Raise of the Bots

matrixface.jpgNedávno jsem měl přes ICQ pokec se /cenzored/ ohledně automatizace a botů. Celkem fajn pokec, ale dovedlo mě to zpět k už starším úvahám ohledně automatiky procesů. Už od doby co jsem začal používat vlastní funkce v PHP jsem uvažoval o co možná největší automatizaci jakéhokoliv systému. Udělal jsem pár hezkých skriptů, které podle serverového času dokáží aktualizovat prakticky cokoliv (v té době se ještě masivně nevyužíval cron). V současné době mám funkčních několik desítek robotů, které podle potřeby spouštím pro kolektování a zpracování dat. Pomocí nich dokážů sledovat zajímavé domény anebo také například sbírat data z cizích webů. Podobné boty používá mnoho lidí i firem. Nahradí lidi, kteří jsou pomalý a drazí. Většinou tady se zastaví jejich vývoj, ale boti toho dokáží udělat daleko více.

Jedním z posledních větších projektů než jsem přestal dělat minisites a MFA, byl systém, který by dokázal spravovat odkazy mezi minisites. Základní verze byla manuální. Nebyl problém weby seřadit do skupin a pak prostě požádat skript o aktuální odkazy. Vše fungovalo pomocí jednoho speciálního souboru na hostingu, kde byly uložené odkazy na weby. Skript se vždy zeptal která stránka se ptá a podsunul jí ty správné odkazy. V podstatě jen z tohoto souboru jsem mohl měnit odkazy napříč celým svým portfoliem minisites. Výměny A -> B -> C -> A zde nebyl vůbec žádný problém. Skript se o vše podstatné postaral. Další verze, kterou jsem měl navrženou na papíře, měla kontrolovat ranky webů a prolinkovta je mezi sebou podle ranků. Prostě přelít page rank napříč celým portfoliem a přitom dodávat šťávu tak, aby neunikala moc na externích reklamách. Není žádné tajemství, že toto portfolio bylo určené pro DirectoGlobal, které mělo v době nepenalizaci opravdu masivní úspěch. Připravoval jsem spuštění až 50ti MFD webů s ranky a nízkou cenou. Skript na údržbu a monitoring ranků by tak přišel vhod. Bouhžel pak přišla penalizace a tak jsem se ani nepustil do vývoje pokročilejšího systému. Místo toho jsem se stáhnul ke klasickému dělání stránek pro adsense. S narůstající cenou za prokliky u kvalitnějších webů jsem se rozhodl zkusit štěstí s většími projekty.

Botíci jak říkám svým skriptům jsou neuvěřitelné malé kousky skriptu u nichž více přemýšlíte o tom jak je naprogramovat nebo vůbec udělat, než zabere samotné naprogramování. Většina z nich má do 2KB, což je v porovnání s masivními skripty třeba pro mojí onlinovku Land of Ice naprosté minimum. O to víc ale dokáží zatížit procesor. Mám botíka, který hodnotí domény a ohodnotit 60K domén + zápis do databáze mu zabere zhruba 2 minuty. Přitom vyletí teplota procesoru o 10 až 15 stupňů. No alespoň si počítač trochu “započítá”.

Pokud mě něco na programování baví tak jsou to právě botíci, kteří dokáži zrekonstruovat poškozená data v tabulce, opravit chyby ve výpočtech nebo analyzovat a zpracovávat data. Je s tím strašně moc práce to vymyslet, ale pak jdyž to je hotové tak už to jen spouštíte a posíláte výsledky. Jakmile se rozjedemůj nový World od Warcraft portál, upgradnu Land of Ice na verzi 3.0 a nepříjde mi nic do cesty chci si zkusit udělat autoamticky systém, který bude simulovat blogísek :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Raise of the Bots”

  1. Podělil bys se se čtenáři o automatický způsob linkování A-B-C-A např. u 100 webů? Může být bráno jako námět na článek :-)

  2. jj… roboti jsou dobry… taky jsem ted delal robota, ktery kazdou hodinu behem dne stahuje videa z youtube i s přesnými adresami k flv s názvem videa a obrázkem a ukládá do databáze. Až jich tam bude pár desítek tisíc, tak snad využiji pro nějaký web… :) taktez treba robot pro automatickou aktualizaci webu s adult obsahem či mp3kami…
    roboti jsou proste super… dneska se chystam na dalsiho robota…

  3. S tím systémem sledování ranků a prolinkováváním jsem měl podobný nápad, jenomže než jsem vůbec začal něco dělat, tak přišla penalizace a lidi začali křičet že directo jde do kytek… tak jsem se na to vykašlal.

  4. Dobré nápady.A chcel by som sa spýtať ako chceš simulovať blog?

  5. Trošku OT když už je řeč o Directu.

    Má dneska ještě cenu inzerovat kvůli ranků hlavně pro Seznam? A nebyly by nějaké tvoje tipy kde iznerovat kvůli ranků co nejůčiněji?

  6. Kenn: No jestli chceš page rank, tak určitě PR články na srank by to mělo fungovat taky. Jinak to nemá. Na všechny systémy se dřív nebo později přijde.

    JamesM: Klasický blog neuděláš, ale něco jako twitter by určitě šlo. Většinou se dá myšlenka shrnout do jedné věty :)

  7. admin: Directo je teda monitorováno? Rád bych na zkoužku nakoupil třeba 10 odkazů pro posílení firemního webu, ale bojím se penalizace, což by ve výsledku asi moc nepomohlo.

  8. Kenn: weby, které mají na stránkách directo mají page rank snížený o 2. Weby na ktere odkazuji jsou bez postihu (jinak by se dalo DG použít na ničení konkurence). Co se týká seznamu tam je to záhada, ale bude platit zřejmě to samé. Jednu dobu se díky DG dala na seznamu doslova koupit první stránka jak je to teď nevím. Najdeš tam i weby které mají slušnou návštěvnost a dobrou pozici reklamy, takže tě kliky můžou vyjít levněji než na adsense. Chce to vyzkoušet.

  9. admin: díky moc, to jsem potřeboval vědět.

    K té penalizaci – snížení o PR2?! To budu muset otestovat. Jestli se vpylatí mít snížený rank s výdělky za Directo nebo vyšší rank a výdělky jenom za Baclinks.

Comments are closed.