Starosti s developováním

money_growing.jpgVčera jsem četl na blogu jednoho domainera/developera krásné srovnání, které také rád používám, že domény jsou jako pozemky na kterých se dá vybudovat projekt, který jejich cenu dokáže zvýšit. Rozepisoval tam klasický případ, kdy se vybuduje malé minisite a jakmile se začne zvedat návštěvnost je nutné si najít čas a minisite začít vylepšovat. Jedná se o klasický přechod u developingu s kterým zatím nemám dostatečné zkušenosti, aby jsem o tom mohl něco většího napsat. Jisté je, že se jinak přistupuje i k samotné monetizaci a občas je nutné naprosto změnit celý koncept. Pár minisites jsem už předělával, ale vždy jen kvůli zefektivnění reklamy, popřípadě jsem zkusil nasadit něco nového. Nějaké předělání projektu z minisites na vyšší úroveň jsem se vyhýbal. Asi to bude špatnou zkušeností s většími projekty. Zatím všechno co jsem dělal většího nebylo zrovna dvakrát nějak úspěšné, tedy pokud porovnám investovaný čas a vydělaných prostředků.

Za poslední půl rok (možná už delší dobu), prostě od doby co Tom@s spustil první directo jsem změnil přístup k projektům. Nekupuji už bezhlavě všechny hezké domény, ale vybírám si a snažím se na nich budovat minisites. Ze začátku jsem se zaměřil na geo domény, protože vím o jak lukrativní biz se jedná. Takže tím, že koupím doménu anglie.biz nebo nemecko.org jsem věděl, že rozhodně neprodělám. Jenomže takové domény se nedají koupit každý den a tak jsem se rozhodl kupovat i jiné hezké kousky pokud se uvolní. Tento rok jsem tak koupil například kulecnik.com, sazeni.biz, kolace.com, uroky.com a něco na nich vytvořil. Problém je získat na ně relevantní odkazy. Když jsem se zaměřil na geo domény tak je stačilo mezi sebou jen prolinkovat. Tady budu muset sehnat odkazy z venku anebo vytvořit další minisites s podobným zaměřením. Trochu problém pro mě je sehnat na ně texty. Aby jsem řekl pravdu tak pokud píšu o něčem do čeho moc nevidím, musím si to nejdříve nastudovat a to zabere čas. Pokud má na doméně někdy něco v budoucnu existovat potřebuju, aby už od začátku tam byl alespoň nějaký kvalitní obsah. Například s projektem úroky jsem se patlal skoro celý týden (celkem asi 5 hodin čistého času). Alespoň jsem si zkusil udělat jednoduchý grid design, teda původně byl, ale kvůli některým prvkům jsem to musel upravit. No uvidíme jak to bude působit na lidi. Od té doby co mám nový monitor mi všechny moje minisites připadají strašně prázdné, tak se to trochu snažím vylepšovat. Původně jsem tam ani nechtěl dělat žádný minisite a doménu rovnou prodat na webtrhu, ale nějak se mi poslední dobou nedaří na novém trhu prodávat. S projektem by to bylo lehčí, ale jelikož do financí nedělám tak zkusím nechat projekt chvilku jet a uvidíme jak to pujde. Pokud budou kliky stát za to možná rozjedu nějakou finanční divizi minisites.

Jak už jsem ale psal celkem problém je sehnat dobré texty. Zkušenosti s nákupem textů přes webtrh dopadli katastrofálně a nějak už ani nemám náladu zkoušet další lidi, kteří jen okopírují stránku z wikipedie. Teď plánuju velké rozšíření minisite anglie.biz. Potřebuju kolem 100 normostran běžného textu. Moc se mi do toho nechce. Přemýšlím, že najdu někoho v okolí, kdo by to byl ochotný do 10K napsat. Přeci jen hotové to má v klidu za měsíc a pro studenta střední školy to bude lepší než práce v supermarketu. Chci zkusit už udělat něco většího. Slušných domén, co by si zasloužily hezký projekt mám dostatek a peněz na investování taky, jen najít ty správné lidi je celkem problém. Já jako kupující nemám na webtrhu moc štěstí, 26.3 jsem se domluvil na registraci jednoho mého webu na zkoušku do katalogu, dodnes se tak nestalo a to to uruguju zhruba každých 14 dní. Hlavně, že jsem platil předem, aby to bylo co nejdřív. Prostě sem asi nenatrefil při nákupu služeb na ty správné lidi. Prodej je už o něčem jiném. To si na webtrh nemůžu stěžovat.

