Počet nTLD registrovaných na české kontakty přesáhl 50K

Během dubna 2021 se počet nTLD registrovaných na české kontakty přehoupl přes 50K (aktuálně 51.528) a Česká republika se dostala na 34. místo na světě. Teď je před námi Mexiko s téměř 56K. Doženeme je? Myslím si, že ano protože počet nTLD v Česku roste. Ještě v říjnu 2020 jsme byli s 24K doménami 40.

Nejoblíbenější je v ČR doména .online, kterých je registrováno 15,5K (30,21 %), pak .fun 5,7K (11,08 %) a .store 5,5K (10,75 %).

Možná si říkáte, proč zrovna tyto domény? Může za to společnost Wedos, která minulý rok získala ICANN akreditaci, a na podzim rozjela registraci vybraných nTLD. Podepsali výhodnou smlouvu s Radix (.online, .site, .store, .space, .tech, .website, .fun, .host, .uno a .press), která zahrnuje hlavně propagační akce postavené na výhodných cenách. Wedos si postupně oťukal co na českém trhu bude dobře fungovat a postupně jej zaplavil vybranými nTLD. Bylo tu několik velkých rozdávacích akcí a vybrané domény lze stále zdarma získat.

Hlavně se ale tlačili domény .online a .fun. To výrazně ovlivnilo pořadím. I když doména .online byla v ČR oblíbena už před Wedos. Doména .store je mi trochu záhadou.

Asi nikoho nepřekvapí, že u Wedos je aktuálně nejvíce registrovaných nTLD. S 24,4K (47,36 %) získal poměrně výrazný náskok, který ještě zvyšuje. Na druhém místě je Ascio s 8,1K (15,8 %), které dodává domény hlavně Forpsi (Internet-cz) a dalším registrátorům. Na třetím místě je druhý český registrátor Gransy (Subreg) s 6,5K (12,7 %).

Pokud porovnáme statistiky z listopadu 2020, tedy půl roku zpět. Tak Wedos nabral +15,8K domén (podíl na trhu +19,79 %), Ascio +2K (-3,64 %) a Subreg +1K (-4,9 %).

Statistiky jsou z webu ntldstats.com, kde mohou být i několik týdnů zpožděné. Sám Wedos nedávno napsal na Twitter, že pokořili metu 30K nTLD, čemuž bych i věřil, protože mají novou službu Wedos WebSite, což je taková skládačka jednoduchých webových stránek s podporou šablon. Má i variantu zdarma, ke které dostanete právě nTLD také zdarma.

 

 

Jestli přemýšlíte, zdali se Wedos jeho sázka na nTLD vyplácí, tak od toho jsem založil volnedomeny.xyz. Obsahuje 7835 klíčových slov a sleduje jaké se k nim registrují nTLD a kde hostují (vrací stavový kód 200). Na statistikách je vidět, že nTLD, které Wedos aktivně nabízí pak opravdu nejvíce směřují k nim. V mnoha ze sledovaných nTLD získal dominantní postavení.

Závěr

nTLD jsou jistě zajímavé, ale také poměrně drahé. Uvidíme až za půl roku začnou chodit výzvy k úhradě za prodloužení domény. Kolik toho nakonec zbude. Na druhou stranu věřím, že levnější domény jako .xyz, .art atd. se zde mohou zabydlet.

Je také zajímavé sledovat jak roste počet nTLD u nás, zatímco doména .cz víceméně stagnuje. Teď se jí podařilo díky pandemii přehoupnout přes 1,4M, ale otázkou bude co dál. CZ.NIC nedělá žádné zajímavé akce na .cz doménu. Tlačí spíše DNSSEC a MojeID, což mi přijde škoda. Jistě .cz doména tu má velmi silnou pozici i díky bezkonkurenční cenně, ale jak víme z historie ve světě IT i dominantní hráči se mohou propadnout, když se nepřizpůsobí trhu. Registrátoři a hostingy kteří domény nabízí preferují spíše nTLD anebo .eu, kde mohou svou cílovou skupinu oslovit cenou. Už si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem někde viděl reklamu na .cz doménu. Zato nTLD a .eu tam jede skoro pořád.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup