Soukromé zamyšlení nad spustošenými minisites

Trochu jsem v posledních dnech uklízel v projektech. Některé minisites očividně trpí nedostatkem pozornosti. Ačkoliv se na nich objevuje stále nějaký ten trafik, je vidět, že jsem je pěkně zanedbával. Ostatně naházel sem je jen do Directo a dál se o ně nestaral. O reklamu bylo postaráno a nějak ani nebyla chuť ani snaha ty minisites nějak dále rozvíjet. Místo toho jsem se soustředil na počet, prostě vytvářel další a další. Vzhledem k množství lovců levných backlinků se nebylo ani čemu divit. Prostě se to vyplatilo více, než udržovat kvalitnější obsah. Pak ale přišla vlna penalizací, následovaná několika krizemi directoglobal. Přemíra inzerentů se nějak vytratila a reklama se jen stěží udržela na pár počtech. Musel jsem s cenou dolů, ale to už nebyla zas taková zábava. Inzerenti lační po levných odkazech s GPR a Srankem odešli pryč a mě zůstala jen hromada nepoužitelných minisites, často úplně bez trafiku. Teprve teď jsem se na to rozhodl pořádně kouknout. Zrušil jsem reklamy u DirectoGlobal a nasadil na zkoušku zpět Adsense. Tam kde je nějaký drobný trafik, se občas blízkne klik za pár eurocentů, ale celkový pocit je spíše negativní. Vypadá to jako spoušť, kde se bude znova něco vytvářet opravdu pozvolna. Na druhou stranu domény jsou už zaindexované a na google se začíná projevovat jejich stáří. Postupně přibývá další trafik a celkem dobře se umísťují.

Možností jak postupovat je několik. Počkat na skončení penalizace. Nabrat zpět ranky a nasadit backlinks. Jako zombie sites pak budou produkovat pravidelný příjem, který pokryje náklady na renew. Další možnost je zkusit udělat na doménách něco většího. Nainstalovat WP, přidat články, podle roční hledanosti. Nasadit mix adsense a affiliate (jedná se o geo domény) a zkusit zvednou návštěvnost. Tohle jsou ale pro mě trochu neznámé vody. Neumím si představit, jestli by to za tu námahu stálo. Sázka na minisites byla vždy hlavně v nízkých nákladech a poměrně hezkém % zhodnocení miniinvestice v řádech stovek až tisíc procent. Tady to vypadá na spoustu času, popřípadě investování do napsání textů, to vše navíc s nejistým výsledkem.

Možná jeden takový projekt na zkoušku udělám a uvidím podle toho jak to pujde. Určitě to budou nové zkušenosti, na kterých se bude třeba v budoucnu dát postavit nějaký větši projekt. No něco zkusím. Průběžně dám vědět.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Soukromé zamyšlení nad spustošenými minisites”

  1. Podle mě je mnohem lepší dělat minisites zaměřené na afily než na Adsense, DirectoGLOBAL, mLink, apod. Dnes je i v ČR slušná nabídka afilů a na některých se dá opravdu dobře vydělávat. Nebo počkej na třetí generaci DirectoGLOBAL, kterou již brzy představíme a která by měla inzerenty nalákat zpět.

  2. A což tam naházet automatický obsah pomocí RSS. Sice duplicita, ale třeba by to pomohlo.

  3. Pomalu přecházím na affiliate (obchody Vivantis) a musím říct, že jsem docela zaskočen, jak je affil výhodnější (pokud se dělá dobře) než třeba adsense. Například jeden z mých adsense webů, který má kolem 1000 UIP denně vydělává měsíčně méně než affil web, kde chodí asi 20-30 lidí denně…

  4. Ono záleží hlavne aký ľudia tam chodia ak ti na web z 1000UIP chodia pozerať vtipy alebo video tak ti nebudú klikať na reklamy kdežto kde chod 20-30 ľudí presne hľadajú chladničku tak máš v´čšiu šancu ich čapnút …

  5. Strieborny Santa: Jasný, tak jsem to myslel… chtěl jsem říct, že se vyplatí zaměřit na affil, protože se dá při stejném úsilí vydělat daleko více peněz než u Adsense. Navíc mám třeba osobně daleko lepší pocit z affiliate webu, kterej opravdu „prodává“ a snažím se o co největší konverzi, než z Adsense webu, kde jde vlastně jen o nějaké hloupé „klikání“ na PPC inzeráty, které většinou není pro druhou stranu tolik přínosné.

  6. Kolik z těch 20-30 lidí v průměru za den něco objedná?

  7. Vivantis jsem nasadil, na jednu minisite po cca 200 proklicích, ani jedna objednavka..

  8. wrty: Web běží zrovna dnes 30 dní a zatím bylo uskutečněno 17 objednávek v celkové hodnotě přes 16 000,-
    A to vše ze 416 prokliků z webu :-))

  9. @Jimmy Hayek: A tech 17 objednavek bylo i zaplaceno? (myslim zaplaceno zakazniky)

  10. ja doporučuju dělat hodně konkurenční témata. je lepší se prát s eshopama než s kopírovačema ;)

  11. Afily jsou super pokud se dělají dobře a chytře. Já se poslední dobou také nestačím divit. Nejlepší to ale funguje v zahraničí na anglických webech – ideální je vyzkoušet nějakou tu medicínu (farmacii), překladatelské služby a webhostingy. Chce to ale weby v angličtině a propagovat přes Facebook – pak to funguje rozhodně lépe než Adsense. Anebo vyčkejte na třetí a poslední generaci Directa – již brzy…

Comments are closed.