Domain Day 9. dubna 2009

Včera se konala první veřejná akce pořádaná českou asociací držitelů domén s názvem domain day. Samotné přednášky proběhli v budově PwC poblíž I.P. Pavlova v Praze.

Do Prahy jsem dorazil po čtvrté hodině. Poblíž samotné budovy, kde se DD konal (cca 50 metrů) byl sraz webtrhu. Takže jsem poznal Retala, Hokara a ještě jednoho moderátora, jehož jméno mi teď bohužel vypadlo za což se omlouvám. Trochu jsme zadumali nad novinkami, které se chystají. Debatu o webtrhu přerušil příchod šéfa regzone.cz. Pak nastala debata o možnosti zavedení .cz IDN a pár dalších věcí, co se týká načí národní domény. Zanedlouho dorazila odbornice na PPC Petra, Kermit, Medvídek a možná ještě někdo, ale už si nějak nepamatuju (afterparty mi nějak vymyla mozek). Následovala debata o všem možném. (Mimochodem od ředitele regzone jsem se dozvěděl o zatím ne moc propagované akci na .eu domény. Na tajné url si můžete za akční cenu pořídit .eu domény za 90Kč. Tuším to platí jen pro duben.)

Pak nastal přesun k PwC budově. Tam jsem potkal domaina a pár dalších (sry že si nepamatuju jména). Nějak jsem přeslechl jeho přezdívku, takže jsme si pořádně pokecali o doménách až na afterparty. Hned u vstupu jsme vyfasovali hlasovací lístek a vizitku, ke které ale bohužel nebyl hardware k uchycení (Foto zde). Pak jsem potkal ještě pár lidí, včetně slovenské domainery kiwwiska a whitera s nimi přišel i Shuwix (s ním jsem se osobně seznámil, ale až na afterparty).

Domain Day začal…

První měla přednášku JUDr. Petra Korejzová o TM a doménách. Dozvěděl jsem se vesměs známé věci, ale je fajn když to potvrdí právník.

  • držení TM domény bez obsahu je považováno za zlou vůli
  • rozhodujícím faktem u doménového sporu je prokázání zlé vůle (na stránkách O2.cz (LN) nebo 02.cz (NN) nesmíte prodávat nic s čím firma obchoduje)
  • o doménách .cz se rozhoduje v ČR
  • pokud nastane doménový spor může nic.cz změnit statut u domény tak, aby se nedala převádět na jiného majitele

Další byl Martin Rozhoň z Vivantis na téma Síla, branding, akvizice a development top generických .cz domén. Právě Vivantis vlastní domény jako parfemy.cz, hodinky.cz a sperky.cz. Musím uznat, že s dobrým jménem a budováním brandingu se dá na internetovém trhu udělat opravdu hodně.

Největší výhody dobré TOP domény

  • efektivnější reklama v radiu
  • type in
  • snadná zapamatovatelnost
  • seo výhoda (linkují se většinou sperky.cz takže slovo sperky je v podstatě už v názvu)

Zde se také naplno ukázala síla .cz domén. Hodnota vydevelopovaných TOP domén znamých na trhu je velká (Martin Rozhoň odhadl 20 – 80 milionů).

Pro zajímavost zmínil za kolik nakoupili některé jejich domény.

  • sperky.cz – 2M
  • parfum.cz – 2M
  • obleceni.cz – 600K (původně 1,5M)
  • hodinky.cz + hodiny.cz – 180K
  • nakupnicentrum.cz + nakupni-centrum.cz – 120K
  • internetoveobchody.cz + internetove-obchody.cz – 107K
  • modnidoplnky.cz – 80K
  • krasa.cz – 50K
  • zdravavyziva.cz – 40K
  • parfemy.cz – 15K

Jako třetí na řadě byl Martin Andersson z Namedrive. Celkem hezká prezentace v AJ. Pochválil fast growing cz trh. Ukazoval některé oblíbené šablony z namedrive. Ukázal pár grafů. Nejvíc mě zaujal skokový počet registrací nových domainerů z ČR (od dob zahájení webtrhu překvapivě). Vypadá to, že namedrive celkem českému trhu věří. Zmínil i možnost nakoupit přímo u nich zaparkované domény včetně statistik.

Pak přišla konkurenční Kamila Sekiewicz ze Sedo. Pochlubila se úspěchy a počty prodaných domén. Bylo tam i pár .cz domén za minulí rok (tušim 8). Sice bylo hezké vidět, že mají 14M domén k prodeji, ale jak poznamenal Kermit sedící vedle mě za minulý rok toho prodali nějak málo (37K tam tuším bylo, což by odpovídalo 0,26%). V každém případě upozornila na fakt, že si přes hospodářskou krizi trh roste.

Po skončení přednášky nastala panelová diskuze, kterou moderoval svou perfektní angličtinou Ahyde. Debata se vedla hlavně o nízkých cenách za klik u parkovacích společností, což vyvrcholilo otázko zdali vůbec mají o cz trafik zájem. Obě společnosti odpověděli, že ani, i když při odpovědi sedo “Your traffic is welcome.” se sálem místy rozlíhal ironický smích, lídí co za něj dostali ban (jako low quality). Taky jsem se zasmál. /cenzored/ nezklamal a musel zaspamovat i panelovou diskuzi, kterou moderoval Ahyde.

