Vyhodnocení ankety o ceně domén na webtrhu

graf.jpgPrávě jsem ukončil anketu na webtrhu na téma Cena prodaných domén na webtrhu. Celkem v anketě zahlasovalo 82 lidí.

Konkrétní znění otázky bylo:
Cena prodaných domén na webtrhu se vám zda?

A tady už je slibovaný koláč

anketa1.PNG

Ještě je nutné dodat, že otázek bylo celkem 6. Ovšem na možnost Většinou vysoka vzhledem k sílící konkurenci mezi kupci, nikdo nekliknul.

Pokud se na graf podíváme zjistíme, že zhruba 50% tvoří odpovědi, kde je cena nízká. Na webtrhu je možné koupit doménu poměrně rychle a to teď nemám na mysli BIN. Většina aukcí se drží pravidla, že končí 48 hodin po posledním příhozu. Aukce tak může skončit třeba do týdne. Na webtrhu se navíc nehledá end-user, neboli finální kupec. Jedná se převážně o prodej dalším domainerů nebo developerům, který z domény vytvoří výnosný projekt a pak buď dál prodají nebo žijí ze zisků.

Když už tak pěkně máme celou tu anketu pohromadě možná by stálo zato se podívat na tabulku prodaných domén za leden na webtrhu, kterou jsem nedávno udělal. Jedná se o vybrané domény převážně s hodnotou nad 1000Kč. Pokud bychom vzali celý graf a aplikovaly jej na tu tabulku tak 50% by mělo být prodáno pod cenou, 21% přiměřeně a 16% nad cenou. Nedá mi to a nějaký ten komentář napíšu. Za deal měsíce označuji doménu Tudorovci.cz, která byla prodána za pouhých 1500Kč. Osobně jí také považuji za nejhodnotnější doménu, jaký byla za leden prodána. Tímto gratuluji Machimu, který jí získal a co jsem koukal na ní rozjel i hezký projekt. Osobně jsem čekal na BIN s budgetem 3000Kč. Další doména, která mě zaujala je free-hosting.cz. Tyto domény mají většinou vysokou hodnotu už jen z principu, že se vážou k internetu. Bez pomlčky by byla cena samozřejmě někde jinde, ale i s pomlčkou to je za 3K dobrý kup. V lednu zazářili i .info domény. Dokonce se prodal jeden velice hezký balíček za cenu 15K. Prodalo se toho celkem dost. Aby jsem řekl pravdu dle mého názoru (a vím že se mnou nebudou mnozí souhlasit) se kvalita prodávaných domén na webtrhu zlepšuje. Sice už je to nějaký ten pátek, co jsem naposledy dělal seznam, ale kousky jako tipuju.cz, eknizky.cz, sypanycaj(e).cz, slabost.cz, umyvacky.sk, elektrickekytary.cz nebo posilujeme.cz patří mezi lepší domény a za tu cenu co byly prodané je to doslova luxus. Přeci jen všichni víme jak je to s reklamu u mobilů nebo půjček, ale léky, přípravky pro kulturisty nebo i drahý čaj z dovozu je a bude někde jinde ;)

Naopak se tu objevil i klasické e a i balast. Doteď jsem nějak nepochopil jak může někdo kupovat egeo nebo igeo doménu. Asi si budu muset nějaké ty e a i zaregistrovat na zkoušku (vždyť za reg fee je jich pořád dost) a zkusit co na tom ti lidé mají, že je kupují za tisíce. Chápal by jsem třeba číslo a geo doména. To rozhodně vyhledávače nezmate na rozdíl od e nebo i. Jiný důvod proč je kupovat opravdu nevidím, ale třeba mi to někdo objasní a já přijdu s oslavným článkem na ie.

Ale jdeme dál. Anketa u lidí také evokovala zajímavé postřehy

—————–

Příspěvek od uživatele arar (itrade 71):

Neohodnotím prázdné domény, zde je cena nízká. Naopak je v ČR vysoká cena za obyčejné stránky s obsahem. V zahraničí lze obyčejné stránky získat mnohem levněji.

Na toto plánuji udělat rozsáhlejší průzkum.

