Je na internetu málo místa pro reklamu?

dolaryDneska se mě ptal přes email jeden developer jestli si nemyslím, že je více místa pro zobrazování reklam než samotných reklam. Aby jsem pravdu řekl musel jsem se nad tím vším zamyslet a moje odpoveď je jasná. Není.

Právě teď žijeme v době kdy se všichni obracejí k internetové reklamě jako jistotě. Neexistuje snad jiná forma reklamy, kde by se dala tak dobře kontrolovat účinnost (poměr zisku k nákladům). Všechno jde změřit a vypočítat si na kolik nás to vyjde. Stále se hledají reklamní prostory. Firmy je chtějí a budou i nadále chtít. Ačkoliv se zdá, že reklamou celý internet na portu 80 (www stránky) přetéká, tak podle mě je zde ještě stále dostatek místa. To co se hledá je účinnost. Jednak je vidět, že se všichni pustili do masivního vylepšování účinnosti (etarget a jejich obrázky, adsense a jejich velikost a druch písma), ale také že dosavadní kanály (port 80) prostě nestačí. Stále se sice mluví o mobilních zařízeních, ale zde je nutné si uvědomit, že přináší obrovské možnosti v oblasti regionálního cílení. Představte si, že v budoucnosti jedete MHD čtete si můj blog a nahoře místo adsense vyskočí reklama, že zítra se otvírá nový obchod s elektronikou. Ke každému nákupu nad 300Kč, kupón na doménu zdarma. Mobilní zařízení v podstatě přidá jen další důležitou informací a tou je kde teď právě jste. Sice i to už dnes pro servery není problém, ale masivní nárůst cílení reklamy podle lokality se očekává právě s reklamou pro mobilní zařízení.

Vraťme se ale zpět od budoucnosti k realitě. Firmy toho zatím o reklamě na internetu moc nevědí a do jisté míry se jí i bojí. Radši dají větší balík peněz nějaké reklamní agentuře než by se sami zajímali o tom jak se do toho pustit. Oni upřimně ani nemají moc možností. Kromě directoglobal tu jsou jen velké společnosti s jakýmisi PPC systémy. Oni by chtěli prostě jen jednoduché formuláře kam si dají reklamu podobnou inzerátu a nechtějí se o nic víc starat. Prozatím neexistuje nějaké jednoduché a komplexní řešení pro tyto neIT zdatné lidi.

Teď si dovolím trochu scifi. Představte si službu podobnou Google Analytics, která se řídí určitým standartem a dokáže se propojit pomocí těchto standardů s jakýmkoliv reklamním systémem, který také používá tyto standarty. Navzájem si předávají informace. Tento člověk přišel od nás, systém jej pak kontroluje co dělá a pokud udělá objednávku přidá informace pro účetnictví. Všechno je kompatibilní. Majitel obchodu si pak na konci měsíce nechá vyjet souhrn a zjistí že do reklamy na stránce X zainvestoval 50K a vydělalo mu to čistého zisku 60K. V témto úvaze jde o to co možná nejvíce vše propojit (podobně jako adsense s GA) a zjednodušit. Ušetřit lidem čas, protože lidé, kteřé mají peníze většinou nemají čas. Navíc i člověk který není zdatný v IT musí být schopný z toho všeho pochopit, co se mu vyplatilo a co ne.

Zatím je celý online marketing velice komplikovaný a proto i drahý. Lidé dávají přednost drahým balíčkům u zaběhnutých firem. Což bouhžel nahrává monopolnímů chování. Na internetu je místa pro reklamu dostatek, jen je problém pro inzerenty se k ní dostat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Je na internetu málo místa pro reklamu?”

  1. Nevim jestli si už slyšel o hře QuakeLive, je to narvaní starého Q3 enginu do normálního internetovýho prohlížeče. A celý je to cílený na prodávaní reklamy, hráči běhají po mapách kde jsou jakoby bilboardy a promítají reklamu. Podle mne moc pěknej systém. V dnešní době kdy polovina dětí (ale i dospělích) sedí denně hodiny u počítačových her by to mohlo mít uspěch.

  2. mluvíš tu o reklamě v mobilehc jako o budoucnosti, ale právě asi všera jsem čet článek o tom že to testujou…

  3. Ony se ani nemusejí se vymýšlet nějaké nové super kanály, hlavní problém jako inzerent shledávám v tom, že je málo kvalitních míst, kam by stálo za to dávat reklamu (pominu-li PPC) a pokud už se nějaké objeví, obvykle chce nereálné peníze.

  4. ahoj

    tak trochu pravdu nemas.

    1) investice do klasicke reklamy totalne klesa
    1a) je to videt hlavne na casopisech a bilboardech, jen za tento tyden zanikly dva casopisy. v usa mizi jeden casopis za druhym

    2) firmy neinvestuji beznych reklam ani u nas a je to videt . je tam proste bilo.

    3) presun prezentace a reklamy na internet je dulezity protoze lze vse kontrolovat. provadeli sme rozsahlou analyzu pro jednoho naseho vyznamneho zakaznzika zkoumali se vsechny jeho formy reklamy do kterych investoval. Vysledek byl nezkutecny. Vsechno prislo pouze z internetu. zlate stranky, katalogy, papirove letaky vsechno melo nulovy ucinek. FIrmy se neboji je nevi jak.

  5. honza: já s tebou souhlasím, také jsem to psal že se investice přesouvá na internet.

    to s těmi časopisi jsem nevěděl, díky za informaci

  6. jj blbe sem to napsal :). x hodin rano a prd sem videl

  7. Reklama do mobilů už opravdu existuje. Testoval jsem ji minulé dva měsíce pro T-mobile. Nebyla ale cílená na region, ale přišlo mi, že cílí na věk. Nemůžu to ale porovnat s někým dalším.

    Reklama nebyla jen holá sms, ale vždy přišel obrázek s textem a někdy i animace.

  8. Kyng: ano poznam QuakeLive a musim povedat, ze ziadne reklamy som si zatial nevsimol. Tym nechcem povedat, ze tam ziadne nie su, ale efektivita musi byt naozaj mala, pretoze hraci sa nesustredia na to, co je na stenach, ale pozorne vnimaju kazdy pohyb / zvuk. A ak advertiseri platia za zobrazenia (myslim, ze to inak ani riesenie byt nemoze) urcite to je neefektivne.

Comments are closed.