Pak byla přestávka, kde jsem se seznámil s dalšími lidmi včetně těmi, kteří stojí za elephant orchestra (což je společnost, kde má velký podíl Ahyde).

Nastala dražba domén. Pár jich vypadlo takže profesionální licitátor mohl aukci okořenit pár vtipy. Celkem se prodaly domény v celkové hodnotě 111 tisíc. Nutno dodat, že webtržníci nezklamali a také si zabidovali. Největší boj svedl Travelmartin o doménu kremace.cz (prodána tuším za 21K), kterou nakonec nezískal, ale zasloužil se bouřliví potlesk přihlížejících.

Nastal čas pro přesun na afterparty do podniku RadostFx. Cestou jsem se seznámil s dalšími lidmi (reklama na brašně fungovala skvěle) . Zde jsem si uvědomil, že domain je domain a tak mohla nastat pořádná doménová diskuze. Dorazili jsme do podniku a rozsedli se. Já jsem vzal místo u slovenského stolu (whiter, kiwwisk, /cenzored/) a rozhodl se něco sníst (pizzu jsem si objednal jako první dostal jako poslední po urgencích). Velký příznivec sedopro parkingu kiwwisk nám ukázal reklamní čepici Sedo, kterou dostal asi od Kamily. Hned jsme ho poslali ať si jí ještě nechá podepsat. Ke stolu postupně přicházeli další a já poznával další a další lidi z domainingu Marek, Jersywoo, MTV, Fandor, Tomas1, Travelmartin, back1, Nosi a mnoho dalších, které si teď nevybavím. Byl to super pokec, kde jsem se dozvěděl opravdu spoustu zajímavých informací a mnoho podnětů k zamyšlení.

Chci poděkovat lidem z České Asociace Držitelů Domén i všem zúčastněným za super akci od úplného začátku až do konce.

Zajímavost:

  • Na otázku Nosiho: “Kdy byla nejlepší doba webtrhu”, odpověděl Retal s úsměvem ala Bill Gates: “Ta teprve přijde.”
  • Jeden z největších domainerů v ČR MTV má domaining jako koníčka popři práci
  • 4 lidi mi řekl, že na mém blogu píšu víc informací než je zdrávo, 4 lidi mi řekli že jsou rádi, že píšu na blogu více informací než je kdekoliv jinde, takže nevím.
  • Další DD by mohl být už za 6 měsíců
  • Fotky z akce najdete zde

Drby:

  • Ahyde je skutečně exhibicionista
  • Striptérky, které nás měli překvapit se ztratili společně s Ahydem, který odešel překvapivě brzo
  • Travelmartin vyhrál soutěž nejlépe oblečený muž Domain Day duben 2009
  • Retal má dlouhé vlasy

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Domain Day 9. dubna 2009”

  1. Já doménám moc nerozumím, ale v těch nákupkách u vivantisu mě zaujala, že parfum.cz byla koupena za 2 mega a parfemy.cz jen za 15 litrů. Já bych to tipoval naopak. Čím to může být?

  2. Pekný report, vedel som že najviac hodnotných informácií získam tu. Bulvár zase u Ahyda :). Ani jeden nesklamal.
    Vzhľadom k programu a ľudom ktorí sa zúčastnili ma mrzí že som sa nemohol zúčastniť. Snáď to vyjde nabudúce.
    Jo, a k tvojej dileme či písať viac alebo menej – predpokladám že to “vadilo” ľudom ktorí vedia viac, a naopak sa dožadovali informácií tí, čo ich nemajú dostatok. Na ktorú skupinu sa chceš viac orientovať ?

  3. Super sumár inak:
    Striptérky, které nás měli překvapit se ztratili společně s Ahydem, který odešel překvapivě brzo

    :D

  4. Jen bych chtěl doplnit, že jsem se neptal, zda-li mají sedo a namedrive o traffic zájem, ale PROČ nemají zájem o traffic z backlinků a to i přesto, že je to traffic cílený :)

    Jinak super report, možná mojí angličtinou vyzněl dotaz jinak než měl :(

  5. BuBen: ještě uvidím, ale vypadá to že se budu víc věnovat reportům novinek ze zahraničí a výhradně doménami. Ještě uvidím :)

  6. Jo jak vysvětloval Kamile, že to je týpek co má “poor slovak and hungarian traffic :D”

  7. dufam ze dalsi DD bude niekde blizsie napriklad Brno, to by som sa mozno uracil uz aj ja

  8. ahoj drago,
    fajn akce, pred hodinkou jsem se zobudil :-) tak me cesta zmohla.

    Na mem blogu par fotek najdes ;-)

  9. BigLebowski: sice tu doménu za 15 litrů koupili přes koresponďák od nějakýho trotla, ale to parfum.cz je tak drahý kvůli špatnýmu brandingu konkurence a jeho type trafficu. Největší konkurence je totiž Parfums.cz

Comments are closed.