Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio X.

Máme tu konec roku, a tak jsem zašel do banky vybrat si dividendy z akcií, které jsem za posledních 8 let postupně nakoupil. Jak jsem slíbil několika vám v diskuzi, tak k tomu píšu i tento souhrn. Stále je to spíše taková moje zábava místo důchodového spoření. Rozhodně se nejedná o investiční doporučení :)

Krátké shrnutí

Investovat do akcií jsem začal koncem roku 2012. Nebylo na tom nic náročného, prostě jsem zašel do Fio, zřídil si účet pro investování přes e-Broker. Celá akce trvala chvíli, včetně vyplnění investorského dotazníku. Měl jsem jasný plán – vybrat si zajímavé akcie, které pravidelně vyplácejí dividendu a ty postupně hromadit. Po prostudování možností, které nabízel český akciový trh jsem se chtěl dostat na roční dividendu 6 % z investované částky a to včetně daní (na dividendu se uplatňuje 15% srážková daň – tu vám strhne banka při vyplácení).

Jak mi to postupně šlo se můžete přečíst v předchozích článcích.

Momentální stav akciového portfólia

Tento rok jsem se obával, že naplno přijde krize, takže jsem s investicemi byl opatrný. Dosud jsem neměl možnost sledovat jak krize na akcie působí. Objevilo se však pár zajímavých příležitostí, kde mi dávalo smysl investovat. Tento rok jsem žádné akcie neprodal.

Akcie Kusů Nákupní cena Aktuální cena Rozdíl cen Kurz
BAACEZ 152 75 256,10 Kč 77 444,00 Kč 2 188 Kč 509,50 Kč
BAAGECBA 639 (+131) 50 952,65 Kč 54 315,00 Kč 3 362 Kč 85,00 Kč
BAAKOMB 50 (+40) 42 247,00 Kč 41 500,00 Kč -747 Kč 830,00 Kč
BAANWRUK 16 533,00 Kč 1,12 Kč -532 Kč 0,07 Kč
BAASTOCK 125 10 038,00 Kč 7 762,50 Kč -2 276 Kč 62,10 Kč
BAATABAK 3 31 149,00 Kč 45 840,00 Kč 14 691 Kč 15 280,00 Kč
BAATELEC 133 6 701,00 Kč 30 789,50 Kč 24 089 Kč 231,50 Kč
216 877 Kč 257 652 Kč 40 775 Kč

V závorkách je stav oproti minulému přehledu.

Rozložení portfólia je následovné.

 

Jak jsem přikupoval

Od posledního přehledu jsem přikoupil celkem 4x.

Koncem prázdnin jsem si všiml, že začíná padat Komerční Banka. Na ideálních 722,50 Kč (pro 6 % po zdanění) to rozhodně nevypadalo, ale už dlouho chci rozložit riziko. Na českém trhu to není lehké. KB mi přijde jako stabilní akciový titul, který vyplácí pěkně dividendy. Navíc všichni známí skončili s hypotékou u KB, ačkoliv hledali i jinde.  Ta si je uvázala i tím, že museli přesunout účty k nim.

Pokud akcie padá, tak se snažím zjistit proč.

  1. Nejdříve jsem si myslel že za to může návrh na sektorovou daň, kterou naše vláda plánovala. V květnu se o tom hodně psalo.
  2. V červenci JPMorgan snížil cílovou cenu z 1050 CZK na 950 CZK. Nepřijde mi to, že by u nás někdo tato doporučení moc řešil, ale KB jako dominantní titul na burze vlastní i velké fondy a ti mohou mít interní pravidla. Podle nich mohou začít uvolňovat velké množství akcií.
  3. V srpnu opět JPMorgan tentokrát z 950 na 935 CZK.
  4. Dále HSBC z 1100 na 960 CZK.
  5. Koncem srpna došlo k úpravám indexu MSCI (rebalanc ČEZ, KB a Moneta) – tohle se dotklo zahraničních fondů.
  6. RFB snížilo cílovou cenu z 945 na 900 CZK.
  7. V září se řešil Národní rozvojový fond.

