Platební morálka

money.jpgAsi všichni víme jak to chodí. Když dostanete fakturu nemusí se hned platit. Většina lidí včetně mě, má rozdělené placení faktur a různých pohledávek do několika fázi měsíce. Já osobně nejraději všechno platím naráz mezi 20tým až 24tým. Prostě poberu všechny faktury co mám zaplatit a vše uhradím. Toto období jsem si zvykl platit, protože chodí faktura od mého provozovatele internetu (moje první faktura přijatá v účetnictví). Zároveň zaplatím i sociální a zdravotní. Pokud se něco vyskytne narychlo, tak volím platbu přes paypal. Protože bankovní převody u nás stejně trvají nějaký ten den. Dá se tak ukázat i dobrá vůle při domluveném obchodu.

Na webtrhu se neustále probírá, že někdo nezaplatil hned, popřípadě v čas v nejhorším po splatnosti faktury. Zvláště u větších subjektů se občas musí čekat delší dobu, to je pravda (faktura putuje mezi několika lidmi). Pokud někdo třeba nakupuje velké množství menších reklamních ploch, tak asi nebude platit hned zítra, ale poplatí všechno naráz. Ostatně od toho je tu splatnost faktur.

Já osobně jsem neměl zatím problém s tím něco zaplatit (pokud něco chci hned, platím hned). Většinou jsem však na druhé straně, tedy toho kdo fakturu vystavuje. Bytostně také nejsem odkázán na jednotlivé odběratele, proto mě nějaké to pozdržení nerozhází. Ale je fajn, když vás subjekt informuje o pozdržení platby. Můj dosavadní rekordman mi zaplatil fakturu po 6ti měsících. Co se týká reklamních systému, tak mezi nejpomalejší ve výplatách patří directoglobal a google. DG teď trochu drhne, ale zatím jsem vždy dostal zaplaceno, takže nemám strach. Naopak nejrychlejší je backlinks. Ti platí za minulý měsíc vždy 1ního nejpozději 2hého (splatnost 24 hodin :)).

Co se týká osobních zkušeností, tak nejrychleji chtějí zaplatit vždy ti nejmenší. Většinou soukromé osoby, které často ani nemají ŽL. S tím je nutné počítat už při dohodě o práci. Pokud pro mě někdo něco namaluje nebo napíše tak se snažím platit hned na paypal nebo dát příkaz k převodu, popřípadě napíšu kdy přesně zaplatím a to se snažím vždy bezpodmínečně dodržet. U firem dodržuju vždy datum splatnosti. Jestliže je dřív než mého oblíbeného 20tého, tak prostě zaplatím dřív.

U obchodů, kdy za peníze něco chci teď. Volím platbu ihned. Preferuju paypal.

Prohlášení že je někdo neplatič nebo podvodník je často o nedorozumění nebo o trucování druhé strany. Ani jedno do profesionální podnikání neplatí. Jestliže zapomínám na placení (spousta chytrých lidí k nezaplacení je řekněme roztržitých), tak si vše co mám zaplatit zapisuju na papír. Prostě neustálým opakováním a nezanedbábáním jednoho procesu se dokáže kdokoliv dostat k dokonalosti, že mu neunikne žádná faktura. A co se týká trucování? Je hodně lidí, kteří naštvou, protože chtějí zaplatit okamžitě, když zrovna jste na večeři s přítelkyní a ujištění přes telefon jim nestačí. Chtěji screenshot toho jak zadáváte platbu, nejlépe podepsaný vlastní soudně ověřenou krví (opravdu jsou někteří lidi na zabití). Ale nic z toho vám nedává právo trucovat a nechat je lidově řečeno “vycukat”. Jako profesionál vždy plaťte své účty včas ať se jedná o 50korunové faktury anebo kontrakty na 50 tisí. Toť rada člověka, co podniká na internetu už 6 let :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Platební morálka”

  1. Tak trochu bych řekl, že reaguješ na Directo, o kterém se teď opět mluví.
    S článkem souhlasím a sám jsem taky pozdržení u Directa zažil, ale nikde jsem se o tom nehádal a nikde jsem to moc nepublikoval.

    Ale na druhou stranu některé lidi neomlouvá to že jsou chytří, úspěšní, velcí…platit by sakra měli stejně jako ostatní ;)

  2. Hehe, občas mívám opačný problém. Odevzdám zakázku a pak za ni zapomenu vystavit fakturu. To je teprve nadhled :)

  3. Moc pěkný drago, v podstatě souhlasím. Jen bych doplnil, že ti malí prostě mají jen jednu fakturu měsíčně a ti velcí desítky. A ti malí platí třema max. 2 fraktury měsíčně a ti velcí desítky. A ti velcí prostě vidí, že když oni taky dostávají háky na last time, tak proč by oni neplatili taky naposled? Malý fakturant platí hned a hned očekává taky platbu (je připosraný strachy jako já). Velký fakturant platí den po splatnosti a nemůže se divit ( a diví se pořád)proč sakra mu nikdo nezaplatí včas. Já to tak vidím…:-)

  4. Snažím se platit vždy v čas, často se mi ale stává, že pozapomenu a o pár dní to natáhnu, ač peníze mám. Většinou se mi to stává u faktur, které mi někdo pošle mailem a já si je okamžitě nevytisknu. Teď ale řeším opačný problém, rád bych zaplatil, ale nemůžu z dodavatele dostat fakturu. Pravidelně odebírám zboží, částka pomalu narůstá a faktura pořád nikde. Fakt, že nemusím platit mi ani tak moc nevadí, problém vidím spíše v tom, že s několikaměsíčním odstupem už ztrácím přehled a nebudu schopen řešit případné odchylky nebo nejasnosti. Zajímavý problém, což? :)

  5. U těch malých bych viděl problém v malých příjmech a každá pozdě zaplacená faktura jim blokuje zase peníze. Když už je někdo rozjetý, tak má třeba rezervu a tolik to nemusí řešit. A nebo prostě jen chtějí peníze hned.

