Od ledna bylo registrováno více jak 4 tisíce domén s tématiku koronaviru

Koronavirus je tématem číslo jedna po celém světě, není se tak čemu divit, že se registrují tisíce domén a tvoří na nich nějaký obsah. Jak však ukázal výzkum Check Point, na spoustě z nich se nachází nebezpečný malware.

Jistě domény se zneužívají běžně a útočníci často využívají aktuální události, ale domén s tématickou Koronaviru je to opravdu extrém. Celkem bylo od ledna registrováno 4000 domén spojených s koronavirem. Z těch, kde je nějaký web, je až 3 % nebezpečných a 5 % vykazuje podle Check Point podezřelé chování. Pokud se to srovná s ostatními doménami registrovanými za stejné období, tak výchozí ty koronavirové až o 50 % hůře. A to je do toho započteno i období valentýna, kdy se to různými podvody jen hemží.

A co vám na takovýchto doménách hrozí? Klasicky to bude phishing, tedy snaha vylákat z vás citlivé údaje, včetně přihlašovacích hesel. Na spoustě se budou nacházet i falešné nabídky léků, vakcín, domácích testů a ochranných pomůcek. Podvodníci budou vsázet na strach a neopatrnost lidí.

Závěr

O tom že si nebudou brát podvodníci servírky svědčí i malwarová kampaň, která cílila na Itálii. V ní se kyberpodvodníci vydávali za doktory z WHO (světové zdravotnické organizace):

Due to the number of cases of coronavirus infection that have been documented in your area, the World Health Organization has prepared a document that includes all the necessary precautions against coronavirus infection.

We strongly recommend that you read the document attached to this message.

With best regards,

Dr. Penelope Marchetti (World Health Organization – Italy

Samozřejmě přiložený dokument obsahoval trojského koně.

Obávám se že něco podobného v češtině by mělo velmi vysokou míru úspěšnosti, oproti běžným malwarovým kampaním.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup