Seznam vs Google a co dál?

seznam.gifMyslím že tady asi není nikdo, kdo by nevěděl, že seznam u svého cizojazyčného vyhledávání přešel od google k bing. Tato zpráva proběhla českým internetem jako fakt. Nikdo jí nijak extra nekomentoval a pokud ano tak spíše se hledal důvod proč. Ostatně cizojazyčné vyhledávání asi není to na co by český developer nebo domainer cílil. Kdo hledá něco v zahraničí asi nepotřebuje najít stránku v češtině. Budu se držet tedy také toho faktu. Co se týká Bingu tak na mě nijak velký dojem neudělal (když zadáte doménový trh vyskočí na něm můj blog, když koláče tak moje MFA). Nechci jej teď tady rozebírat do detailů. To chce trochu více experimentů, ale ty zatím není potřeba neboť jeho zastoupení na trhu bude velice nízké. Například za poslední měsíc z něj přišel na můj blog jen 1 člověk, což odpovídá 0,08% návštěv z vyhledávačů. U zmiňovaných koláčů to jsou 4 návštěvy (0,35%). Takže žádné výrazné číslo pro blogy ani MFA.

Nasazení bingu místo google může být jak z konkurenčních důvodů (v podstatě seznam říká – neumíme hledat ve světě, google je lepší ten to umí) tak i z provozních. Kde je pravda se asi nedozvíme, tu vědí jen vrcholní manažeři a oficiální vyjádření může být jen na zmatení veřejnosti.

google.pngV současné době je seznam největším zdrojem BFU a tak to bude zřejmě platit i v následujících letech. Pro mnohé BFU je synonymem pro internet. Proto je nejlepším zdrojem návštěvnosti nejen pro eshopy, ale i MFA. Naopak lidé zkušenější se nebojí využívat důkladnějších metod vyhledávání, které nabízí google. Upřimně řečeno googlovské vyhledávání obrázků podle copyrightu nebo vyhledávání na blozích se řazením podle data přidání jsou úžasné nástroje, které mají dalekosáhlé využití. Google prostě nehodlá zaspat a pořád něco vyvíjí. Osobně si myslím, že v tom je jeho největší síla i do budoucnosti. Seznam naopak půjde cestou zjednodušování a usnadňování.

Je na tomto poli ještě místo pro konkurenci? Osobně si myslím, že spíše než další megavyhledávač by se hodilo více projektů na agregování informací směrem k uživatelům s detailní možností filtrování a hlavně vyhledáváním (najít podobné články určitě ocení jak odborníci tak studenti). Současné služby jako linkuj.cz jsou sice fajn, ale příliš moc záleží na počtu kamarádů, nebo bulvárnosti článků (modrá vs oranžová), kde lidé hlasují už jen z pricipu. Neškodila by ani centrální databáze autorů. Občas člověk něco napíše na blogu, jindy jako komentář do diskuze. Bylo by fajn vědět jak například člověk co něco kritizuje na svém blogu reálně vystupuje. Tohle je budoucnost, ale ne nereálná. Celý internet je čím dál více prosíťován a ani člověk s průměrným jménem a příjmením se dá na internetu dohledat posle stop, které zanechal. Když to srhnu podle mě už zde místo pro další vyhledávač není potřeba, spíše už by to chtělo něco nového. Koncept samotných vyhledávačů už je nějaký ten pátek starý a stálo by za to zauvažovat o jejich nástupcích.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Seznam vs Google a co dál?”

  1. Neřekl bych že se v nejblížších desítkách let googlu něco vyrovná nebo ho předběhne, ať se bude snažit kdo chce jak chce. Podle mě třeba spolejí MS a Yahoo byl jen ubohý krok jak si pro Yahoo zlepšit marketing a pro Microsoft svoje ego. Aby si veřejnost myslela, že google nemá být jediný, ale i na tom americkém trhu přece nemůže Bing zvýtězit. Nevidím v něm moc výhod, které by mě zaujmuly. To už Yahoo jako samostatné mi bylo sympatičtější.

  2. >>>(v podstatě seznam říká – neumíme hledat ve světě, google je lepší ten to umí)

  3. Koukam ze se tu neobjevila cela zprava, kterou jsem psal. Chtel jsem rict, ze Seznam se kdysi davno jasne rozhodl venovat vyhledavani jen pro CR a zcela zamerne se na nej soustredi.

    Ostatne, ve svete hledaji jen jednotky procent uzivatelu.

  4. Ale Seznam přece řekl, proč zvolil Bing.

    – je to levnější, google byl prý příšerně drahý
    – pro google byl Seznam jen jeden z mnoha hráčů, pro Microsoft je pocta být na Seznamu
    – můžou si přizpůsobit výsledky vyhledávání viz dále
    – můžou přidat Sklik (místo povinných AdWords) !!!!
    – můžou přidat screenshoty

  5. pokud je mi znamo, tak MS kupuje po celem svete na mensich vyhledavacich vyhledavani v anglictine,aby posilil svuj podil na trhu vyhledavacu. Zacal s tim ve velkem s nastupem bing.com
    uvidime co to bude do budoucna znamenat,ale pro CR vyrazne zmeny necekam, zde vladne seznam.cz

  6. Tahle změna je už známa snad půl roku předem, proto jí nikdo nekomentoval. :)

Comments are closed.