Boj o doménu Kariera.cz

V posledních dnech se stále víc píše o kauze Kariera.cz. Jistá společnost Kariéra spol. s.r.o. touží získat doménu Kariera.cz. Na tom není nic podivného snažit se může. Problém, ale je v tom, že soud vydal předběžné opatření a donutil tak uživatele domény Kariera.cz odstavit jejich webovou prezentaci.

Bližší info ke kauze najdete na:

Superkariera.cz – sem je doména přesměrována

MyEgo.cz – doporučuju přečíst, zjistíte kolika velkým servrům hrozí podobný osud

Lupa.cz

Aktualne.cz

Často je v této kauze zmiňovaný termín Reverse domain hijacking. Jedná se o snahu získat drahou nebo prosperující doménu na základě často neexistující TM, která se vztahuje k doméně. Jsou známé případy, kdy firma získala doménu a hned po pravomocném orzhodnutí soudu jí dala do dražby.

Nebudu zde rozebírat samotnou kauzu, protože nemám k dispozici nějaký právní rozbor, ani právnické vzdělání předvídat co se stane. Chci se zaměřit na vliv této kauzy na domaining. Tato situace začíná pomalu ukazovat na rostoucí hodnotu domén, ať už v jejich samotném jméně nebo vybudované reputaci (návštěvnosti, SEO pozici). Je jasné, že takovýchto kauz bude přibývat. Cena dobrých domén roste a propagace zboží nebo služeb přes internet je už pro dnešek samozřejmostí. Cena reklamních ploch na navštěvovaných servrech jde každým rokem nahoru. Uvědomují si to všichni. Je daleko snažší něco “vysoudit” než zainvestovat čas a peníze do vzniku nového projektu. Internet se rychle mění. To co by mělo velký úspěch před třemi lety je dnes debakl (současný portal tn.cz). Domaineři si budou muset dát v české republice pozor a bojovat. Možná by stálo za to založit nějakou OSD (organizaci svobodného domainingu) :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Boj o doménu Kariera.cz”

  1. Asi začnu registrovat domény přes společnosti na Kajmanských ostrovech, tam místní korupčníci nedosáhnou.

  2. Je naprosto jedno, jestli vlastník domény .CZ sídlí na Kajmanech. Soudní příkaz dostane (a vykoná) CZ.NIC nezávisle na tom.

Comments are closed.