—————–

Příspěvek od uživatele domain (itrade 38):

u nekterych je prilis nizka
u nekterych nesmyslnych domen zase prilis vysoka

Nezbývá než souhlasit :)

—————–

Příspěvek od uživatele TomPro (itrade 24):

Vzpoměl jsem si na jeden příběh z webtrhu, přijde mi jako zářný příklad cenové relativity.
Uživatel X v jedné aukci napsal prodávajícímu zhruba takovéto OT: “Jsi blázen, když prodáváš za tak vysokou cenu”. Bylo zřejmé, že neviděl potenciál dané domény. Viděl pouze nízký registrační poplatek a aktuální cenu v řádu tisíců. Přitom jednoduchý projekt na ní založený, investice pár tisícovek, může přinést roční zisk v řádu milionů.
Bohužel řada kupujících nevidí potenciál přes vlastní nevoli přinést někomu zisk, a to i za cenu, že sami nerozjedou zajímavý, velmi lukrativní projekt.
Poučil jsem se z toho a nebudu si už utahovat z toho, když tady někdo nabízí domény za desetitisíce, jistě i některé z nich, když se správně uchopí vydělají miliony

—————–

Tak to by bylo vše k anketě. Pokud zadáte do vyhledávání na webtrhu /anketa/ najdete i další ankety, které jsem rozjel (a pár dalších ještě chystám). Pudu vděčný všem kdo mi zahlasují nebo napíšou komentář.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Vyhodnocení ankety o ceně domén na webtrhu”

  1. Ad “e”, “i” a ostatní geo domény. Určitě se tam dá nají více pozitiv. Jsou lidé, kteří nekupují geo domény kvůli seo, ale třeba si chtějí vybudovat nějaké “e”, “i” impérium, které se (v případě třeba 15 takových domén) marketuje mnohem snáze, než když je každá doména jiná.

    Navíc, Drago, já ani ty nevíš, zda jednou nepřijde doba, kdy vyhledavač v té doméně pozná to slovo, co uživatel zadal i když tam bude “e” nebo “i” :)

  2. Souhlas s tudorovci – to byl kup měsíce. A projekt na koupené doméně je absolutně excelentní.

  3. Kdyz muzou byt eKnizky, ePujcky, tak proc ne eCesko?

    Samozrejme, nemelo by se to kombinovat s .info, jedine .cz.

  4. Ještě jeden důvod pro e a i geo domény. Koupil jsem právě eLondyn.cz, důvodem není ani MFA, ani budování impéria eGeo domén, ale čistě tvorba rozsáhlejšího projektu o Londýně.

    Chtěl jsem .cz TLD, londyn.cz, london.cz apod jsou zabrané a cena bude někde jinde. Věděl jsem, že iLondyn.cz je prodaný, nenapadlo mě tedy vůbec zkoumat eLondyn.cz. Když se objevil v aukci, koupil jsem jej, proto, že mi to přijde jako dobře zapamatovatelná a se slušným projektem, dobře brandovatelná doména (lepší než např. dolondyna.cz apod.)

    Ondřej Pohorský

  5. problém je že elondyn nic není zatímco dolondyna ano. Vyhledávač to bude brát jako dvě slova (do londyna). Co se týká zapamatovatelnosti tak se bude muset věnovat patřičná pozornost logu (změna barvy e v logu, několikrát na stránce upozornit že se jedná právě o písmeno e). Osobně si myslím že by bylo lepší použít e-londyn (vyhledávače to pochopí správně, lepší zapamatovatelnost pro BFU). Toť můj osobní názor.

  6. Jerry: eKnizky = eBook = elektronické knížky, to samé platí o půjčkách. V názvu geo domény to e nemá žádný význam může tam být cokoliv. Třeba i číslo (v některých seznamech by byla výhoda že jsi vždy u 1geo na začátku).

  7. Tak pak není co řešit. Už to je jen o vybudování značky :)

  8. Mam za to, ze vyhledavace vklidu poznaji, ze “e” je jenom predpona..nevim ted z hlavy konkretni priklad, ale uz jsem to nekolikrat videl (zvyraznene URL s ekeyword), a dokonce myslim, ze poznaji vice predpon, treba “az” atp.

  9. U éček a íček může být někdy problém s výslovností, i když eLondýna se to zrovna netýká.

    Ve spojení s cizími slovy to ale leckdo může vyslovovat anglicky, čímž se to může splést s českým íčkem (ehosting, etravel). S íčkama to není o moc lepší, protože to prozměnu bude někdo určitě číst česky, což se zase může plést s anglickým éčkem…

Comments are closed.