ty méně kvalitní blogy, je lepší si vyhlédnout relevantní blog, který je v dané oblasti považován za autoritu a zkusit se domluvit s majitelem. Bude to lepší než 5 článků na různých blogíscích

  12. JersyWoo > tak zacnete pomalu roztacet kolecka i v jinych zemich. Logicky se nabizi slovensko, tam jeste sezenete blogery,inzerenty pomoci webtrhu. nebo alespon tu startovaci varku. potom bych zkusil polsko, nemecko. postupne se rozlejzat po eu :)

  13. V JAHL.cz si objednas iba zverejnenie clanku, text clanku vlozis pri objednavke a je to vybavene…

  14. Co vím tak přesně o tohle se přes dva roky pokoušel Pavel Neuman s projektem BuzzBoot. Nicméně se mu to nepovedlo a před nějakým časem transformoval do zpatlaniny monitoringu medií.

  15. Nějaký pisálek se najde vždycky. Často řeším kam vložit jaký článek, aby to bylo pokud možno co nejvíce relevantní. Není to tak dávno co jsem chtěl udělat pár tématických PR webů, online hry, cestování, smsky, atd. Ale nějak není čas. Třeba se někdo odhodlá:-)

Comments are closed.