Velké projekty

Vím, že asi budu denska trochu “ukecanější” než obvykle, ale je to protože nemůžu dělat nic jiného. Právě teď na pozadí apache a přechroustává hromadu dat. Při sběru to bylo v pohodě, člověk mohl dělat na nějakém projektu popřípadě hrát World of Warcraft, bouhžel teď jedou 2 programy. Jeden tak trochu zněužívá google aby označil vhodné kandidáty na test hledanosti. Ověření už je pak právě na tom druhém. Jenomže tahle sranda přináší latency nad 1500 a to toho moc nenahraju. Naštěstí psát stále můžu. Sice by asi bylo zajímavé procházet už konkrétní výsledky co z toho lezou, ale už mám toho harvestování a práci se seznami za celý týden plné zuby a tak se od toho chci držet dál.

Určitě jako mnoho z vás i já přemýšlím jak dále rozšířit programátorské schopnosti. V PHP jsem už nějaký ten megabajt kodu naprogramoval a teď by to chtělo nějakou zajímavost. Možná výzvu do které se pustit. Už jsem dělal prakticky všechno. Ze začátku jsem si odchodil povinné kolečko PHP programátora jako chat, vnitřní komunikační systém, registrace a administrace uživatelů. Mám za sebou funkční reklamní systém a samozřejmě můj nejoblíbenější projekt landofice.com. Což je webová online hra založená na soubojovém systému jaký jsem dávno viděl v meliorannis. Chtěl jsem něco podobného udělat v PHP ale s tím aby jednotky měli možnost kouzlit, speciální schopnosti a mohli používat magické vybavení. Klíčem k tomu bylo jednoduché dvourozměrné pole a jeho setřídění. Na hru se pak postupně nabalila aukce, simultární útok několika hráčů ve válce atd. Teprve na tak velkém projektu jako je online browser hra jsem pochopil jak moc může jednomu člověku v programování pomoct OOP. Upřimně dneska už by jsem do podobného projektu bez objektů nešel ani náhodou. Postupně jsem 70% celého systému přeprogramoval do objektů. Pak bylo daleko jednodušší celý projekt udržovat. Musím teda uznat, že jsem se občas dostal až na hranice a to zvláště u složitějších SQL dotazů, které spojovali více tabulek, setřiďovali je podle parametrů zase z jiných tabulek. No uznávám že funkční verzi SQL dotazů který dělal bordel skoro 3 měsíce jsem nakonec dostal od jednoho profesionála na SQL problematiku. Kolik teď hra má čistého kódu nevím, přibližně na 2 megabajtech jsem přestal počítat. Je však jasné že bez OOP by toho bylo daleko více. Ještě před tím než jsem dělal strategii jsem bez použití OOP udělal jakýsi World of Warcraft v prohlížeči. Bylo to celkem oblíbené. Kód jsem pak dal volně ke stažení. Na internetu se nachází ještě různé free variace. V době kdy jsem s ní končil o ní vyšlo pár řádek v levlu číslo 117. Byl to po velmi dlouhé době první level co jsem si kdy koupil :)

Myšlenka v PHP udělat MMORPG mě nepřešla, ale je s tím strašně moc práce. Mám sice nakousnutých spousta verzí soubojového systému, který by se dal použít, ale nikdy jsem už to znovu nedotáhl do konce. Asi za nejlepší kousek považuju systém, který pomocí javscriptu obnovoval tlačítko pro útok v závyslosti rychlosti zbraně (to se samozřejmě ještě testovalo na servru). Takto se dal simulovat realný souboj. No udělal jsem toho hodně, ale už to nikdy nedotáhl. Přeci jen udělat jedno MFA nebo microsite vynese daleko víc peněz než onlinovka, alespoň co se týká nákladů na čas. Pokud chcete dělat něco jako land of ice tak doporučuju si připravit 2000 člověkohodin. Tzn. 20 lidí po 100 hodinách nebo 1 který bude makat 2000 hodin. Je to hodně investice, která se nevrátí. Alespoň ne v podobě peněz. Možnosti monetizace jsou minimální nebo spíše žádné.

Ale zpět k těm velkým projektům. Rád by jsem něco velkého zase udělal. Už delší dobu se nějak nehýbu z místa. Nápadu na různé volovinky mám spousty, ale nějak se nemůžu rozhoupat něco z toho rozjet. Určitě to znáte spousta nápadů, někdo se dostane až k tomu že si zaregistruej doménu, ale jakmile se má do toho jít tak přemýšlíte že by tu bylo něco jiného. Možná lepšího nebo výnosnějšího. Navíc poslední dobou mi přijde, že snad nejlepší jsou jednoduché MFA nebo microsite. Jenomže vždy když přemýšlím, že by jsem jich šel udělat alespoň tak 10 tak se zauvažuju, jestli by se na to nedal udělat nějaký systém. Generující texty i obsah, reklamu atd. Samozřejmě že by to šlo, ale pak už začnu přemýšlet ve velkém co na to bude potřeba udělat a jsem tam kde jsem byl. Když už něco dělat tak obrovského. Ono to zas tak složité není. Možnás armádou MFA a microsite by se pak člověk mohl věnovat těm šílenostem, které ho tak baví. Jako je programování luštiče sudoku, antiviru pro webové aplykace nebo nějaké střeštěné hry jako jakseozrat.info. Nedávno mě napadlo udělat jako onlinovku dealera droa nebo pasáka. Takové věci se ale neprogramují za střízliva :)

No uvidíme kolik se prodá těch seznamů dseznam10 nebo jestli mi snad někdo pošle nějakou zajímavou nabídku na ty surová data co tu celý týden sbírám. Nebo se rozhodnu rozprodat všechny domény pod cenou a nashromáždit finance na nějakou šílenost :D


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Velké projekty”

  1. Moznosti monetizace v onlajnovka jsou. Vemte si treba Travian, kdysi jsem ho hral a vim, ze minimalne pulka hracu si platila zlataky kvuli vylepseni (rychlejsi produkce a lepsi utok a obrana jednotek) – 30-40 korun na tyden a to bylo na jednom servru cca 15 tisic hracu! To je mega na jeden server za mesic.

  2. Možnosti monetizace jsou všude, jen je potřeba je hledat. Důležité je mít nějaký nosný projekt a dělat projekty s přidanou hodnotou pro uživatele. Prachy pak přijdou sami.

Comments are closed.