Co je to MFA pro BFU, aneb jeden ze života

Jeden můj známý se dozvěděl, že si píšu blogísek. Rozhodl se že si ho přečte. Druhý den jsme si šli sednout a on na mě měl plno otázek. Hned první byla co je to to MFA. Po ruce jsem neměl notebook, že by jsem mu ukázal pár kousků, tak jsem začal s klasickou definicí.

  • Je to stránka kde je málo kvalitního textu, spíše se tam celou dobu píše o ničem, prostě by se to dalo shrnout do jedné věty.
  • Nadpisy podstránek vypadají že jde o něco důležitého, na co chce znát odpověď co možná nejvíce lidí
  • Všude jsou velké nepřehlédnutelné reklamy
  • Design stránek je navržen tak, aby člověk nevěděl na co dřív kliknout.

Okamžitě mi odpověděl. Takže je to něco jako novinky na seznamu. Zůstal sem trochu zaražený, ale pak jsem řekl. No něco na ten způsob.

Doma mi to pak nedalo a musel jsem na ty novinky.cz opravdu kouknout. Jestli tu definici opravdu splňují.

Některé texty jsou opravdu na zaplácnutí místa. Neuškodilo by být více konkrétní, anebo se rozepsat. Navíc jsou texty často prokládány různými citáty, tabulkami z wikipedie atd. Nadpisy jsou dost často vytržené z kontextu, nebo uměle poskládané, ale tohle je spíše kvůli lákavosti bulváru chtivých čtenářů. Co se týká reklam tak po zapnutí flashe mi to tam hraje celkem slušně barvičkami. Pokud by jsem porovnal kolik místa zabírají reklamní plochy v porovnání s unikátním textem tak jsou na tom moje minisites lépe. To poslední pravidlo by jsem vypustil. Reklama je řádně označená, snad až na komerční zdělení v pravo, které zapadá do designu a tváří se jako součást stránky.

Samozřejmě kdyby můj kamarád uměl dělat stránky a znal základy SEO, mělo by cenu mu to vysvětlovat do detailů, že to je trochu jinak. Na druhou stranu kdyby mi někdo předhodil stránku novinky.cz bez loga, asi by mě okamžitě napadlo: “Hmm další MFA.”


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Co je to MFA pro BFU, aneb jeden ze života”

  1. Tak ja som dal na tvoj clanok Nudíte se, pořiďte si MFA! a spustil som firefox.sk :-)

  2. firefox.sk, domena pekna, ale to z toho MFA musi byt na sablu hadam aj BFU, stacilo dve hodinky na vyse a mohlo to vyzerat celkom slusne…

    Btw drago, neviem ci len ja mam ten pocit ale tej reklamy je tu stale viac a viac, a s polovice tvojich clankov mam pocit, ze stale dookola omielas to iste, neber to ako kritiku, viem ze je to asi sposobene mnozstvom clankov ktore pises..

    1. gnk: reklamních ploch je tu stejně jako minulý rok. Plocha je ale menší (directoglobal skončilo, takže místo toho zkouším affil na placla). Včera jsem spodní reklamu velký čtverec nahradil menším a vedle něj ještě lištu s odkazy (aby jsem věděl jaká reklama se váže ke kterému článku a kdo zrovna investuje do těch reklam). Co se týká článků tak mám teď celkem špatnej týden to uznávám. Budu se muset soustředit na nějaká fakta a světové novinky. To je jen překlad.

  3. Moc hezký postřeh s těma Novinkama… jde na tom taky vidět, že běžný uživatel nevnímá až tak rozdíly MFA x “normální” web. Jde na tom taky hezky vidět jak je ten hon na čarodějnice (MFA) umělý a zbytečný.

  4. HH je pravda ze informacni hodnota clanku na novinkach se blizi opravdu MFA strankam s tim rozdilem ze seznamacke MFA vydelavaji radove vice(neumim si predstavit jejich naklady – zadni poradni copywrigteri).

Comments are closed.