Doménu .vc si nenápadně oblíbily Venture kapitálové fondy

Dneska jsem našel zajímavý článek o doméně .vc. Domainer Morgan Linton upozornil na vzrůstající počet takzvaných Venture kapitálových fondů, které si zakládají své stránky právě na doménách .vc.

Co jsou Venture kapitálové fondy

Jedná se o investiční fondy, které se zaměřují na nové anebo začínající projekty. V USA se pojem venture capital používá pro označení investice do vzniku společnosti. Vaší firmu/projekt založí jako akciovku, kde mají svůj podíl. V EU však venture capital je obecně soukromý kapitál vložený za účelem rozvoje společnosti, která ještě není na burze.

Společné pro Venture kapitálové fondy pak je investování jen do firem s vysokým potenciálem růstu, které však nemají možnost získat peníze jinak, investice je podmíněna podílem (má právo rozhodovat), investor firmě aktivně pomáhá a radí a v neposlední řade se jedná o velmi rizikovou investici.

Tohle je velice zjednodušeně napsáno :)

Venture kapitálové fondy pomohly rozjet mnoho známých a dnes velmi úspěšných firem jako Google anebo Facebook.

Znáte doménu .vc?

Kolik z vás ví, kterému území doména .vc náleží, případně alespoň kde byste jí hledali? Jedná se o ostrovní stát Svatý Vincenc a Grenadiny. Nachází se v Karibiku. Má rozlohu 389 Km2 a téměř 102K obyvatel.  Svatý Vincenc je ostrov o velikosti 344 Km2, Grenadiny je souostrový skládající se z 32 menších ostrovů.

O doménu .vc se stará společnost Afilias. Může si jí registrovat kdokoliv. Mimo Venture Capital je často využívána i pro Ventura County, Version Control anebo Video Conferencing.

.vc jako Venture Capital

Morgan Linton sestavil seznam prodaných .vc domén Venture kapitálovým fondům. Nejedná se o žádné velké prodeje za astronomické částky, ale ukazuje to, že se něco opravdu děje.

  • VS.vc – 1.0000 USD
  • Bond.vc – 6.120 USD
  • EOS.vc – 5.500 USD
  • Feitopra.vc – 5.000 USD
  • Apollo.vc – 4.789 USD
  • Scale.vc – 4.240 USD

Margan si také všiml, že každým měsícem přibývají další a další fondy, které tuto doménu využívají. Ptal se také přímo lidí z fondů, proč tyto domény volí. Líbí se jim, že ze samotného názvu je hned jasné o co jde. Například Alex Iskold z 2048 Ventures řekl, že když máte 2048.com, tak netušíte o co jde, dokud doménu nenavštívíte, ale u 2048.vc jasně vidíte že se jedná o Venture Capital.

Závěr

S tím jak přichází noví uživatelé se mění i přístup k doménám. Technologické firmy si běžně vybírají pro své projekty třeba .io a nikdo neřeší, že třeba nemají .com. Vlastně mám pocit, že u nás se už ani ta .com moc neřeší. Buď máte .cz anebo prostě něco jiného. Za minulý rok byl celkem slušný nárůst nTLD v Česku. Růst nTLD domén v rukou Čechů převýšil růst .cz (viz. závěr článku Počet nTLD dosáhl 30 milionů registrovaných domén).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Doménu .vc si nenápadně oblíbily Venture kapitálové fondy”

  1. Tyto články o exotických doménách a zajímavostech k nim jsou pěkné odpočinkové čtení. Klidně jich piš víc.

  2. Presne súhlasím s komentárom nado mnou :) . Tieto ,,odpočínkové,, ale aj najmä zaujímavé články o domenach si tiež veľmi rád často čítam :)

Comments are closed.