Nominet zavádí přísná opatření proti zneužívání domén s tématikou koronaviru

Na strachu z onemocnění COVID-19 vydělávají kyberpodvodníci už několik měsíců. Internet je plný podvodných webů a schránky e-mailů s phishingem. Google ohlásil v lednu 149K podvodných webů, v únoru to bylo 293K a v březnu 522K. To je nárůst o 350 % od začátku roku a bude to horší. I proto se registr Nominet, který má na starosti anglickou .uk, rozhodl zavést celkem drastická opatření.

Běžně si můžete zaregistrovat volnou doménu a používat jí, dokud někdo nezjistí že porušuje pravidla. Je zde jakási presumpce neviny. Díky tomu si můžete do pár minut založit blog na vlastní doméně a začít šířit své myšlenky. Od nikoho nepotřebujte svolení doménu používat.

Nominet však má nástroj, který takovéto omezení zavádí. Používá jej v případech, kdy domény mohou být snadno zneužity. Například doména s názvem banky anebo pro daňové poradenství (vyplňování formulářů). Tedy takové, kde může dojít k úniku citlivých údajů a stát to peníze. Nově tento nástroj monitoruje i domény s tématikou nového koronaviru.

A jak funguje? Hlídá zdali doména neobsahuje určitá klíčová slova, jako je “coronavirus”, “covid” anebo další spojená s pandemií. Následně tyto pokusy o registraci vyhodnotí algoritmus. Pokud je úroveň rizika dostatečná, tak doménu a její obsah musí prověřit člověk. Dokonce se může spojit přímo s držitelem domény a prověřit si jeho úmysly. Výsledkem tohoto opatření je, že doména bez schválení je případnému kyberpodvodníkovi k ničemu. I když pro ní má obsah, tak se na něj nikdo nedostane.

Závěr

Přijde mi to jako celkem tvrdé opatření, ale chápu to. Kyberpodvodníci často operují na jedné doméně jen pár hodin, než se jí podaří autoritám vypnout. Za tu dobu však dokážou napáchat mnoho škody.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup