Průzkum CZ.NIC opět ukázal, že v Česku převažuje mezi uživateli spíše negativní postoj k IDN u .cz doménám.

Správce domény .cz si každé dva roky nechává udělat průzkum zdali by byl zájem o IDN domény mezi uživateli a firmami. Minulý rok vynechali, takže jsme se aktuální stav dozvěděli až letos.

Sběr dat aneb kdo odpovídal za uživatele – vaše návštěvníky

Průzkum prováděla společnost Markent. Oslovila celkem 2.249 podle zastoupení lidí v populaci. Výsledná data jsou zpracována na základě 1.206 respondentů. Testu se zúčastnili pouze respondenti ve věku 18 – 64 let. Nutno podotknout že 58 % respondentů patřilo do skupiny seznamující se uživatelé (s internetem), nezasažení uživatelé a běžní uživatelé. Pouze 48 % bylo označeno jako závislí uživatelé, tedy takový kteří na internetu tráví nadprůměrný čas. Pokud bychom chtěli hledat v tomto vzorku nějakou odbornou veřejnost, tak pouze 3 % se zabývá tvorbou webu denně, další 4 % pak uvedli několikrát týdně.

Tento rok neměl vybraný vzorek ani ponětí o tom kolik stojí doména. V průměru odhadovali roční cenu na 615 CZK (minulý rok 296 CZK), medián 450 Kč (minulý rok 250 Kč).

Zajímavé je že jen 47 % respondentů znalo nějakého registrátora. Třeba CZ.NIC 18 %, Seznam.cz také 18 % anebo centrum.cz 8 %. Někde na pomezí je domena.cz se 17 % (projekt Ignum). Z největších registrátorů pak je nejznámější Active 24 (10 %), Forpsi (8 %) a Wedos (7 %).

Kdo zhruba je CZ.NIC vědělo 23 % repondentů a 97 % je s jeho fungováním spokojeno. 15 % respondentů nebylo schopno uvést žádnou výhodu anebo nevýhodu.

Výsledky

Jako i předchozí roky se veřejnost rozhodla, že IDN domény nechce. Konkrétně 48 % nepodporují a nepreferují česká znaménka u .cz, 18 % netuší a 34 % je za ovšem pro 12 % je nutné abyste IDN domény dostali ke své neIDN doméně. Což je dlouhodobě v ČR nejlepší argument pro a já s ním plně souhlasím. Proč nemít ke své doméně, třeba zdarma, libovolné množství IDN variant a ulehčit tak příchod na mou stránku uživatelům.

S IDN jako takovými většina lidí (69 %) nemá problém.

Vlastníci domén

Zatímco běžné uživatele internetu by přesvědčila nějaká hezká informační kampaň, tak u držitelů domén by to bylo náročnější. 69 % je jasně proti, 11 % netuší a 20 % by bylo pro (8 % to ale podmiňuje vlastnictvím neIDN domény). S IDN jako takovými také nemají problém. 84 % uvádí výhody. Většina argumentů proti je klasických – problémy pro zahraničí/cizince (35%), je to matoucí (35 %), vyšší chybovost/překlepy  (12 %). Naopak jako výhody je nejčastěji zmiňováno správná/spisovná čeština/přesné názvy  (25 %), snazší vyhledávání  (18 %), využitelnost českého jazyka  (13 %), srozumitelné/přehledné (11 %), je to přirozené (10 %).

S jasným ne šlo do průzkumu 53 % respondentů. Při dotazu ať uvedou výhody a nevýhody, neuvedli ani jednu výhodu.

Firmy

Co se týká průzkumu u firem, tak tam je odpor daleko větší. 71 % se vyjádřilo proti, což je stejný výsledek jako v roce 2016. Ovšem s diakritikou v doménách nemá problém 86 %. Zajímavé je že 63 % ze zástupců firem v dotazníku neuvedlo ani jednu jedinou výhodu. U firem je cítit opatrnost 40 % souhlasí s výrokem, že by si zaregistrovalo IDN doménu, aby jí neměl nikdo jiný. Jenom 22 % souhlasí že by si jí registrovalo, protože by to pomohlo s jejich propagací na internetu.

Celkově je z průzkumu takt trochu cítit, že IDN nechtějí aby to nemuseli u sebe nějak řešit. Čím větší firma tím více starostí. Ukazuje to například i fakt, že 93 % firem s 100 – 249 zaměstnanci jasně odpovědělo, že .cz musí zůstat bez IDN.

Co mě ale nejvíce zaujalo u vzorku firem je, že 75 % spontánně kritizuje CZ.NIC za nízkou rychlost.

Závěr

Osobně si myslím, že by uživatelům nasazení IDN domén prospělo. Pokud by IDN doména byla volitelným doplňkem ke své neIDN verzi, tak netuším komu by to mohlo reálně uškodit. Všechny skripty dnes už stejně musí být na IDN domény optimalizovány, protože ve světě jsou standardem. Teď když běžný uživatel zadá do název vašeho webu s diakritikou, tak se dostane na Google, který rozhoduje o tom, zdali uvidí vás anebo reklamu vaší konkurence. Pokud byste měli IDN doménu, tak by se třeba v tom adresním řádku jen doplnilo .cz a byl by u vás.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Průzkum CZ.NIC opět ukázal, že v Česku převažuje mezi uživateli spíše negativní postoj k IDN u .cz doménám.”

  1. Idn se mi u .CZ nelíbí. Ale chápu že to je pokrok a ten se musí i za cenu, že se to někomu nelíbí. Klidně i všem. To bychom zůstali v době kamenné. Tvé navrhované řešení je podle mě win win situace pro všechny.

Comments are closed.