  6. Nemůžu, než souhlasit :). Za mě sice všechny periodické platby (soc, zdrav, tel, net, apod.) řeší inkaso popř. trvalý příkaz, ale svoje závazky platím hned. Většinou ještě dřív, než dostanu fakturu. Jak říká ƒ„můj“ grafik, v obchodě taky nejdřív platíte a pak až máte zboží. Toho se držím a jsem rád, když to lidi opětují a také mně platí moje práce hned. Ale samozřejmě už to dělám nějakou dobu a vím, že mě týdenní nebo dvoutýdenní zpoždění při platbě mých faktur zase tak nerozhází…

  7. Ono je to trochu složitější. Všechno to záleží na tom jakým způsobem máš postavené své podnikání. Já jsem se vždycky snažil platit včas. Vím třeba, že překladatel musí dostat zaplaceno, protože jinak by pro nás již nic neudělal, vím, že je potřeba vyplatit mzdy, sociálku, apod. A člověk třeba podniká 13 let, a tak za tu dobu už má určité zkušenosti a třeba i rezervy. Jenomže nic není nekonečné. Pokud si třeba vezmu moji firmu, tak já musím každý měsíc na svém účtě vidět alespoň 250 – 300 tisíc korun, abychom jenom přežili. A to nemáme nic luxusního – kanceláře zadarmo, telefon zadarmo, internet zadarmo (jsme v prostorách jedné strojírenské firmy), nábytek zadarmo, apod. Jediným větším nákladem jsou tedy 4 zaměstnanci, kteří se starají primárně o překladatelské služby a ve volném čase i o internetové projekty.

    Od roku 1996 jsem byl každý rok v zisku, který byl sice malý, ale vždy nějaký zisk byl. I v letošním roce jsem účetně v zisku ale problém je cash flow.

    Bohužel struktura mých klientů je taková, že mi peníze od 2 firem dělají 90% obratu. Takže potom stačí aby jedna z nich nezaplatila včas a je to průšvih. Jeden až dva měsíce to člověk zatáhne z nějakých rezerv, pak mi klient zaplatí 2 dlužné faktury, takže přežijeme další 2 měsíce, a pak zase dva měsíce čekáme na peníze – je to prostě takový koloběh.

    A teď co má člověk za možnosti?

    Provozní úvěr od banky. Ano to je řešení, ale úrok činí 10%, takže mi to srazí zisk na polovinu a nebudu si tak moci dovolit koupit novou verzi překladatelského softwaru. Proto si úvěry snažím moc nebrat.

    Natvrdo vymáhat dluhy po klientech. Tohle moc nefunguje, jedná se o zahraniční firmy a pokud budu moc drsný, tak se na mě prostě vykašlou a nebudu mít nic. Je tedy potřeba to prostě vydržet.

    Přenést problém na své partnery. Tohle je sice také špatné řešení, ale je to řešení nejschůdnější z hlediska budoucnosti firmy.

    Mě samotného mrzí, že DG vyplácí se zpožděním. Důležité ale je, že vždy lidem zaplatíme a tuhle zásadu prostě budeme dodržovat i nadále. Ten současný problém s DG je už poslední, protože nyní je v systému již jen málo peněz, a tak nehrozí další výpadky v placení. Do 2 – 3 týdnů to opravdu všechno srovnáme, a pak jen budeme čekat na nové DG, které bude opravdu od začátku zcela jiné, jinak vedené a dělané úplně jiným způsobem. Až to poběží tak napíšu celou historii DG :)

  8. Já často objednávám zboží, takže platím i 2x do týdne. Podle mě by se mělo měsíčně platit alespoň 3x. Pak tolik netrpíme při tom, že na konci měsíce máme prázdný účet. :)

  9. Nejhorsi neni to, kdyz nekdo nezaplati vcas, ale kdyz vubec nereaguje na zpravy a emaily.

  10. Pravda je, že ti kdo prodávají něco za pár stovek chtějí peníze okamžitě, nebo předem. U větších částek je to malinko jinak. Každopádně, ten kdo mi něco prodá za 300,- Kč v pondělí a v úterý mi píše, proč proboha ještě nedostal peníze, co si vlastně myslím, může počítat s tím, že si další spolupráci rozmyslím.

  11. Malé ryby jsou nejotravnější, ale taky si pamatuju, že když jsem začínal prodávat reklamu, chtěl jsem peníze předem (protože zkušení podnikatelé z jiných oborů mě strašili, jak mi nikdo nezaplatí atd.) a nevím, jestli jsem někdy ty peníze předem dostal, možná to byl tak jeden klient, ale pak jsem pochopil, že s tímhle přístupem bych si fakt nevydělal, tohle pravidlo jsem zrušil a ono to funguje.

  12. Aktuální info je, že všechny dlužné provize z DG budou vyplaceny během dneška, zítřka a pondělka. Nejpozději do středy tedy všichni své peníze dostanou. A taky začíná fungovat podpora…

  13. ještě rychlejší než backlinks.com je TLA :) o pár hodin v průměru :)

Comments are closed.