Microsoft Edge roste a předehnal FireFox

Na Internetu není nic jisté a dokazuje to i nový internetový prohlížeč od Microsoft Edge, který nahradil Internet Explorer. Podle bleepingcomputer.com za posledních 12 měsíců vyrostl o 1308 % a svým podílem předehnal FireFox.

Edge přišel v lednu 2020, kdy Microsoft vydal první plnou verzi Edge postavenou na Chromium. Postupně jí pak začal distribuovat uživatelům Windows 10. Minulý rok se nějak záhadně dostal i na moje staré Windows 7.

Edge používá stejný základ jako v současnosti nejoblíbenější prohlížeč Chrome. Jsou tedy kompatibilní a co doplňky do Chrome by měly fungovat i do Edge. Co se týká zpětné vazby na výkon, tak musím říct, že jsem zatím slyšel jen chválu. Osobně používám na prohlížení a debugování Chrome, FireFox mám pro vyhrazené administrace a kvůli kompatibilitě občas zapnu Operu. Edge se mi dostal do systému po nějaké aktualizaci. Vyzkoušel jsem si ho a šel fakt rychle, ale přesedlat se mi nechtělo.

Nechal jsem si ho ale jako default otvírač PDF. Otevře se rychleji než Adobe Acrobat Reader a navíc při kopírování textů z PDF se mi nestalo, že by mi zamrzl Open Office. Minimálně v tomto je opravdu super.

Podle grafu z WindowsLatest v březnu Edge překročil 8 % podíl na trhu a předehnal konkurenční FireFox, který postupně ztrácí. V březnu měl 7,95 % podíl na trhu.

Co se týká aktuálního stavu, tak stále vede Chrome z 67,14 % (-0,97 % meziročně), druhý je Safari s 10,11 % (+1,18 %) a třetí je Edge 8,03 (+7,46 %) pak FireFox 7,95 (-1,3 %).

Závěr

Edge ještě poroste. Microsoft Edge neustále zlepšuje a propagace jede na maximum, nebojí se ani agresivního PR  – Microsoft Edge for Windows 10 beats Chrome with new tabs grouping feature najdeme na oficiálních stránkách windowslatest.com. No uvidíme. Je super, že na internetu není nic jistého. Člověk by řekl, že ten Chrome už nic neohrozí :)

Na druhou stranu radši bych byl pokud by významnější procento získal nějaký revoluční prohlížeč. Řekněme třeba Brave. Ten má na desktopu aktuálně podíl 0,05 %.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Microsoft Edge roste a předehnal FireFox”

  1. Dobrý krok od Microsoftu, přesto se už k Windowsu vracet nebudu a zůstanu u kombinace Linux a Firefox.

Comments are closed.