No uvidíme jak se nakonec podaří předělat ta anglie. Pokud to pujde podle mích představ tak by jsem rád pokračoval i s dalšími doménami. Nejzábavnější na domainingu je, že nevíte jaké domény budete za měsíc už vlastnit. Třeba se podaří něco hezké prodat nebo koupit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Starosti s developováním”

  1. Jj ja hledal nelal pruzkumy a na webtrhu narazil na kvalitni lidi k spolupraci… Jinak s tim webtrhem mas pravdu ten prodej ted je na dost nizke urovni!

  2. Registrácia do katalógov je dosť nepríjemná vec a výber správneho človeka môže projekt posunúť ale aj potopiť. Zatiaľ som mal troch rozličných ľudí, všetci svoju robotu odviedli a som rád, že som si ich overil a viem, komu ten malý obnos peňazí môžem bez väčších obáv zveriť.

  3. Jeden takový šťouravý dotaz: Drago, ty máš internet jako full-time byznys? Nemusíš odpovídat, jestli nechceš.

  4. Jakou službu používáš pro ověření zda se jedná o okopírované texty?

  5. Aby neutrpelo moje ego, tak pre upresnenie – majitelom Directo, s.r.o. – firma, ktora prevadzkovala directo.sk/cz v.1 som bol ja ;) Tomas sa samozrejme nemalou mierou zasluzil o vznik a hlavne spropagovanie tej sluzby.

  6. Je to takový stabilní vývoj. Když přijdu o pisálka (copywritera), tak na webtrhu si vyberu na zkoušku několik pisálků a pak si vyberu jednoho. Po čase odpadne z důvodu zaběhnutí se a zvýšení cen (pro mě nerentabilní) nebo to zabalí a jde dělat něco jiného. A tak je to tak nějak furt dokolečka. Musíš se s tím naučit žít (s fluktuací brigádníků-zaměstnanců).

  7. fulltime biz, aj ja by som chcel, skoda ze potrebujem dokoncit gympel a este vysku :(

  8. Prosim admina napis mi mail na teba.. Neco bych potreboval .. samozrejme ne zdarma..

  9. Jestli platíš 100 Kč / NS, tak se nediv, že nejsi spokojený s výsledkem. Za tuhle cenu se kvalitní text napsat nedá.

  10. Retal: tohle je za ten velký projekt, na webtrhu jsem sháněl tuším 3 stránky za 500Kč, na jednu stránku uznávám že to není moc na druhou, ale mi to zase nepřijde zas tak málo. Nejedná se o odborné texty a sám jsem schopný dát cca 10 – 15 normostránek textu za den. U mě je ale problém pravopis a překlepy.

  11. Právě že na webtrhu mě dokonce nabízel někdo NS za 60Kč :). Je jasný že takové ceny si přímo koledují o okopírovaný text…

  12. No taky se mi zda 100 normostranek za 10K malo. V kazdem pripade, developovat domeny do minisites a potom do vetsich projektu se vzdy vyplati. Pokud na minisite dostanes 50+ lidi denne koleduje si to o vylepseni cele minisite :)

  13. Jedna technicka otazka. Ked spravis minisite, registrujes si na nu novy ucet v google analytics? alebo si ich vsetky pridavas do jedneho?

  14. deep: mám to rozdělené třeba na MFA geo, MFA – gastro atd. Každý tuším pojme max 50.

  15. Ad texty: Také se trochu zapojím do diskuze. Podle mých zkušeností s překlady a psaním textů platí asi toto:

    Kvalitní překlad do běžného cizího jazyka se nedá pořídit za cenu nižší než 400 Kč za normostranu, respektive 2 Kč za zdrojové slovo – dříve jsem si to myslel, ale už si to po docela drsných zkušenostech nemyslím.

    Napsání kvalitního, originálního textu, čtivou formou (copywrighting) v češtině se nedá pořídit pod 250 – 300 Kč za normostranu.

    Výjimka sice potvrzuje pravidlo, někdy se vyskytne třeba super talent, který dělá za lidové ceny, ale brzy pozná svou hodnotu, a pak platí výše uvedené.

    Tohle jsou výsledky mých 13 letých zkušeností v oblasti překladů a tlumočení.

Comments are closed.