Tohle vše mělo vliv na akcie KB ačkoliv mi nepřišlo, že by to z dlouhodobého hlediska nějak negativně ovlivnilo samotný titul. Rozhodl jsem se proto nakoupit.

  • 30.08.2019 – 13 kusů za 827 CZK/kus
  • 20.09.2019 – 13 kusů za 814 CZK/kus
  • 03.10.2019 – 14 kusů za 764 CZK/kus

Přemýšlel jsem ještě přibrat, ale říkal jsem si že už je toho celkem dost :)

Poslední nákup pak byl Moneta 29.10.2019 celkem 131 kusů za 76,15 CZK/kus. Už si přesně nepamatuji proč se mi tehdy líbila, ale obecně kolem Moneta je často hodně povyku, který vyplaší spekulanty, což se projeví na volatilitě.

Zhodnocení portfólia

Porfólio po delší době trochu narostlo. Tento rok jsem nakupoval celkem 5x. Všechno bankovní tituly. Celková investice se za těch 8 let přehoupla přes 200K. No není to nic extra. Na nějaký pasivní příjem by to chtělo tak 5x více, tedy alespoň 120K/rok. No spíše ještě o dost více, ale to už by nebylo tolik pro zábavu a člověk by se asi více nervoval :)

Z dividend bylo cca 14.112 CZK (6,5 %) po zdanění. Z toho z některých nákupů tento rok nebyla dividenda – nakoupil jsem je až po rozhodném dnu. Daří se mi tedy udržet 6 % roční zhodnocení.

Celá historie vypadá zhruba takto. Na růstu se nejvíce podílel Philip Morris, kde se vyplácela tentokrát takřka dvojnásobná dividenda – 1360 po zdanění, což u mě dělá 13,10% zhodnocení.

Teď k jednotlivým titulům.

ČEZ

ČEZ vyplácel dlouhodobě velmi zajímavé dividenda a čekal jsem že v tom bude pokračovat i v následujících letech. Mám průměrnou nákupku 495,11 CZK. Teď se pohybuje kolem 509,50 CZK. Hodně se mluví o dalších reaktorech v Temelínu. Přiznám se že nevím jak to vyhodnotit vzhledem k tomu, že stát je majoritním akcionářem a dividenda potřebuje.

Komerční Banka

Už jsem o tom psal výše. Co jsem zjišťoval ve svém okolí, tak pokud někdo kupoval byt, tak s hypotékou od Komerčky. Překvapivě u ostatních narazili anebo nedosáhli na tak dobré úročení.

Teď se postupně objevují doporučení se zvyšující se cílovou cenou, ale na nějaký vysoký růst nevěřím. Popravdě mě to ani nijak netrápí, zajímají mě dividenda a když je dole, tak se dá za levnou přikoupit. Samozřejmě se ale hezky dívá, jak cena porfólia roste.

NWR

O ukvapeném pokusu investovat do NWR nemluvíme….

Moneta

Fakt nevím co si mám o tomto titulu myslet. Jak jsem psal výše, vždy se objeví nějaká katastrofická informace a ve výsledku se na konec nic neděje. Je to vidět i na volatilitě. Dividenda má hezké, ale příští rok bude vyplácet jen půlku.

Philip Morris

PM je super titul, který celé mé portfólio drží nad 6 %. Rád bych přikoupil další, ale akcie je už hodně drahá. Uvidíme jaké budou příští rok dividendy. A proč tomuto titulu věřím i přes různé protikuřácké kampaně a omezení? Pokaždé když čekám na autobusové zastávce tak kolem spousta lidí kouří a to včetně velmi mladých. Někteří do sebe doslova nasají cigaretu a hned si dají další. Když vidím ráno ten dav středoškoláků, kteří se dělí o cigarety, tak je mi jasné jak všechna ta potikuřácká opatření nemají šanci.

Stock Spirits Group

Mám 125 akcií z roku 2014, které jsou stále v mínusu. Vypadalo to jako dobrý nákup, ale zatím nebyl.

