Chudý domainer, bohatý developer

dolaryDneska se mi dostala do rukou zajímavá úvaha o pohledu domainerů na současnou situaci. Celkem mě zaujala pasáž, kde je zmíněn článek o nových TLD, které přinesou právě největší výdělky developerům, nikoliv domainerům. Teď není podstatná ani úvaha ani zmíněný článek, ale samotná myšlenka, že jsou to právě developeři, kteří v poslední době se staví jako další článek mezi domainera a end usera. U nás to není zas taková zvláštnost, že si domainer doménu vydevelopuje. Ostatně ono není pro začínajícího domainera snad ani jiná možnost jak si může vydělat na renew poplatek. Já jsem se osobně dostal až do fáze, kdy mi je líto některé domény prodávat (za nabízenou cenu) a místo toho je prostě developuju. Za poslední půlrok už jsem musel změnit i přístup k různým TLD. S pravými domainery si už v mnoha věcech ani nerozumím. Třeba při pohledu na TLD jako .info nebo .biz. Ještě před rokem by jsem za geo doménu s koncovkou .biz nebo .info moc nedal. Přeci všichni chtějí the big 3 (.com, .net, .org) pokud se jedná o české slovo tak .cz. Teď už se na to dívám úplně jinak. Nepřemýšlím o doméně jako krátkodobé investici, kterou hodlám spěněžit do 3 let. Místo toho se snažím zvýšit její hodnotu vybudováním alespoň nějakého obsahu, seo pozici a získáním ranků. Stačí pár hodin práce a nějaké investice do linkbuidlingu (katalogy) a doména během pár týdnů získá na hodnotě.

Teď by stálo za to uvést nějaký příklad. Bohužel díky DirectoGlobal penalizaci se teď moc ranky chlubit nemůžu. Tak jako příklad použijeme třeba doménu kolace .com. Jedná se sice o .com doménu, ale v vzhledem k zájmu o gastronomické domény na ČR trhu jí můžeme považovat v podstatě za bezcennou (navíc zájem o ní by vzrostl teprve kdyby .cz byla neprodejná nebo na ní byl zavedený servr). Pokud by jsem byl starý domainer byla by zřejmě zaparkovaná a občas by jsem jí dal do aukce na webtrhu za 1000Kč. Počítám že do 3 let by jsem jí prodal. Zisk by pak byl 1000Kč mínus renew podle stáří. Nejspíš by ale skončila v nějakém gastronomickém balíčku. Doména byla vydevelopovaná podle klasického simple MFA šablony. Správně by tam měla být jen jedna stránka a trochu jinak rozmístěná reklama, ale dělat jednostránkové weby už nějak vyšlo z módy a tak jsem v podstatě využil simple MFA koncept spíše jako výkupu a příklad. Jinak se jedná o mutanta mezi minisites a MFA. Faktem ale je, že teď má GPR 1, SRANK 40, 7 zaindexovaných stránek na google a seznamu, občas se zablýskne na prvním místě na seznamu, na google hospá na druhé stránce. Osobně jí používám spíše jako příklad pro všechny lidi co se mě ptají jak se dělá MFA. Koncept je sice starý a dneska letí něco úplně jiného, ale pro začátek to stačí. Ale zpět k tématu. Doména vydělala zhruba 1 USD za minulý měsíc z adsense a to její potenciál není naplno využitý (například backlinks by zvedlo příjmy bez problémů o další 1 – 2 dolary), což by si případný kupec určitě spočítal. Jednoduše řečeno myslím si, že je jednodušší prodat kolace.cokoliv s obsahem co jsem dával dohromady cca 2 hodinky. Než doménu kolace.com. A když neprodám tak je mi to vlastně jedno, protože doména produkuje zisk.Nezvolil jsem sice ten nejlepší příklad, ale momentálně nemám po ruce žádnou alespoň trochu vydevelopovanou nepopulární TLD, která má pořádné ranky a můžu se tak ohánět, že i béčková vydevelopovaná doména má větší hodnotu než zaparkovaná populárnější TLD.

Jak už jsem zmínil na začátku, u nás nový domainer snad ani nemá jinou šanci než se stát developerem. Oni tyto dvě povolání mají k sobě dost blízko. I když profi domainer se prostě uživý z dobře prodaných kousků (umění nabízet doménu je velice těžké, chce to dost know how a zkušeností) nebo z dobře investice v podobě zaparkovaných kousk. Naproti tomu profi developer nedělá minisites a MFAčka. Zainvestuje si do kvalitní domény na které vybuduje kvalitní web, často spojený se společností a ten pak prodá za velice slušné peníze. To jen mi malý domainerodevelopeři budujeme postupně své malé portfolia a snažíme se něco si ukořistit z toho velkého kotle, na kterém je napsáno reklama, kde se provaří velké peníze.

Podle mnoha lidí je domaining stále těžší a budoucnost je naopak v developování.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Chudý domainer, bohatý developer”

  1. V tomto clanku si nacrtol topic co ma zaujimal uz davno, teda o tebe. Ako vidim, si celkom znamy domainer, jeden z top. Avsak cudujem sa ze stale robis weby z uplne jednoduchej sablony(ja by som povedal skarede) namiesto vybratia si lepsej temy alebo spravenia weby, s tvojimi skusenostami by som predpokladal ze uz zacnes robit weby, ktore maju vacsi zarobok ako 1-par dolarov mesacne :) Preco si stale v tychto “malych” domenach?

  2. lucas03: ty koláče jsem udělal hlavně jako ukázku, jinak co se týká domainerování tak mi to teď moc nejde, už celkem nemám ani 100 domén. Teď si spíš víc hraju než něco dělám. Jinak máš pravdu velké weby jsou lepší, stále něco chystám, ale pokaždé mi do toho něco přijde.

  3. Souhlasím, ale věnuju se spíš developování domén, které vydělají alespoň 5 usd denně, takže se věnuji jednomu projektu 14 dni až tři týdny, ale efekt je potom větší. Řekněte mi, máte více adasense učtů ? Máte nějak ošetřeno, aby kdyby přišel ban, aby jste nepřišli o všechno jako nosi. napadá mne hlasít se do jednoho účtu z mobilu a do druhého z domu…. vaše zkušenost ? díky

  4. kolacky :)
    nedavno expirovala domena zakusky.sk a zeby bol po nej nejaky dopyt sa povedat neda. Inak ja sa za domainera ani moc nepovazujem aj ked s nimi obchodujem a prijem z predaja robi gro vsetkych zarobkov, no napriek tomu uz domeny ani nedevelopujem. Spravit totiz solidny projekt s peknou grafikou a nejakym zazemim nie je praca na dva dni.

  5. Ja to vidim cestou vytvarania menej ale kvalitnych stranok. Na MFA by som vsetko nevsadzal :)

  6. Nekdy mi ctes myslenky, vcera jsem o tom premyslel v aute. Vyslo mi, ze domainer pokud nekoupi vetsi objem domen naraz (vcetne nejakych type-in kousku) se za rok dostane na sul nul zisk. Sice neplati hosting, ale i tak zisky z ne type-in moc velke nebudou. Narozdil od vydevelopovanych domen, kterym lze postupnym plnenim a opecovavanim vykopat na docela slusne pozice a ranky (kazdy ma sve “slusne” nekde jinde :)

Comments are closed.