NIXI plánuje zásadní změnu pravidel registrace domén: Investování do domén má skončit

NIXI (National Internet Exchange of India), je nezisková organizace, která spravuje indickou doménu s kódem země .in. Její historie sahá až do roku 2003, kdy byla založena s cílem poskytnout open peering hub pro poskytovatele internetových služeb v Indii. Postupem času se NIXI stala důležitým hráčem na indickém internetovém trhu, a to i díky tomu, že spravuje všechny .in domény.

Doména .in je ccTLD vyhrazená pro Indii. Od svého zavedení v roce 1989 byla tato doména populární u indických podniků i jednotlivců, kteří chtěli dát najevo spojitost s Indií.

Nyní NIXI navrhuje významnou změnu pravidel registrace, která by v podstatě měla znamenat konec investování do domén.

V současnosti už platí řada zákazů, která omezují registrátory domén jakýmkoli způsobem podílet se na „domain squatting, domain grabbing, domain hoarding, doménový aukcích, odchytu domén anebo dokonce prodeji .in doménových jmen za výrazně vyšší cenu než je publikovaná v MRP, kterou pravidelně účtují veřejnosti“. Nyní by se však tato pravidla mohlo retroaktivně vztahovat i na na běžné držitele domén.

NIXI má obavy, že někteří registrátoři obcházejí toto pravidlo tím, že využívají držitelé domén jako své zástupce (prostě registrují domény na subjekty třetích stran s cílem vydělat na doménách). Proto navrhuje, aby se toto pravidlo vztahovalo i na všechny držitele domén. To znamená i na legitimní investory do domén.

Toto by byla samozřejmě obrovská rána pro lidi, kteří investují do .in domén, včetně mnoha lidí v Indii. S trochou představivosti, jde totiž každou neaktivní či zanedbávanou doménu považovat za domain squatting.

Investování do .in domén bylo vždy rizikové. Rozhodnutí v systému podobném UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy), pod vedením NIXI, mohou být občas matoucí a dokonce už se stalo, že bylo rozhodnutí smazáno.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.