MFA parazitující na TM je nelegální!

zlodej.jpgV ČR se rozjela naplno MFA manie. Lidé je tvoří a vydělávají na nich. Jednou ze základních podmínek jak rozjet úspěšné MFA, je najít hodně hledaný keyword na seznamu ke kterému není velká konkurence. Jako i v zahraničí i čeští MFA developeři pochopili, že když se zadá určité slovní spojení s názvem firmy je hledanost velká, ale konkurence malá. On je to takový šedý, spíše už černý trh MFA. Dokud se o tom nemluví tak se to ještě dá, ale stejně jako legendární babicovi dobroty i teď se díky prodeji přes webtrh upozornilo jak silným lákadlem mohou MFA být. Konkrétně jde o tuto aukci. Samozřejmě hned se strhla diskuze jestli to je nebo není legální.

V zahraničí se takovéto projekty prodávají v průměru za 3x měsíčního zisku. Důvod je jednoduchý, můžou skončit ze dne na den. Provozovat tyto věci to je úplně jiná liga. Všichni se snaží od těchto TM věcí držet co nejdále, anebo dodržovat pravidla stanovená vlastníkem TM. Napříkald i parkovací společnosti jako sedo se snaží držet od TM co možná nejdále. Hraní si s TM jak v doméně tak na MFA je jednudše bruslení na tenkém ledě, kde stačí trochu zaváhat a je v lepším případě po všem.

Teď se zaměřme na Českou Republiku

  • Je nelegální mít TM doménu bez obsahu?
  • Rozhodně je to na soud (od 1.1.2008 Městský soud v Praze pro řešení sporu z průmyslových práv), protože vlastnit TM doménu, na které není obsah je považované za nedobrou víru.
  • Jak je to se zaměnitelností doménového jména?
  • Výše uvedené platí i pro zaměnitelné doménová jména. Tzn pokud by jsem měl na 404m mezinárodní TM (domény, hosting, reklama) pak by následují varianty byly žalovatelné: e404m, 404m.info, 404mcom.cz, www404m.com atd. Prostě cokoliv co by mohlo zmást návštěvníka. Podmínkou je samozřejmě, že by se na stránkách musela vyskytovat reklama/text na jakýkoliv výrobek na který se moje TM vztahuje. Nesměl by tam být blog o doménách, stránky s reklamou na hosting atd.

A finální odpověď na kterou čekáte. Pokud uděláte MFA na doméně která parazituje na značce a dáte tam adsense je to opravdu na žalobu ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “MFA parazitující na TM je nelegální!”

  1. Zajímavý článek, ale netuším co znamená zkratka TM…

  2. Tak tak, nedávným příkladem je třeba MFA o České spořitelně… Web se prodával na webtrhu, za pár dní byl ale už přesměrován na ČS ;-).

  3. Láďa: TM = TradeMark – registrovaná obchodní značka

  4. “V ČR se rozjela naplno MFA manie” a to částečně díky tobě drago…

  5. Už by ta MFA mánie mohla skončit :). Každej den projíždím sekci Trh stránek a říkám si, že bych mohl do něčeho zainvestovat a každý den se tam nabízí jenom kupa MFA webů.

  6. Ja se nastesti nedavno zbavil planeo-elektro.cz, ktere uz ma zase noveho majitele. Sice to hodilo 3 babky denne, ale clovek nikdy nevi.

  7. “V ČR se rozjela naplno MFA manie a to částečně díky tobě drago…”

    90% MFAčkařů skončí dříve než pořádně začnou :)

  8. považované za nedobrou víru – špatně

    považované za projev nedobré vůle, považované za nedobrou vůli – správně

  9. anebo dodržovat pravidla stanovená vlastníkem TM.

    A kde najdu ty pravidla :)?

  10. Takže když si udělám MFA/minisite například o konkrétním modelu auta nebo mobilu na sudoméně, je to porušení trademarku?

  11. co kdyz pouziju nazev znacky ve spojitosti informaci o produktu napr notebook ci mobil ale ne primo na MFA ale spise na minisite nebo miniwebu ? je to totozne poruseni?

  12. Michello: Osobně si myslím, že pokud třeba uděláš stránky o BMW ve stylu, že napíšeš nějakou recenzi, porovnáš klady a zápory a někde uvedeš odkaz na výrobce a napíšeš, k článku, že se jedná o neoficiální fandovský web a tvůj soukromý názor nikdo tě za to pranýřovat nebude. Jde podle mě o to jak tvůj web vypadá. Pokud uděláš prázdný web jenom s reklamami, tak je to problém, pokud máš hodnotný obsah, tak je to přínosem i pro tu danou značku, protože jim vlastně děláš zadarmo reklamu.

  13. chjo tohle je zase tema :) . TM mfa se snazim delat pouze na .info domenach a to jeste tak ze firmu vychvalim ze vsech stran a uvedu i odkaz na oficialni stranky . Potom uz by v te firme musel sedet jo poradny blbec aby proti tomu zacal podnikat jakekoliv kroky . Takze pro me TM mfa ano , ale teda maximalne decentne a neobsazovat .cz nebo .com domeny a MFA ciste ve stylu informacnim a vlezdoprdelkovskem . Co se adsense tyce tak se da celkem pohodove spolehat na to ze se clovek v tom milionovem davu dalsich TM MFA proste ztrati .)) A kdyby byl prece jen nejaky extra problem s firmou tak neni nic jednodussiho nez vzit a TM MFA cislo 1458 proste zrusit .))

  14. Me by zajimalo, jak je to s nejakym spojenim TM a obecneho slova. Treba mobilnitelefonnokia.cz. Co kdyz tam navic budu prodavat primo vyrobky te firmy (treba pres affi). Vlastne jim tim delam reklamu.

  15. Hehe a to jsem včera právě kvůli té doméně koupil 3 podobné weby :) Kdo příjde na to jaké má u mě pivo :)

Comments are closed.