Jaké .cz domény kupovat

Před pár dny se mě někdo přes ICQ zeptal na tuto otázku: Jaké .cz domény kupovat? Prý už dělám do domén dlouho a měl by jsem to vědět. Napsal jsem že to je těžké odhadnout atd. Pak pár obecných rad.

Avšak tato otázka mi nedala spát ;)

Kdyby jsem byl investor, který má balík peněz a chce investovat zrovna do nezaregistrovaných .cz domén a našel si Draga, co by mi odpověděl? No být Drago asi by jsem bohatému investorovi odpověděl ať zkusí spíše kšeft s .me doménami, ale pokud by opravdu trval jen na .cz za registrační poplatek a nevadilo by mu, že každou doménu bude vlastnit až pět let pak by jsem odpovědl následovně:

V současné době je .cz doména už vybraná. Pokud si prohlédneme co nám zbylo nevidím to moc slavně. Na druhou stránu .cz doména není limitovaná hranicemi České republiky, jako to je u většiny ccTLD, proto se otvírá šance pro nečeské klienty. Zvolil by jsem proto travel domény významných českých destinací například v němčině a angličtině. Vybral by jsem jen ty krátké a snadno zapamatovatelné. Dále je tu vliv angličtiny na český trh. Začal by jsem se poohližet po oborech bankovnictví, travel a ubytování v anglickém jazyce. Vše jen top keywordy. Hodně bude už teď vybrané ale stejně by jsem hledal.

V krátkosti to tedy shrnu. V budoucnosti bude zabrané každé použitelnéslovo.cz + dvěpoužitelnáslova.cz a najdeme i spoustu aktivních domén o délce třipoužitelnáslova.cz. Bude se obchodovat s doménami ve smyslu koupím za deset tisíc, prodám za patnáct tisíc. Nové registrace se omezí pouze na nové produkty a události. Trh s .cz se rozdělí na 3 druhy. Obchod kde se budou obchodovat česká slova, anglická slova a investiční domény (LL, NN atd.) ostatní slova (německé, slovenské atd.) budou spíše minoritou.

Nástup českého anglického trhu bude také závyset na tom zda a jak rychle zaujme anglicky mluvící domainery. To bude záležet na počtu registrovaných .cz domén a vývoje kurzu dolaru. V současné době je zaregistreováno 461,062 .cz domén. Každý měsíc narůstá počet registrací přibližně o 10K domén (v následujících měsících ale dojde k výraznému zpomalení). Přidat na počtu registrací může zlevnění domén a samozřejmě příchod IDN. Kde je magická hranice, kdy si začnou zahraniční domaineři všímat .cz je otázkou. Není nijak aktraktivní aby zaujala. (.in, .me, .it jsou například daleko zajímavější), ale rýsující se trh je nakonec přiláká. Domainerů přibývá každým dnem a hledají nové možnosti.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Jaké .cz domény kupovat”

  1. .me neni pro konzervativni investory

    mely by zustat radeji u .com, .de, .cz v kombinaci s prislusnym jazykem

Comments are closed.