Přijde už konečně nová generace MFA?

Seznam vyděsil mnohé tvůrce neoblíbených MFA webů. Ostatně není se čemu divit, mnohé MFA, které nejsou v černé zóně jednoduše balancují s výdělky. Mnoho lidí si stále myslí, že MFA fungují jako samostatné weby, ale ve skutečnosti, aby byl dosažen alespoň nějaký efekt jsou jich desítky. Počítá se pak kolik dokáží vydělat průměrně. Je pravda, že ty nejlepší jsou pak dále často vylepšovány a právě ty nejlepší mají často velmi dobré postavení ve vyhledávačích. Klidně mohou uživit i několik horších, jež jim přilévají potřebné SERP palivo. Ano vím, že existují i funkční samostatné projekty, anebo že se MFA dá posilovat i jiným způsobem, ale vím, že nejlépe se vždy jelo v sadách prolinkovaných MFA, které často ani nemuseli být na samostatných doménách.

Nové úpravy ve vyhledávání, které seznam.cz zanedlouho zavede, ale nejsou primárně cílené proti jakýmkoliv MFA nebo stránkách, které se snaží něco si vydělat. Seznam jako fulltextový vyhledávač chce jen svím klientům (uživatelům) nadělit kvalitnější výsledky. Jistě se budou hýbat pozice ve vyhledávačích a různí SEO odborní začnou s výzkumem jak své klienty opět dostat na přední pozice ve vyhledávačích. Osobně si ale myslím, že se toho zas tak moc měnit nebude. Seznam fulltext podle slov programátorů potřeboval evolvovat na vyšší stupeň. Jenomže to bude jen další vývojová fáze. Přes noc se s opice nestane člověk. Kdyby jsem si troufnul trochu číst mezi řádky diskuzí a blogu tak by jsem dokonce ani nenazval tuto změnu evolucí (proměna v něco vyššího), ale spíše hromadné rozhodnutí, že žraloci už se vyvíjet dál nebudou a je načase soustředit se na nového tvora, který má větší potenciál. Prostě se starým vyhledávačem už to dál nešlo a do desátých let jednadvacátého století se už nepodívá. Vývojáři prostě mají spoustu nápadu, vědí jak co udělat, jak s čím bojovat, ale současný stav už se nedal řešit záplatama či upgradem. Potřebovali prostě verzi 2.0. Ta se na první pohled chová sice podobně, ale bude daleko snažší jí pomocí upgradů dotáhnout k lepším výsledkům.

A odpověď jestli přijde nová generace MFA? No mnoho z nás (včetně mě) o budoucností MFA jako obchodního modelu už dávno pochybuje. Na druhou stranu s minisites se nedá jen tak lehce dosáhnout hezkých výsledků a do velkých projektů se bojíme jít. K velkému rozmachu minisites či SAS (smart affilieate site), nám tu stále chybí pořádná centralizovaná affiliate síť. Podle mě se trochu upravý stávající formát MFA, tak aby dokázal produkovat nějaký zisk ve stávajících podmínkách a začnou se pomalu objevat jakési mezistupňe mezi minisites a pořádnými projekty.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Přijde už konečně nová generace MFA?”

  1. Myslím si že postupom času sa najdu nove sposoby ako sa dostat zase na dobru poziciu. Je to iba dočasné.

  2. Souhlas, holt se objeví nové techniky a bude potřeba se soustředit na jiné “parametry”. Ale aspoň to třeba odfiltruje ty největší extrémy, jednostránkové weby vytvořené z wikipedie, pár obrázku z Google searche a free templatu za 20 minut. Větší minisites s unikátním fakticky správným textem, ze kterého se něco dozvím, mi nevadí ani teď.

  3. Jsem rád, že už i ty pochybuješ o výhodnosti MFA, doufám, že časem to pochopí více lidí a jejich primárním zájmem nebude nastavit reklamu GA graficky tak, aby vypadala jako menu, nebo podobný prvek a kliklo na ni co nejvíce lidí…

  4. Ondřej Baar – SEO: já o MFA nepochybuju (vím že funguje), jen už delší dobu hledám trochu stabilnější výdělek, kterým by se člověk mohl taky pochlubit aniž by přitom dostal virtuálním kamenem.

  5. ty příspěvky na kocovinu jsou kontraproduktivní – tolik chyb v článku – no fuj :)

  6. Michal: no občas dostanu vynadáno, že moje příspěvky kazí mladé čtenáře. Nebo, že by mi měli zakázat cokoliv psát protože przním český jazyk. Škada, že se nepořádá nějaká anticena pro przniče českého jazyka. Rád by jsem byl v něčem nejlepší :)

  7. Pár chybiček nikoho neurazí. Trochu se mi na tom článku nezdá kvalitativní obsah. Víme, že robot dostane pozměněný program, ale nevíme jak?
    Já osobně proti MFA nic nemám. Osobně je beru při vyhledávání se zlostí. Jenže když jste nováčci, chodíte do školy, tak se nějaké to kapesné vždycky hodí.
    Taky se teprve učím, i když jsem maturoval před 20 lety, ale naučit se programovat…….A MFA je lehký. Napřed jedna strana a člověk je rád, že to funguje a postoupí dál. To,že to může být i výdělečné je fakt, nikoli zneužití. Velký web může být taky k ničemu

  8. Kleopatra: Drago totiž optimalizuje na překlepy, v chybách je pak všude první – na ně nikdo neoptimalizuje :) Mám to na několika webech jako testování v EN a lidi dělají hodně chyb :)

Comments are closed.