Cybersquatting a politická doména

Parazitování na TM nebo jménech známých osobností je u nás spíše záležitostí MFAčkářů, kteří chtějí vydělat velké peníze, tím že se stále více naklánějí přes pomyslný okraj legálnosti. Občas se setkáme i s případy, kdy si někdo prostě rád “zaparazituje” na produktu, který jeho firma distribuuje (koupí si doménu produktu a nastaví redirekt na svůj eshop). Vzhledem k tomu že se nejedná o nějaké všeobecně nebezpečné jednání, tak se tím soudy ani nezabývají dokud nedostanou podnět od majitele TM. Tomu to ale většinou nevadí.

Na druhou stranu jsou tu lidé, kteří si rádi zaregistrují domény politků a provozují na nich stránky, které by se dali spíše nazvat občanskou vzporou než pokusem přiživit se na politikově “popularite”. Legendární je asi středočeský hejtman. Na jedné .info doméně co nesla jeho jména byla trochu přepracovaná prezentace, která byla natolik nechutná, že jsem musel zasáhnout do demokratického pokecu na webtrhu a odkaz nedemokraticky smazat. Pokud pohledáte určitě diskuzi najdete. Tušim switch tam nakonec odkaz s varováním znovu umístil (zvědavím webtržníkům prostě není pomoci).

Ale zpět k tématu. Dneska vyšel na aktualne.cz článek s názvem Zeman jako Baron Prášil. Piráti útočí na novou stranu. Jak to už bývá běžné tak média opět zabodovala a zaměnila pojem cybersquatter za piráta. Cybersquatter totiž využívá doménu ve zlé víře (bad faith) zatímco softwarový pirát doménu využívá maximálně jako marketingoví prostředek (rozesílání spamu, eshop s nelegálním software atd.) Vraťme se ale zpět ke kauze co se vlastně stalo. Někdo si zaregistroval doménu stranaprav.cz, což je také oficiální název nové politické strany, která mi přinést comeback Miloše Zemana a umístil na ní velice profesionálně vypadající prezentaci nové strany, která se tváří jako oficiální prezentace. Obsah už ovšem moc propagující není. Spíše má za úkol stranu poškodit. Takže přes sebou máme ukázkový příklad cybersqattingu s obsahem bez jediného reklamní banneru. Na druhou stranu je tu také svoboda projevu a demokracie (oficiální stránky strana má na spoz.cz). Kdyby šlo jen o TM bylo by jasno (hospodářská komora spor vyřeší velice rychle), ale v případě kdy se do toho už motá svoboda slova to bude na delší dobu (české soudy budou muset být v tomto případě zvlášťe opatrné jestli někdo nešlape po naší ústavě, nebo nějakému humanistovi nebylo ukřivděno).

A jak to dopadne? Politici z toho určitě vytěží co možná nejvíce, takže trestní oznámení zřejmě na provozovatele nakonec podají (prý teď analyzují situaci). Čím více nová strana získá času v televizních novinách tím lépe pro ní.

Btw: doména stranapravobcanu.cz je anonymně registrována přes sworp a nemá obsah.

[poll id=”2″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Cybersquatting a politická doména”

  1. To neni o svobode slova. Na strankach se vydavaji za tu stranu. “Nas program”, “Napsali o nas” To neni ciste ani legalni.

    P.S. Nikdy jsem nebyl priznivcem Zemana.

  2. Myslim, že to na tom webu stranaprav.cz je s úspěchem žalovatelné bez ohledu na jaké doméně to jede..

  3. Zemana mám rád a je to dle mého učenější člověk, jako 90% parlamentu. Mám ho rád jako Motejla, Havla, Švarcibrka… a sůl. Tečky nejsou proto, že by jich bylo tolik (politiků), ale proto, že se nechci slušných politiků dotknout.

Comments are closed.