Google dostal od amerického soudu přes prsty

Jistá firma Rescuecom, která se zabývá opravou počítačů zažalovala google za to, že při zadání slova Rescuecom se zobrazí reklama od konkurence. Firma tak napodruhé uspěla u soudu odvolacího soudu. zdroj…

Je pravda, že v poslední době se stále více ozývají firmy které budují své jméno (TM) a když to už konečně něco znamená tak okamžitě jejich konkurence na jejich TM začně zuřivě bidovat. Doposud jak Google tak Yahoo úspěšně odolávali tomuto druhu soudních sporů.

Firmy jejichž značky opravdu něco znamenají svádí každý virtuální souboje v internetové válce. Pokud vaše TM je ekvivalentem kvalitního produktu nebo služby, automaticky se právě váš keyword stane terčem cíléni. U nás to nedávno byla kauza superhry.cz (což je v ČR platný TM a domény cokolivsuperhry.cz jej porušují).

V každém případě pokud patříte mezi tvůrce MFA, které parazitují na TM (a že takových lidí je opravdu dost, protože na TM se biduje opravdu hezky i v ČR) tak by to do budoucna mohlo znamenat problém.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Google dostal od amerického soudu přes prsty”

  1. Ano, pravda. Ja bych rekl ze u nas to problem uz je(kauza superhry), u mensich projektu se to neresi, ale pokud nekdo na tomto druhu parazitovani prinasi na svuj web ohromne mnozstvi lidi a bere z toho penize tak se TM resi. Toto mi prijde jako ekvivalent k preklepovym domenam..

  2. Dovolím si tak úplně nesouhlasit s tím parazitováním ohledně kw superhry.cz. Ze strany majitele webu superhry.cz šlo zcela jistě o reakci na domény typu 1superhry.cz, 2superhry.cz. Nicméně způsob jakým to pojali mi přijde poněkud nešťastný. Obesílali lidi dopisy od právníků, ve kterých je žádali, aby přestali optimalizovat na slovo superhry, superhry.cz a http://www.superhry.cz. Navíc jim posílali fakturu na 1000 Kč k úhradě za právní služby, což mi přijde jako nehoráznost. Uznávám, že je tato forma parazitování štve, ale jednak jejich ochranná známka je pouze superhry.cz a nikoli ta dvě ostatní kw a za druhé jsou stejně všude první na všechna výše uvedená kw, takže se jim bude těžko prokazovat jakékoli poškození. Uvidíme jak se to vyvrbí, ale podle názoru právníků jsou nejvíce ohroženy právě domény typu 1superhry.cz, apod. zatímco domény typu superhryprokazdeho.cz, apod. by ohroženy být neměly. Tím co zde píšu se parazitování nezastávám, ale vadí mi, když si nějaká soukromá firma usmyslí, že bude regulovat internet, navíc ještě způsobem, kterým to pojali…

  3. V kauze superhry.cz jsi koukám lépe informován než samotní účastníci sporu :)))

  4. TO: ferda jestli to nebude náhodou tím, že sám Vembl dostal od nich dopis od právníka s požadavkem na 1000,-kč. Kromě toho, pokud vím tak jeho web nemá s se “superhry.cz” nic společného, pouze ho optimalizoval na slovo “superhry” a to nemá pravděpodobně právní ochranu

  5. Corncrace: Kdysi jsem vlastnil 2 weby s online hrami. Oba jsem je prodal, jeden z nich již před časem a druhý teprve nedávno. Ten dopis jsem dostal a nový majitel webu ho dostal také. V dopise stálo to co píši výše a navíc tam byla faktura na 1000 Kč jako právní výdaje. Ptal jsem se známého právníka na jeho stanovisko a řekl mi, že podle jeho názoru je to neopodstatněné. Navíc jsem zjistil, že i sám majitel webu superhry.cz nejedná úplně v souladu se zákonem, když poskytuje MP3 zdarma a zjevně neplatí licenční poplatky autorům nahrávek. Takže pokud by nějak chtěli zlobit, stačí podat podnět na OSA, aby se tomu trochu podívali na zoubek. Můj názor na to je ten, že pokud by mi někdo zavolal a řekl – hele nelíbí se mi, že optimalizuješ na slovo superhry.cz, máme na to ochrannou známku – tak by se dalo uvažovat o nějakém vstřícném gestu z mé strany. Ale poslat arogantní dopis napsaný právníkem, navíc s fakturou na 1000 Kč mě dokázalo jenom zvednout ze židle. Chápu, že je parazitování na kw superhry štve, ale oni přece o žádné návštěvníky nepřichází, když jsou na dané kw první jak na Seznamu tak na Google. Asi by chtěli být první všude a mít zde monopol.

  6. Na mě to působí tak, že když už vyhodili takové peníze za registraci známek, tak je chtějí taky nějak zužitkovat…

  7. Slovni TM superhry.cz je nesmysl, jelikoz se jedna o obecna slova, podle meho narozu by mela byt znamka dodatecne zrusena UPV.

  8. A ty superhry platí jen s .cz? Jako jestli by superhry.org také porušivali zákon?

Comments are closed.