Doména .art za 29 Kč u Wedos, vyplatí se?

U Wedos je aktuálně velká sleva na novou doménu .art. Za registraci zaplatíte jen 29 Kč bez DPH. Musíte si ale pospíšit, protože tato akce potrvá jen do neděle 30. října. .art je jedna z těch zajímavějších nTLD a proto se vyplatí na ní podívat trochu blíže.

Aktuálně je registrováno kolem 222 tisíc domén .art, což jí řadí na 24 místo ze všech nTLD. V ČR je poměrně oblíbená a v počtu registrací je na 8. místě.

Oblíbenost nTLD v ČR podle počtu registrací.

Není se čemu divit. Patří spíše k těm levnějším (prodloužení je za 281 Kč), je krátká a výstižná. UK Creative Ideas Limited se navíc snaží jí celkem chytře propagovat. V minulém roce se jí spojit třeba s NFT. Většinou jí ale spojuje s různými umělci.

Na webu domény .art můžete najít spousty příběhů. Dokonce pokud jí používáte mohou napsat i o vás. Podmínkou je, že na ní musí být nějaký projekt, který souvisí s uměním. Stačí napsat váš příběh na info@art.art.

Může to být pro vás celkem hezká reklama, protože zajímavé příběhy jsou i součástí reklamního materiálu, který mohou registrátoři využít při propagaci (ukázka z blogu Wedos).

Doménu .art sleduji i prostřednictvím mého projektu Volnedomoney.xyz, který má za cíl sledovat jak se prosazují vybrané nTLD v ČR. Projekt sleduje 7929 slov a slovních spojení a jak si je uživatelé postupně registrují.

Je pravda, že doména .art to má trochu jinak. Přes 55 % sledovaných domén .art je označeno jako prémiová doména. Tohle je zdaleka nejvíce. Za ní je třeba .space s 26,9 % a .site s 25,5 %.

Další zajímavou statistikou je, že ačkoliv je 8. nejoblíbenější tak na Volnedomeny.xyz je zaznamenáno jen 62 registrovaných sledovaných domén. Je to tím, že projekt sleduje spíše obecné slova. .art je prostě specifická pro obor umění.

Z těch 62 registrovaných je na 55,2 % nějaký obsah, 0,8 % je využívána pro přesměrování, na 11,6 % je chyba a 32,4 % je bez obsahu.

Vzhledem k nízkému počtu k ní nemám moc zajímavé informace co si lidé registrují anebo nechávají smazat.

Závěr

Doména .art je zajímavá, pokud děláte něco s uměním. Jestli je .cz obsazená, tak .art může být zajímavou alternativou.

Co se týká slevové akce, tak se může hodit i pokud potřebujte doménu jednorázově. Například pořádáte nějakou výstavu, která se nebude příští rok opakovat anebo se bude jmenovat jinak.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.