Cesta domény u domainera

Už dělám domaining přes půl roku (sice aktivně až od ledna) a tak si postupně začínám vytvářet svoje vlastní postupy. Je docela težké najít nějaké rady co s doménou po registraci. Jak si uspořádat porfolio domén atd. Na začtku jsme se řídil heslem registruj a hned prodej. To se moc neosvědčilo (i vzhledem k nevhodné volbě domén – začátky jsou hold těžké). Domaining sice zavání rychlým ziskem, ale tak to opravdu není. Je to komplexní a pomalý proces. Láká to sice okamžitě prodat doménu hned po registraci, ale to není to pravé. Pokud teda nezaregistrujete doménu třeba u dynadot. Hodíte do aukce za vysokou cenu a pokud nění zájem dropnete ji (což nedoporučuju viz. dále).


Fáze číslo 1 – získání domény

Nebudu tu rozebírat proč doménu registrujeme/kupujeme (to je jiné téma) . Důležité je, že doména může pocházet z více zdrojů. Dočasná registrace (domain tasting), klasická registrace nebo od někoho jí koupíme. Pokud je doména určená pro specifický účel (bude na ní projekt nebo jde end userovi), provedeme většinou další převod (k levnějšímu regitratorovi nebo na účet člověka, pro kterého jsme jí získali). Ve všech dalších případech se přechází na Fazi 2

Fáze číslo 2 – karanténa

Doménu zaparkuju (i když víme že na ní nebude žádná návštěvnost) u společnosti Namdrive. Důvod je jednoduchý potřebuju detailní analýzu. Je to ve skutečnosti perfektní počítadlo, které je velice jednoduché nastavit. Stačí změnit DNS a vložit si doménu ke svému portfoliu. Dostaneme přesnou analýzu návštěvnosti, včetně co lidi shání, na co klikají atd. Během karantény tak získáme představu o doméně a kde jí propagovat. Další výhodou je, že mnoho lidí (potenciálních kupců) pozná, že se jedná o parkovací stránku a můžete se tak dočkat i nějaké té nabídky. Pokud doména je zisková a má návštěvnost po pár týdnech jde většinou na sedo.com.

Karanténu jsem si ustanovil na 60 dnů (někde se píše 30 nebo 45). Doba 60 dnů je v každém případě doporučena lidem, co mají zaregistrovanou doménu u godaddy. Nezapomínejte, že u této společnosti je možné provést transfér jinam až po 60 dnech a spousta lidí zrovna godaddy nemá moc v oblibě. Vaší jedinou zbraní aby jste je přesvědčili bude cena transferu (většinou nutnost prodloužit domén o jeden rok), což ale u transakcí nad 100 USD většinou není problém. Proto pozor. Karanténu pro domény godaddy com 60 dnů, nebo do aukce rovnou pište: Pouze převod v rámci účtů godaddy.

Dalším důvodem karantény je ban u některých reklamních služeb. Namedrive vám automaticky doménu z portfolia zablokuje a pošle mail (nic se neděje prostě se tam nebude zobrazovat reklama). Často má na sobě doména kvůli předchozím majitelům ban třeba u google. Toto je podstatná informace a nemusí být pro kupujícího příjemná, když se to dozví po aukci sám (nebo mu za to nedejbože zablokují adsense účet). Tohle se týká hlavně .info domén. Pokud doména přežije karanténu u namedrive znamená to že má čistý trestní rejstřík :)

Faze číslo 3 – další osud

Doména prošla karanténou a už zbývá rozhodnout o jejim osudu. S odstupem 2 měsíců už určitě máte představu o její ceně. Buď pujde formou dražby na nějaké forum, popřípadě listing v nějaké aukci. Pokud má nečekaný trafik (u drahého keywordu může dělat i několik USD za klik), který se projeví jen občas (což během 60 dnů poznáte), zřejmě zůstane zaparkovaná dál nebo si najde jiné parkovací místo. Ostatně pokud při parkování získá třeba pár dolarů její cena v případné aukci na foru vzroste (můžete podložit screenshotem).

Fáze čáslo 4 – lámání chleba

Doména má těsně před expirací. Pokud si parkováním na sebe vydělala tak jí zřejmě prodloužíte existenci. Pokud nemá potenciál zkuste jí ještě hodit na nějaké forum do aukce od 0. Pokud ani na to nemá, vtyvořte balíček 5 – 10 domén kam nastrkáte 50% podprůměrných 40% průměrných a 10% velmi dobrých. Celý balíček se pak dá dobře prodat. 10% je často silná motivace :)

Snad tento článek pomohl. Důležité je uvědomit si, že karantána je tu aby se vám vše důkladně uleželo v hlavě a získali jste strategické informace nutné pro prodej domény. Ačkoliv si slíbíte že na doménu 60 dnů nešáhnete může se stát, že najdete někoho kdo danou doménu shání (poptávka), anebo vám napíše mail. Máte tak možnost si vyjednat často i daleko větší částku než za jakou jste původně chtěli doménu prodat. Hodně lidí také čeká jestli doménu nedropnete. Jakmile má doména po 60 dnech je jasné že jí dropovat nebudete a budou si muset minimálně 10 měsíců počkat pokud budouc chtít jí odchytnout.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Cesta domény u domainera”

Comments are closed.