Proč platit za doménu velké peníze

Spousta lidí se mě ptá proč by měli kupovat doménu od doménového spekulanta za tak nehoráznou cenu. Vždyť jsou přece volné varianty, které jsou za ceny registráčního poplatku. Nebo vždyť jsou volné i ostatní koncovky. Budeme si to muset rozebrat postupně.

Doména .cz

Každá doména představující název, produkt nebo službu je jen jedna. Ostatní jsou jen náhražky. Neexistuje způsob jak se jedinečné doméně vyrovnat. Můžete mít pouze její horší variantu. Vezmeme si pro příklad doménu Praha. Ano existují náhražky jako Prague nebo MestoPraha, ale prostě tato doména je jen jedna. Může jí mít jen jeden vlastník a nikdo jiný. Tuto doménu budou lidé zadávat do url a očekávat, že zde najdou info o Praze. Pokud budou domény MestoPraha a Praha mít všechno SEO na 100%. Stejný počet a váhu backlinků tak prostě ve vyhledávačích Praha vždy předežene doménu MestoPraha.

Stejný vzorec můžeme uplatnit na slova jako auto, klobasa, webhosting atd. Můžeme si síce vybrat vždy alternativu, ale právě ten unikát je jen jeden. Teoreticky je jeho hodnota nevyčíslitelná, ale v realu se dá koupit všechno. Navíc držení domény je finančně náročné, zvláště pokud není jedna ale stovky, takže pak je vše o dohodě se spekulantem. I když spousta čechů vlastnící domény slovo nevyčíslitelná přepočítává na miliony a to mají často opravdoví junk. Do domény se v čr vyplatí investovat, ale je jen velice málo domén, které mají hodnotu nad 1 milion korun.

Pokud vlastníte například penzion nebo hotel ženského jména tak se vyplatí pár desítek tisíc investovat do domény právě tohoto ženského jména. Cena se bude pohybovat od 5,000 do 50,000. Víc nemá cenu investovat.

Globální domény .com, .net, .biz, .info

Pokud propagujete svůj produkt v zahraničí má pro Vás daleko větší hodnotu doména .com než .cz (tu už ale zřejmě máte) . Nemá cenu hledat anglické slovíčka. Cena premium domén je v řádech milionů dolarů. Spíše se zaměřit na české slovíčko s koncovkou .com.

Co ale ostatní domény? Podle průzkumů pokud lidi nenajdou co hledají na .com tak zkouší .net. Tato doména je také podle mnoha lidí “příjemější”. Těžko soudit. V ČR se moc nepoužívá, což je škoda. Všeobecně se .net domény vážou spíše k online službám než produktům. .biz domény moc nedoporučuju. Nedočkali se velké uznání. Moc se s nimi neobchoduje a většina lidí v ČR ani neví že existují. .info domény jsou kapitola sama pro sebe. Jsou to nejlevnější domény jaké je možné koupit. Dají se získat od 0.99USD/kus. Jsou vhodné zvláště na stránky informativního charakteru. Podle některých lidí je prý vyhledávače penalizují, což alespoň v ČR není pravda.

.EU domény

Pokud prodáváte nebo poskytujete služby v EU je to dobrá volba. Chcete-li, aby váš produkt znal celý svět nejdřív si kupte jmenoproduktu.cz, pak jmenoproduktu.com a jmenoproduktu.eu.

Závěr

Pokud nemáte peníze na top doménu nezoufejte. Doména sama o sobě neznamená automaticky výhru na trhu. Krásně se dájí vybudovat stránky i na naprosto nic neříkající doméně z které uděláte značku. Pro příklad stačí uvést aukro. Firma mohla koupit doménu aukce, ale rozhodla se místo toho investovat peníze do propagace (a jednolo se o opravdu veliké prostředky).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Proč platit za doménu velké peníze”

  1. To jestli domena stoji prvni rok dolar nebo 10 dolaru je uplne jedno, dalsi roky uz bude cena stejna a tak nehra zadnou roli.

Comments are closed.