Jak ICANN nakonec zablokoval prodej .org domény

Když se začalo veřejně mluvit o prodeji domény .org (respektive registru PIR) soukromé společnosti Ethos Capital, vypadlo to že na záchranu už je pozdě. Všechno už bylo rozběhnuté a dokonce už i prosákla možná cena za transakci 1,135 miliardy USD. O možných problémech nejdříve psaly odborné blogy, později se strachu neziskových organizací z  navýšení cen chytla i masmédia. Osobně jsem to měl za uzavřené. Nevěřil jsem, že by ICANN zasáhl. No a jak se ukázalo. Stále ještě umí bouchnout do stolu.

Krátké shrnutí

V listopadu 2019 se objevila zpráva, že organizace ISOC (Internet Society) hodlá prodat doménový registr PIR (Public Interest Registry) do soukromých rukou Ethos Capital. PIR zároveň zveřejnil, že opouští svůj neziskový model a chce se stát takzvanou Benefit corporation. V USA je B-corporation jsou zákonem definované ziskové společnosti, které cílí na veřejné blaho. Jedná se tedy o formu obchodní společnosti, která musí splňovat určitá kritéria.

Proti prodeji se strhla vlna nevole hlavně ze strany neziskových společností, které .org doménu využívají. Následně se začalo rozbírat, co je vlastně Ethos Capital zač. Když se zjistilo napojení na vlivné politiky, tak se mimo obav o zvedání ceny objevily i spekulace, že by třeba někdo mohl začít omezovat obsah na doménách .org, pokud by mu nevyhovoval. Na .org totiž sídlí i velké množství organizací pro boj s korupcí.

Tlak na zrušení dohody o prodeji sílil. Mimo článků, petic se rozjeli i veřejné protesty. Jediný kdo mohl zasáhnout byl ICANN.

 

Rozhodnutí ICANN

ICANN se nakonec rozhodl prodej zastavit a to celkem tvrdě.

Nelíbilo se jim, že by se PIR měl změnit z toho co je na entitu, která bude sloužit korporačním zájmům akcionářů. Nový vlastník nemá žádný smysluplný plán jak chránit a sloužit komunitě .ORG. Prodej by navíc ukončil úkol, který PIR téměř 20 let plnil a to zajistit neziskový provoz .ORG registru. Velkým problémem je také netransparentnost. Ethos Capital nebyl schopný dodat kompletní vlastnickou strukturu.

ICANN se také nelíbilo, že by PIR dlužil 360M USD (jako spoluúčast za transakci). PIR by tak musel vygnerovat zisk, z kterého by se tento dluh pokryl. V roce 2018 PIR získal 95M USD, z čehož 50M byly různé dary. Ethos Capital sice prezentoval finanční plán, kde měl zůstat PIR v plusu a ještě splatit dluh, ale vše za ideálních podmínek. PIR by tak klidně mohl spadnout do červených čísel a větších dluhů, což by znamenalo jistě navýšení cen.

Nakonec ještě ICANN zpochybnil, že by Ethos Capital dokázal vést 3. největší gTLD registr s více jak 10M doménami. Ethos Capital na to reagoval, že spoluzakladatelem Ethos Capital je Fadi Chehade, který dříve vedl akvizici registru Donuts. ICANN je však odbyl s tím, že to pouze ukazuje jak umí provést akvizici registru, ale už nedokazuje že má schopnosti provozovat doménový registr, zvláště takové velikosti jako je .org.

Závěr

Musím uznat že tohle na mě udělalo dojem. Četl jsem hodně negativních komentářů na úkor ICANN, ale nakonec se ukázalo, že umí bouchnout do stolu a říct ne.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak ICANN nakonec zablokoval prodej .org domény”

  1. Podla mna len manever na ukludnenie – preda sa to tak ci tak. Money talks…

    Kazdopadne, budem rad, ak sa budem mylit.

Comments are closed.