Jak probíhá expirace .com domén?

Co se stane s .com doménou, kterou nikdo nechce, nebo prostě jen zapomeneme prodloužit? Není to zas tak složité jak se na první pohled může zdát.

Active

Pokud má doména Active status je vše v pořádku. Poplatky jsou řádně zaplacené a doména normálně funguje. V tomto statutu může být prodloužená její platnost a přesunuta k jinému registrátorovi.

On-hold

Jakmile doména dosáhne dne své expirace změní se její status na On Hold. Dochází většinou k vypnutí domény a připomíná to stav kdy spadnul servr, nebo nefunguje hosting. Po toto období je možné doménu prodloužit za normální prodlužovací cenu u registrátora, kde je doména umístěná. Doba kdy je v tomto statusu záleží na registrátorovi. Většinou to bývá 30 až 45 dnů.

Redemption Period

Pojistka ICANN, která umožňuje doménu prodloužit původnímu vlastníkovi za poplatek více jak 150 USD. Redemption Period trvá 30 dní.

Pending Delete

Poslední status domény, před jejím vypuštením do doménového bazénu (domain pool) k volné registraci. Pending delete trvá přesně 5 dní.

Pár dalších informací

– v statusu pending delete není možné doménu prodloužit původním majitelem

– většina domén se nikdy nedostane do stavu pending delete. Jsou dány do aukcí, kde je možné si je koupit. Například TDNAM (godaddy) nebo NameJet (Enom/NetSol).

– zabránit expiraci domény se dá pomocí auto-renew, většina registrátorů jej automaticky zapíná u nově zaregistrovaných domén

Zdroj: How Do Domain Names Expire?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Jak probíhá expirace .com domén?”

  1. Zajímalo by mne, jak se právě doména po pending delete dostane do té které konkrétní aukce/ke kterému provozovateli aukčního systému?

  2. Zkusím o tom najít nějaké info a napsat článek.

Comments are closed.