Telefonica O2

V mém portfóliu má 12 %. Patří mezi ty lepší, ale vzhledem k tomu jak mě potrápila (viz. přehled VII), tak si tímto titulem nejsem moc jistý, i když na nákup by to zřejmě bylo.

Závěr

Přiznám se, že bych toho tento rok asi tolik nenakoupil pokud bych nesledovat seriál Miliardy. Prostě vám to nedá a začnete si říkat, že už jste dlouho do ničeho neinvestovali a mohli byste se rozhýbat. Investujete pár hodin procházením titulů a hledáním informací a když je to k tomu, tak nakoupíte.

A příští rok? Těžko říct, uvidíme jak to půjde. Pokud už opravdu dorazí krize a všechno bude padat dolů, tak rozhodně něco přikoupím. Také by to chtělo více diverzifikovat, jenomže moc titulů kde dosáhnete na 6% dividenda po zdanění nenajdete.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio X.”

  1. Jen bych chtel poznamku – Moneta nebude vyplacet polovinu dividend. Ona bude mit 2 vyplatni terminy, takze v souctu bude cela… Jinak diky, jsem na tom podobne, KB jsem koukal dlouho, ja prikoupil na cene 744 …

  2. Nice, to ta dobre dlho drzi. Ja mam teraz len 4 roky dividendoveho investovania, cisto do americkych akcii. Trochu sa mi vypomstilo byt Slovak v Cesku a degiro.cz mi berie 30% dividendu, tak som zacal pokukovat po inom brokerovi, kde by som to vedel znizit (uz som na dividendach cez tisic dolarov rocne)

    Celkom sa mi vypomstilo, poriadne si to nastudovat a netusil som, ze degiro za transfer k inemu brokerovi berie 10 eur za kazdu poziciu (mam vela pozicii a male nakupy, kedze ma degiro tak male poplatky). Ako pozeram fio.cz ma na US akcie 8 usd poplatok, co je stale vela. Cakal som, ze robinhood a podobni brokeri sa skor dostanu do Europy :(

    1. A na kterém brokerovi jsi teď? Taky právě pokukuju na US burzy a možná tam něco zkusím. Díky o dost vyšší volatilitě, než CZ akcie, bych na začátku více spekulace pro trochu adrenalinu :D

      Já investuju na BCPP 2,5 roku a divi mám kolem 8k teď, zhodnocení je aktuálně 5.6%. Ale ty divi nevybirám, ale reinvestuji, na rozdíl od admina :)

    2. Doporučuju Revolut, nezáleží tam na národnosti, jen na bydlišti, takže se dividendy daní jen jednou.

  3. Díky za report! Já se letos tuzemských titulů spíš zbavoval, celkově mi přijde ten českej rybníček dost vyždímanej a to nás krušný časy teprve čekají. Akcie teď držím zejména US a pak takový celosvětový mix.

    1. 20% sleva na prodloužení služeb až do výše 20 % upisovací ceny akcií + pár výhod bokem. Problém je že se špatně shání prodejci. Klidně bych dal i odměnu za zprostředkování.

  4. Dobrý den, máte super články, rád bych se vámi inspiroval a také nakoupil nějaké dividendové akcie, myslíte že je lepší zkusit vystihnout nějaký výraznější pokles ceny v tomto roce nebo to v případě dividendových akcíí s cílem držet je dělší dobu nehraju takovou roli? Budu rád když se mi ozvete případně na email, děkuji

    1. Zdravím, díky. Já to mám spíše jako koníčka, než že bych nějak aktivně investoval, takže teď těžko soudit. Osobně spíše koukám, kdy co padá a když mi vyjdou zajímavá dividend (5 – 6 % po zdanění), tak přikoupím. Před nákupem ale dělám průzkum proč to padá a jak to vypadá do budoucna.

  5. Mno a jdou ještě někde koupit akcie BAANWRUK? Co když se zvedne a z 0 bude 1000 Kč? Nebo už je to definitivně mrtvé?

    1. Už jsem to dlouho nesledoval, ale co jsem rychle koukal tak spíše mrtvé.

Comments are closed.