Jak prosadit TLD

binarydna.jpgPředem se omlouvám za trochu filozoficky laděný článek. Proto pokud se neradi necháváte unést větou co kdyby tak dál raději nečtěte.

Abychom mohli celou úvahu vůbec začít musíme si ujasnit co vlastně síla TLD je. Trochu zjednodušeně řečeno by se dalo říci, že síla TLD je tím větší čím více BFU jí běžně používá. Co si budeme namlouvat BFU jsou v současné době největším hnacím motorem internetu, ale zároveň i největší brzdou jeho rozmachu. Běžný český BFU považuje za internet seznam.cz a do vyhledávacího políčka zadává URL. Každý den je tak vyhledávací políčko seznamu využitu v průměru více jak 1,5 milionkrát jen pro .cz domény (250K pro .com, 30K pro .net, 8K pro .org).

Proč se bavíme o BFU? Protože právě oni jsou často tím nejlepším příjmem pro naše reklamy. Jednak klikají na vše co je zaujme (zisky z PPC), postupně se učí nakupovat přes internet (zisky z affilate) a občas jsou schopni i nezištně zalinkovat. Internetově vzdělaná část populace už rozezná reklamu od navigace a často jí dokáže i úspěšně blokovat (BFU si neumí nainstalovat bloker reklam). Nejdůležitější ale na BFU je, že nedokáží data efektivně vyhledávat. Nehledají nejdříve na wikipedii, ale prochází výsledky doporučení svého internetu (seznamu). Zde je šance zabodovat pro MFA. BFU dále rádi diskutují a jsou rádi pokud jim někdo na jejich oblíbeném foru naservíruje data přímo pod nos. Občas také, aby ukázali že to s internetem umí hážou na fórum odkazy na to co na internetu (seznamu) najdou. Časem si BFU všimnou, že některé jejich oblíbené stránky mají jako součást loga i svou doménu. Časem si uvědomí že TLD je nezbytnou součástí pro přímí přístup k hledanému odkazu (stále url zadávají do vyhledávání na seznamu). BFU dobře vědí že na stránkách .cz najdou česky psané stránky. Často také vědí, že .com obsahují anglické texty, ale občas i české. Nachází občas i pro ně velice exotické .net, .info nebo .org.

Jak ale prosadit u BFU novou TLD?

Inu je to jednoduché. Musí na ní něco najít. Musí vědět, že na .info doménách se často nachází kvalitní český obsah co hledají. To nejlepší co můžeme pro rozvoj naší oblíbené TLD (v té které máme nejlepší kousky) udělat je developovat je. Pokud na nich budou BFU nacházet kvalitní a srozumitelný obsah budou je rádi navštěvovat a tato doména v nich bude vzbuzovat důvěru. Krásně by k tomu mohla mít nakročena třeba .info doména.

Takže TLD rozhýbe masové developování nebo velké projekty?

Popravdě obojí, ale naráz. Velké množství malých projektů s kvalitním obsahem na které se budou BFU pravidelně vracet je sice dobrý nápad, ale pro masivní prosazení TLD zájmů by byl potřeba velký komunitní portál, který by se zaměřil na BFU a v logu by patřičně zdůraznil právě prosazovanou TLD.

Když to shnu je to jen na nás. Nesmíme své domény jen nechat hnít nebo parkovat, ale musíme je i developovat, protože právě podle počtu developovaných stránek se také hodnotí kvalita TLD. Je pravda, že .cz doména má ještě obrovský potenciál a opravdu velké množství domén bude muset být zaregistrováno, aby jsme byli nuceni koukat po jiných TLD. Ceny českých slov u gTLD tedy nepujdou nahoru, ale budou se držet tam kde jsou. Masivní developování českých webů na určité TLD by však mohlo zapříčinit nárůst její ceny. Zatím jsou po .cz .com domény, ale jen proto že se držíme zahraničního modelu. Jestli nemáte na český keyword .cz domén tak je celkem jedno jestli je to .com, .net, .org, .info nebo .biz. Podle prohlášení vyhledávačl to nemá význam a pro BFU je to irelavantní, alespoň pokud nezačne na některé z nich masivní developování. A nemusí to být jen ze soukromých zdrojů. Vláda si může oblíbit například .eu domény a donutit tak BFU, například kvůli zjednodušení jednání s úřady, používat portály na .eu doménách. BFU by pak .eu doménám začali věřit daleko více než gTLD. Na .eu domény je třeba dát si pořádný pozor.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Jak prosadit TLD”

  1. Velmi dobry clanok, taketo trocha filozofovanie mam rad :). Podla mna si to podchytil uplne presne.
    Najvacsi problem je, ze ziadny vacsi investor neurobi velky portal na “neznamej” TLD, pretoze v tom bude vidiet riziko, ktore je tazke co i len odhadnut.

  2. Článek napsaný pěkně, jen mi nedá si nerýpnout když skoro v prvním slovu celého článku máš šotka :) Filozoficky laděný článek :)

  3. Jak to bylo italic ten font tak sem si nevšim že to má korektura podtržené.

Comments are closed.